Skocz do zawartości

nasycenie piwa w browarze rzemieślniczym


Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jeśli pytanie nie na temat, to proszę o przekierowanie do  odpowiedniego działu. Wszyscy wiemy, ze w domu piwo refermentujemy przy użyciu cukru w butelkach bądź wysycamy piwo w kegach itd. Moje pytanie brzmi: jak to odbywa się w browarach rzemieślniczych i restauracyjnych? Po przerwie diacetylowej w piwie jest mała lub znikoma ilość dwutlenku węgla. Wysycają piwo sztucznie w tanku przed rozlewem - z butli CO2 ? Refermentują w tanku dodając do odfermentowanego piwa, piwo w stadium wysokich krążków? Jak to jest rozwiązane od strony technologicznej?

Edytowane przez Kubus_Witkacy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W zależności od tego jakie zbiorniki fermentacyjne/ leżakowe posiada browar(ciśnieniowe, bezciśnieniowe, otwarte kadzie) stosują różne metody nagazowania.Jeśli browar nie posiada zbiorników ciśnieniowych wtedy konieczna refermentacja, piwo przelewane do tanku pośredniczącego i w którym jest roztwór cukru i rozlewają(metoda raczej w malutkich browarach. Jesli browar nie ma tankofermnentorów, piwo po fermentacji, leżakowaniu przelewane jest do zbiornika ciśnieniowego i tam sztucznie dogazowane. Jeśli posiada tylko tankofermentory to piwo wstępnie samo się nagazowuje, następnie dogazowywane sztucznie do pożądanej wartości. Nagazowanie jest najczęście przez coś takiego, zamontowane w ściance fermentora lub w deklu

https://pl.aliexpress.com/item/1005003344303502.html?spm=a2g0o.productlist.main.5.54bc6b80rNmXa4&algo_pvid=3ce13b35-9fbe-4fb5-baf9-181c3d2740f5&algo_exp_id=3ce13b35-9fbe-4fb5-baf9-181c3d2740f5-2&pdp_ext_f={"sku_id"%3A"12000029863442375"}&pdp_npi=2%40dis!PLN!290.88!290.88!!!53.17!!%402145294416691206326294841d0725!12000029863442375!sea&curPageLogUid=LqjuEIJfIXec

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję ? Odpowiedź  rozjaśniła mi to zagadnienie. W sumie trochę tak jak w sposobie domowym przy dodawaniu stropu do nagazowania piwa i wysychania piwa w kegu.

 

Znów nasuwa się pytanie co KAS na dodawanie syropu po fermentacja w celu refermentacji. Trzeba to zgłaszać i płacić dodatkowy podatek od syropu dodawanego w celu refermentacji?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, Kubus_Witkacy napisał:

Znów nasuwa się pytanie co KAS na dodawanie syropu po fermentacja w celu refermentacji. Trzeba to zgłaszać i płacić dodatkowy podatek od syropu dodawanego w celu refermentacji?

Dopytaj w KAS, problem jak z dodawaniem owoców, pulpy na leżaku

ps otwierasz browar i zasięgasz rad na tym forum?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.