theneo22 Posted December 7, 2022 Share Posted December 7, 2022 Hej. Moje pierwsze piwko z brewkit coopers lager. Drożdze z zestawu. Podobno Górniaki Fermentacja rozpoczęta 12.11, temp otoczenia 18 C Potem spadło do 16 przez 2 tyg. Po 3 tyg piwo wciąż pracowało (ruch w rurce) i postanowiłem że przeniosę do mieszkania i tak stoi od tygodnia w 21.5 C i wciąż fermentuje. Czy to normalne że tak długo te drożdze pracują? Niestety nie mogę sprawdzić blg zasada 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lilliwashere Posted December 7, 2022 Share Posted December 7, 2022 33 minuty temu, theneo22 napisał: Hej. Moje pierwsze piwko z brewkit coopers lager. Drożdze z zestawu. Podobno Górniaki Fermentacja rozpoczęta 12.11, temp otoczenia 18 C Potem spadło do 16 przez 2 tyg. Po 3 tyg piwo wciąż pracowało (ruch w rurce) i postanowiłem że przeniosę do mieszkania i tak stoi od tygodnia w 21.5 C i wciąż fermentuje. Czy to normalne że tak długo te drożdze pracują? Niestety nie mogę sprawdzić blg No raczej bez sprawdzania BLG to trudno cokolwiek powiedzieć. Jaki symbol był na saszetce z drożdżami ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted December 7, 2022 Share Posted December 7, 2022 Godzinę temu, theneo22 napisał: Po 3 tyg piwo wciąż pracowało (ruch w rurce) i postanowiłem że przeniosę do mieszkania i tak stoi od tygodnia w 21.5 C i wciąż fermentuje. Ruch w rurce nie jest równoznaczny z trwającą / skończoną fermentacją. Bez pomiaru BLG nie jesteś w stanie określić czy już jest koniec. Najprawdopodobniej już dawno po fermentacji, ale bez balingometru nie będziesz w 100% pewny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
theneo22 Posted December 7, 2022 Author Share Posted December 7, 2022 (edited) 21 minut temu, ciezkicoswybrac napisał: Ruch w rurce nie jest równoznaczny z trwającą / skończoną fermentacją. Bez pomiaru BLG nie jesteś w stanie określić czy już jest koniec. Najprawdopodobniej już dawno po fermentacji, ale bez balingometru nie będziesz w 100% pewny. Ok czyli muszę sprawdzić blg jednak, a czym może być spowodowany ruch w rurce jeśli nie fermentacją? Jeśli wcisnę pokrywę to po kilku godzinach jest znów wypukla, więc gaz jednak wypycha ją Edited December 7, 2022 by theneo22 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted December 7, 2022 Share Posted December 7, 2022 Butelkuj, w tej temp to już zjadły cukry, ty zdążysz wypić,zanim zrobią się granaty, A wieko się wybrzusza od co2 uwięzionego w piwie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted December 8, 2022 Share Posted December 8, 2022 Jest taki ciekawy przypięty temat z przydatnym załącznikiem w pierwszym jego poście. Zerknij tutaj: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu555 Posted December 10, 2022 Share Posted December 10, 2022 Wciąż fermentuje? To nie problem tylko odkryłeś piwowarskie perpetum mobile... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
theneo22 Posted December 11, 2022 Author Share Posted December 11, 2022 Hej dorwałem balingometr i mam problem z odczytaniem blg. Otóż piwo mocno gazuje, widać to w probówce i po wsadzeniu balingometru wpierw pokazuje 3blg i po sekundzie jest już 5, za chwilę 7. Co2 można wypycha do góry ten cukromierz. Więc nie jestem piewiem jaki jest dokładnie odczyt, czy 3blg czy więcej. W takim razie jeśli chce butelkować to czy dodać cukru do butelek czy przelać jak jest skoro i tak już jest na gazowane? W trakcie degustacji nie czuć jednak jakoś mocno nasycenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu555 Posted December 11, 2022 Share Posted December 11, 2022 39 minut temu, theneo22 napisał: Hej dorwałem balingometr i mam problem z odczytaniem blg. Otóż piwo mocno gazuje, widać to w probówce i po wsadzeniu balingometru wpierw pokazuje 3blg i po sekundzie jest już 5, za chwilę 7. Co2 można wypycha do góry ten cukromierz. Więc nie jestem piewiem jaki jest dokładnie odczyt, czy 3blg czy więcej. W takim razie jeśli chce butelkować to czy dodać cukru do butelek czy przelać jak jest skoro i tak już jest na gazowane? W trakcie degustacji nie czuć jednak jakoś mocno nasycenia 1. W balingomierzu piana nie wskazuje ile ma blg tylko piwo. Jeżeli linnia piwa wskazuje 7 to jest 7, ale zostaw to na godzinę niech co2 ucieknie i wtedy podaj wynik. 2. W takich warunkach temperaturowych i w dodatku drożdży do górniaków to już dawno po takim czasie byłoby po fermentacji. W takim razie obstawiam drożdże, w dodatku z zestawu, nie pierwszy raz ludzie na nie narzekają. 3. Jeżeli jest piana teraz i będzie piana za parę dni to fermetacja idzie. Po skończeniu co2 jeszcze się utrzymuje co prawda, ale po dniu, dwóch nie powinno go być. Wiem to bo sprawdzam codziennie balingonierzem po ok 10dniach fermentacji. Obstawiam drożdże Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
theneo22 Posted December 11, 2022 Author Share Posted December 11, 2022 Hej odstawiłem w probówce do wygazowania na 2h i pokazuje mi 3BLG Czy można to butelkować skoro sporo gazu jest w piwie? Jeśli tak to jaka bezpieczna ilość cukru do re fermentacja, 2-3g na butelkę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu555 Posted December 11, 2022 Share Posted December 11, 2022 Ciężko powiedzieć, żeby to fermentowało się dwa tygodnie to kazałbym czekać, ale, że już leci trzy tygodnie to sam nie wiem czy jeszcze spadnie. Raczej nie, ale ten gaz nie daje mi spokoju. Co do cukry to jakikolwiek kalkulator piwowarski Twoim przyjacielem http://beer-calc.pl/ileDodacCukru Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
theneo22 Posted December 11, 2022 Author Share Posted December 11, 2022 43 minuty temu, lechu555 napisał: Ciężko powiedzieć, żeby to fermentowało się dwa tygodnie to kazałbym czekać, ale, że już leci trzy tygodnie to sam nie wiem czy jeszcze spadnie. Raczej nie, ale ten gaz nie daje mi spokoju. Co do cukry to jakikolwiek kalkulator piwowarski Twoim przyjacielem http://beer-calc.pl/ileDodacCukru W sumie to 4 tygodnie minęło. Też się zastanawiam jak butelkować tak na gazowane piwo. Może lepiej odczekać aż gaz uleci? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu555 Posted December 11, 2022 Share Posted December 11, 2022 Jeżeli możesz sobie pozwolić na czekanie to poczekałbym parę dni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted December 11, 2022 Share Posted December 11, 2022 (edited) Poczekaj, za trzy dni ponownie sprawdź. Jeśli wynik będzie taki sam, to butelkuj. Choć na moje to już dawno jest po fermentacji, chyba, że dzikusy się wkradły. Nim jednak przegazują Ci piwo, to na pewno zdążysz je wypić. Edited December 11, 2022 by smola literówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.