Jump to content

Cisza.

dziadek

Recommended Posts

No i CODER znalazł. A do DZIADKA pytanie czy już wymyśliłeś ten własny przepis na nowe piwko. Może skorzystałeś z gotowego przepisu. JK

Pierwszy raz będę warzył piwo wg mojej receptury/a może nie moja/.

Słód pilznerski-6kg

Słód Carapils-0,25 kg

Słód karmelowy -0,25kg

chmiel aromatyczny-50g

chmiel gorzki-50g

drożdże Safale US-05

i tu mam do wyboru,albo dodać miodu ok.0.5 kg /żona lubi słodkie piwa//albo bez miodu tylko dodać 15 dkg imbiru.Z tego ma być 40 l piwa.Proszę o jakieś sugestie.

miodu ok.0.5 kg /żona lubi słodkie piwa//albo bez miodu tylko dodać 15 dkg imbiru.Z tego ma być 40 l piwa.Proszę o jakieś sugestie.

Dodanie miodu nie spowoduje słodkości piwa, zerknij tutaj

a co tu pisać. Zabieram się za remont kupionego mieszkania. Jedna rzecz mnie martwi (z dziedziny piwowarstwa). Nie będę miał piwnicy, więc z przechowywaniem będzie kłopot...

Przy tej ilosci słodu mnie wychodzi przy 25 litrach brzeczki ok 16-18 blg. Jak chcesz zrobić słodkie piwo to musisz dodać laktozy. Miód jak już słusznie zauważyłeś nie osłodzi tego piwka tylko trochę da aromatu. JK

i tu mam do wyboru,albo dodać miodu ok.0.5 kg /żona lubi słodkie piwa//albo bez miodu tylko dodać 15 dkg imbiru.Z tego ma być 40 l piwa.Proszę o jakieś sugestie.

Słodkie piwo najłatwiej uzyskać przez duży dodatek słodów karmelowych i słabe nachmielenie. Nie wiem jednak, czy taka niezbalansowansowana słodycz będzie smakowita, raczej piwo będzie ciężkie i mdlące.

Jeżeli chcesz zrobić piwo dla kobiet, myślę, ze lepiej pójść w kierunku smaczków kwaskowych, orzeźwiających jak cydr, piwo owocowe (np. malinowe), witbier...