pablo_ns Posted November 20, 2022 Share Posted November 20, 2022 Koledzy. Zapomniałem o brzeczce i sobie stoi 4 miesiące. Nie nosi śladów zakażenia więc chce butelkować. Czy przed butelkowaniem dać drożdży bo obawiam się że ich już tam nie ma i tego cukru do nagazowania nie będzie miało co przerobić ? rob7320 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted November 20, 2022 Share Posted November 20, 2022 Brzeczka czy piwo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo_ns Posted November 20, 2022 Author Share Posted November 20, 2022 Przepraszam gotowe do zlania piwo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł76 Posted November 20, 2022 Share Posted November 20, 2022 Napisz jakie piwo, jakie Plato, jakie drożdże, w jakiej temperaturze stoi piwo. To istotne. Pozdrawiam, Paweł. zasada 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo_ns Posted November 20, 2022 Author Share Posted November 20, 2022 Piwo brewkit German pils. Drożdże z zestawu, piwo stało w temp około 18-19 stopni. Fermentacja zkonczyla się jakieś 3 miesiące temu. BLG początkowego nie mierzyłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aethelwulf Posted November 20, 2022 Share Posted November 20, 2022 Mnie ciekawi jak można zapomnieć o piwie na 4 miesiące lilliwashere 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo_ns Posted November 20, 2022 Author Share Posted November 20, 2022 Godzinę temu, Aethelwulf napisał: Mnie ciekawi jak można zapomnieć o piwie na 4 miesiące Jak masz córkę 2 letnią to uwierz mi że można. Koledzy dawać drożdże przed butelkowaniem ? zasada 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted November 20, 2022 Share Posted November 20, 2022 Jeśli masz gęstwę z tego samego szczepu, to można dodać. Bez tego też powinno się nagazować, ale może potrwać to dłużej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł76 Posted November 20, 2022 Share Posted November 20, 2022 Zrobiłbym tak jak napisał @punix. Choć z tym dodaniem drożdży to może być różnie - raczej wątpię, żeby w brewkicie dodano drożdże lagerowe. Butelkować i czekać. 4 m-ce stało, 2-3 tyg. już różnicy Tobie pewnie nie zrobią. Pozdrawiam, Paweł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu555 Posted November 21, 2022 Share Posted November 21, 2022 zabutelkuj jedną butelkę, dosyp cukru do niej i sprawdź za tydzień czy pojawia się gaz, jak tak to znaczy, że drożdże jeszcze dadzą radę to nagazować. lilliwashere 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted November 21, 2022 Share Posted November 21, 2022 Butelkuj normalnie. U mnie pils stał pół roku i bez problemu w ciągu miesiąca się nagazował. Było to najlepsze piwo jakie do tej pory zrobiłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted November 23, 2022 Share Posted November 23, 2022 1,5 roczne piwa nagazowały mi się bez dodawania drożdży. Tak więc butelkuj normalnie smola 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.