Jump to content

Warzenie duzej warki w małym garnku ?

Recommended Posts

Witam możliwe że temat gdzieś już wcześniej powstał ale moje pytanie jest takie czy da się zrobić duża warke w małym garnku ? np. 

zacieranie na bogato większej ilości słodu a pozniej rozcieczenie z woda ?
kwestia chmielenia np. na 20l 30g to na 40l 60g ? 
moze ktos probował w ten sposób ?

Można,  na zasadzie jak z HGB (high gravity brewing), ale to nie jest takie proste przeliczenie i efekt nie będzie dokładnie taki sam - ogólnie przy większej gęstości brzeczki będzie gorsza utylizacja chmielu, a powstanie więcej związków melanoodynowych. Generalnie to się może odbyć kosztem utraty jakości.

2 godziny temu, Arivi napisał:

Witam możliwe że temat gdzieś już wcześniej powstał ale moje pytanie jest takie czy da się zrobić duża warke w małym garnku ? np. 

zacieranie na bogato większej ilości słodu a pozniej rozcieczenie z woda ?
kwestia chmielenia np. na 20l 30g to na 40l 60g ? 
moze ktos probował w ten sposób ?

Można i robiłem tak. Gęsty zacier to trochę proszenie się o problemy przy zacieraniu. Ale w sumie to zacierać możesz w zaizolowanym fermentatorze z wężykiem. Spuszczasz do gara brzeczkę i warzysz. Wodę najlepiej dolać zimną z lodówki to wtedy Ci szybciej schłodzi się brzeczka.

Z chmielem nie ma tak liniowego przelicznika, ale w sumie to co z tego? Zależy Ci koniecznie na przeliczeniu wszystkiego od linijki? Jak będziesz miał za niską goryczkę to zawsze możesz zrobić herbatkę chmielową. A jak smak to na zimno dosypać.

Też tak robiłam na początku zabawy w piwowarstwo. 

Minusem jest to, że trudno uzyskać jasne piwo, bo reakcja Maillarda zachodzi bardziej intensywnie w gęstym zacierze.

Chmielenie - o 15-20% więcej, niż dla "typowego" BLG. Zresztą, to możesz  ustalić sam po pierwszej warce.

Plusem jest szybkie chłodzenie - ja dolewałem wodę z PET, bliską 0C