Jump to content

Badanie jakości piwa


Recommended Posts

Cześć, szukam artykułów/książek, które szczegółowo omawiają w jaki sposób wykonać badania gotowego piwa, tj, IBU, barwa, ekstrakt, itp. Interesują mnie badania podstawowych parametrów piwa, jakie wykonują browary rzemieślnicze.

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Eselchen napisał:

Cześć, szukam artykułów/książek, które szczegółowo omawiają w jaki sposób wykonać badania gotowego piwa, tj, IBU, barwa, ekstrakt, itp. Interesują mnie badania podstawowych parametrów piwa, jakie wykonują browary rzemieślnicze.

Ale że w domu chcesz wykonać?

 

Link to comment
Share on other sites

Ekstrakt mierzysz spławikiem albo refraktometrem. IBU w browarach (z tego co wiem) liczą w większości z kalkulatora na podstawie dodanego chmielu do gotowania. Barwę to drukujesz sobie te odcienie barw z podpisem i sprawdzasz jaki ma kolor w menzurce. Alkohol mierzysz na podstawie zmiany ekstraktu po fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, Stachu01 napisał:

Ekstrakt mierzysz spławikiem albo refraktometrem. IBU w browarach (z tego co wiem) liczą w większości z kalkulatora na podstawie dodanego chmielu do gotowania. Barwę to drukujesz sobie te odcienie barw z podpisem i sprawdzasz jaki ma kolor w menzurce. Alkohol mierzysz na podstawie zmiany ekstraktu po fermentacji.

Chyba nie bardzo koledze chodziło o metody chałupnicze

 

Link to comment
Share on other sites

chromatorgraf gazowy i jazda:
https://sklepsajtom.pl/etanol

 

Co do IBU i koloru, to słyszałem, że browary nie badają ich w jakiś szczególny sposób i rzadko kiedy umieszczają konkretne wartości cech piwa z uwagi, iż mogą być zmienne w czasie.

Dlatego goryczka bywa czasem podawana w przybliżeniu (np 3 kropki na 5)

Link to comment
Share on other sites

10 godzin temu, buber napisał:

Chyba nie bardzo koledze chodziło o metody chałupnicze

Zdziwiłbyś. Browary używają spławików, tylko nie takich za 15zł z Browinu, lecz takich ok 50x droższych, mających świadectwo wzorcowania

 

21 minut temu, fotohobby napisał:

Co do IBU i koloru, to słyszałem, że browary nie badają ich w jakiś szczególny sposób i rzadko kiedy umieszczają konkretne wartości cech piwa z uwagi, iż mogą być zmienne w czasie.

Były czasy, że podawali wartości wychodzące z kalkulatorów. Teraz już nie podają, bo IJHARS kary walił. Ograniczają się tylko do informacji wymaganych prawnie

Link to comment
Share on other sites

Chodziło mi o bardziej laboratoryjne metody, ale chyba bez specjalistycznego (drogiego) sprzętu jest to niemożliwe. 
 

Na ksb.edu.pl oferują szkolenia stacjonarne z analizy piwa i jest napisane: „Kontrolę jakości piwa wykonywać można nie tylko w bogato wyposażonym  laboratorium – już podstawowe szkło laboratoryjne i niewielki blat roboczy pozwalają bliżej poznać podstawowe parametry piwa.”

Stad było moje pytanie czy istnieją opracowania jak analizę wykonywać.

Link to comment
Share on other sites

14 godzin temu, wizi napisał:

Zdziwiłbyś. Browary używają spławików, tylko nie takich za 15zł z Browinu, lecz takich ok 50x droższych, mających świadectwo wzorcowania

 

Były czasy, że podawali wartości wychodzące z kalkulatorów. Teraz już nie podają, bo IJHARS kary walił. Ograniczają się tylko do informacji wymaganych prawnie

No więc pomiar spławikiem 50x droższym niż ten z Browinu wciąż nie jest metodą chałupniczą :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.