Eselchen Posted December 6, 2022 Share Posted December 6, 2022 Cześć, jako że mam 3 gęstwy drożdżowe dolnej fermentacji (W34/70, WLP800, FM30) to chce zrobić pszenicznego lagera, coś na styl Książęce złote pszeniczne. Czy znacie sprawdzone receptury na takie piwo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted December 7, 2022 Share Posted December 7, 2022 Wystarczy wziąć jakaś standardową recepturę na weizena i podmienić drożdże. Tutaj przeważnie nie ma wielkiej filozofii. Pół na pół słód przeniczny i pilzneński, lekkie chmielenie na goryczkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 7, 2022 Share Posted December 7, 2022 (edited) Tak jak Cold IPA robisz tak samo jak zwykłą tylko fermentujesz dolniakami to Cold Pszenice zrobił bym tak samo jak zwykłą pszenicę tylko na dolniakach Edited December 7, 2022 by anteks Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joosto Posted December 8, 2022 Share Posted December 8, 2022 W książce W. Szczerepy "Zarys dziejów piwowarstwa w Kotlinie Jeleniogórskiej" jest wzmianka o warzeniu w browarze przypałacowym Schaffgotschów piwa słodowego, dubletowego i pszenicznego lagera, z których ten ostatni cieszył się ponadprzeciętną popularnością. Wydaje się, że lager pszeniczny jako styl istniał sam w sobie, natomiast został zapomniany jak wiele innych styli, które są wskrzeszane. Sam od dawna przymierzałem się żeby popełnić to piwo, i skoro temperatury sprzyjają, więc czemu nie ? Łachim 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted December 11, 2022 Share Posted December 11, 2022 Bardzo dobre piwo. Jakiekolwiek drożdże lagerowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.