Jump to content

Czysty rozlew

Recommended Posts

Cześć,
Robiłem do tej pory warki z brewkitów i piwa wychodziły fajne w smaku. Aktualnie jestem w trakcie kompletowania sprzętu aby zacząć robić warki z zacieraniem. 
Mam następujący problem: jak uniknąć tworzenia się osadu na dnie butelki? Raz ten osad jest mniejszy/większy ale nie czuje różnicy w smaku. Mimo wszystko nie podoba mi się cos takiego i chciałbym tego uniknąć lub ewentualnie zminimalizować ten osad.
Do tej pory, w poprzednik warkach gdy piwo było gotowe do rozlewu to robiłem to w następujących krokach:
- przelanie do innego pojemnika fermentacyjnego przy wykorzystaniu rurki, drugi koniec rurki był kładziony na trzech warstwach gaz jałowych, po przelaniu wlewałem roztwór z glukozą i dokładnie mieszałem a na koniec rozlewałem do butelek przez kranik z zamontowanym reduktorem osadów. Wszystko zawsze przed użyciem było starannie myte, część przedmiotów wyparzana wrzątkiem a ostatnim etapem dbania o czystość było użycie oxi.

Czy macie jakieś porady co zrobić / zastosować aby pozbyć się takowego osadu na dnie butelek? 

PS. wykorzystywane drożdże: S-04

Z góry dziękuje za porady i pomoc,

Pozdrawiam!

image.png.9c7eb4df65dd464c62ba8cd5aa780439.png

Osad będziesz miał, bo trzeba nagazować piwo. Jak nie chcesz mieć osadu to trzeba nagazowywać sztucznie w kegu. Później są jakieś techniki do przelewania już nagazowanego piwa do butelek, ale ja się na tym nie znam. Jak nie chcesz mieć osadu w piwie refermentowanym cukrem to najlepiej drożdże silnie flokulujące (jak S-04) i przy spożyciu przelewaj do szkła.