Jump to content

Wyparowało mi 5 litrów piwa! :((

Recommended Posts

Hmm, taka niemiła sprawa. Zrobiłem sobie piwo a'la Grodziskie z Browamatora: (http://browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=3007338).

Wszystko pięknie, tylko... wyparowało mi tyle piwa, że zostało tylko 15 litrów!!! (garnek 25l był przed chmieleniem prawie pełny)

W instrukcji obsługi napisano, by gotować w trakcie chmielenia przez 90 minut, tak też zrobiłem. A zatem cóż się stało? Co prawda 5 litrów piwa to w porównaniu w moimi planami nie jest dużo :D, ale chciałbym uniknąć tak przykrych niespodzianek w przyszłości.

I jeszcze pytanie: skoro wyparowała - jak rozumiem - woda, czy znaczy to, że piwo będzie głębsze w smaku?

Btw, to moja pierwsza warka z zacieraniem. Cóż za przyjemność! Nie mogę się doczekać następnego razu. :)

W instrukcji którą dołącza BA zwykle jest podana Blg brzeczki nastawnej, sprawdź jaką masz (lub miałeś:D u siebie.

Wynik pomiaru będzie zapewne większy , uzupełnij więc wodą do podanej przez BA wartości :)

Było - z mojego amatorskiego punktu widzenia :) - maksymalnie 22 litry gdy zacząłem chmielenie, zostało niewiele ponad 15.

(nie jestem takim "samobójcą" by patrzeć jak wrze i kipi pełen garnek 25l :D)

W każdym razie, ile powinienem dolać tej wody? 15 litrów ma 10blg, powinno być 8blg, tak więc patrząc z punktu widzenia czysto logicznego powinienem dolać 3 litry wody. Proszę o skorygowanie/potwierdzenie. :) Czy są na to jakieś wzory?

Czy są na to jakieś wzory?

Tak, nazywają się proporcjonalność prosta. Powinno być na chemii w podstawówce. Na matematyce zresztą też. :D

Ale żeby nie było, że taki ze mnie zgryźliwy tetryk :), to w tym wątku masz wszystko na tacy.

No i jeszcze takie rzeczy liczy ProMash.