Piotr Ba Opublikowano 13 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2022 Jak mam zacierać tzn powyżej czy poniżej 67 st C pod optymalne (z 12 do 2) odfermentowanie na tym szczepie BW11? Tzn tez się wygłupia jak wb06 czy normalnie odfermentowuje? Nie mogę znaleźć tej informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 13 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2022 62-64C jak chcesz więcej alko. Słody podstawowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 13 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2022 Gozdawa? Gozdawy drożdże szaleją, najczęściej miałem oznaki przegazowanego piwa w butelkach. Fermentacja stawała na określonym poziomie, no to siup do butelek, a po dwuch-trzech miesiącach musiałem rozgazowywać piwa w piwnicy. Daruj sobie BW11, jak chcesz suchary kup Mangrove Jack's, te mogę polecić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2022 9 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał: Gozdawa? Gozdawy drożdże szaleją, najczęściej miałem oznaki przegazowanego piwa w butelkach. Fermentacja stawała na określonym poziomie, no to siup do butelek, a po dwuch-trzech miesiącach musiałem rozgazowywać piwa w piwnicy. Daruj sobie BW11, jak chcesz suchary kup Mangrove Jack's, te mogę polecić. Dzięki. Już kupiłem bo tanio było a akurat byłem w Łodzi to wziąłem przy okazji. Piwo jest bez ambicji zadnych tylko do domu na jesień może dadzą radę jakoś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 25 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 Już rozeznałem te drożdże i na pewno do nich wrócę. Idealna pszenica wyszła, oczywiście fermentowano w 16 st C, lepsze w wariancie bez przerwy ferulikowej. Banan ekstra, bardzo dobre piwo. Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 25 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 Wygląda elegancko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 27 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2022 On 10/25/2022 at 8:27 PM, Piotr Ba said: Już rozeznałem te drożdże i na pewno do nich wrócę. Idealna pszenica wyszła, oczywiście fermentowano w 16 st C, lepsze w wariancie bez przerwy ferulikowej. Banan ekstra, bardzo dobre piwo. Banan ekstra w aromacie, czy ten na obrazku? Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2022 34 minuty temu, Pingwinho napisał: Banan ekstra w aromacie, czy ten na obrazku? browary dodaja soku banowego dla podbicia aromatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 27 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2022 (edytowane) Tzn wariant bez przerwy ferulikowej wydaje się być lepszy w balansie - tzn lepiej zrównoważony oczywiście to subiektywna nosowa ocena. Możecie dawać soku wolny kraj , nie słyszałem o opłacalności takiej praktyki zwłaszcza przy szczepie za 8 zł - który browar to robi ? . Zacierano infuzyjnie w 66 st C, z 12 odfermentowało zgodnie z założeniem do 2. 10 g marynki na goryczkę, fermentacja 10 dni w 16 st C (13 st C przy ścianie na sondzie - pilnowałem tego jak w lagerach), potem 3 dni trochę cieplej żeby się oczyściło i dojadło. Refermentacja 1,3 litrem brzeczki zamrożonej uprzednio. Zrób to zobaczysz że to dobre piwo jest. Ja skorzystam napewno z tego szczepu w maju/czerwcu bo pozytywnie mnie zaskoczył. Edytowane 27 Października 2022 przez Piotr Ba . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się