Eselchen Posted December 26, 2022 Share Posted December 26, 2022 Cześć, szukam artykułów/książek, które szczegółowo omawiają w jaki sposób wykonać badania gotowego piwa, tj, IBU, barwa, ekstrakt, itp. Interesują mnie badania podstawowych parametrów piwa, jakie wykonują browary rzemieślnicze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 26, 2022 Share Posted December 26, 2022 3 godziny temu, Eselchen napisał: Cześć, szukam artykułów/książek, które szczegółowo omawiają w jaki sposób wykonać badania gotowego piwa, tj, IBU, barwa, ekstrakt, itp. Interesują mnie badania podstawowych parametrów piwa, jakie wykonują browary rzemieślnicze. Ale że w domu chcesz wykonać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stachu01 Posted December 26, 2022 Share Posted December 26, 2022 Ekstrakt mierzysz spławikiem albo refraktometrem. IBU w browarach (z tego co wiem) liczą w większości z kalkulatora na podstawie dodanego chmielu do gotowania. Barwę to drukujesz sobie te odcienie barw z podpisem i sprawdzasz jaki ma kolor w menzurce. Alkohol mierzysz na podstawie zmiany ekstraktu po fermentacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted December 26, 2022 Share Posted December 26, 2022 4 godziny temu, Stachu01 napisał: Ekstrakt mierzysz spławikiem albo refraktometrem. IBU w browarach (z tego co wiem) liczą w większości z kalkulatora na podstawie dodanego chmielu do gotowania. Barwę to drukujesz sobie te odcienie barw z podpisem i sprawdzasz jaki ma kolor w menzurce. Alkohol mierzysz na podstawie zmiany ekstraktu po fermentacji. Chyba nie bardzo koledze chodziło o metody chałupnicze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted December 27, 2022 Share Posted December 27, 2022 chromatorgraf gazowy i jazda:https://sklepsajtom.pl/etanol Co do IBU i koloru, to słyszałem, że browary nie badają ich w jakiś szczególny sposób i rzadko kiedy umieszczają konkretne wartości cech piwa z uwagi, iż mogą być zmienne w czasie. Dlatego goryczka bywa czasem podawana w przybliżeniu (np 3 kropki na 5) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted December 27, 2022 Share Posted December 27, 2022 10 godzin temu, buber napisał: Chyba nie bardzo koledze chodziło o metody chałupnicze Zdziwiłbyś. Browary używają spławików, tylko nie takich za 15zł z Browinu, lecz takich ok 50x droższych, mających świadectwo wzorcowania 21 minut temu, fotohobby napisał: Co do IBU i koloru, to słyszałem, że browary nie badają ich w jakiś szczególny sposób i rzadko kiedy umieszczają konkretne wartości cech piwa z uwagi, iż mogą być zmienne w czasie. Były czasy, że podawali wartości wychodzące z kalkulatorów. Teraz już nie podają, bo IJHARS kary walił. Ograniczają się tylko do informacji wymaganych prawnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted December 27, 2022 Share Posted December 27, 2022 Właśnie o tych karach słyszałem i dlatego przeszli na "gwiazdki", "kropki", jeśli chodzi o dodatkowe informacje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted December 27, 2022 Author Share Posted December 27, 2022 Chodziło mi o bardziej laboratoryjne metody, ale chyba bez specjalistycznego (drogiego) sprzętu jest to niemożliwe. Na ksb.edu.pl oferują szkolenia stacjonarne z analizy piwa i jest napisane: „Kontrolę jakości piwa wykonywać można nie tylko w bogato wyposażonym laboratorium – już podstawowe szkło laboratoryjne i niewielki blat roboczy pozwalają bliżej poznać podstawowe parametry piwa.” Stad było moje pytanie czy istnieją opracowania jak analizę wykonywać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu555 Posted December 27, 2022 Share Posted December 27, 2022 daj sędziom piwowarskim, oni Ci tam wszystko wykryją, laboratoria przy nich wymiękają... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted December 27, 2022 Share Posted December 27, 2022 2 godziny temu, lechu555 napisał: daj sędziom piwowarskim, oni Ci tam wszystko wykryją, laboratoria przy nich wymiękają... Przy okazji dostaniesz podpis "popraw higienę w browarze... piwo po za stylem" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted December 27, 2022 Author Share Posted December 27, 2022 Chętnie bym dał sędziom 2 piwa do oceny ale nie znam żadnych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted December 27, 2022 Share Posted December 27, 2022 14 godzin temu, wizi napisał: Zdziwiłbyś. Browary używają spławików, tylko nie takich za 15zł z Browinu, lecz takich ok 50x droższych, mających świadectwo wzorcowania Były czasy, że podawali wartości wychodzące z kalkulatorów. Teraz już nie podają, bo IJHARS kary walił. Ograniczają się tylko do informacji wymaganych prawnie No więc pomiar spławikiem 50x droższym niż ten z Browinu wciąż nie jest metodą chałupniczą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 28, 2022 Share Posted December 28, 2022 2 godziny temu, buber napisał: No więc pomiar spławikiem 50x droższym niż ten z Browinu wciąż nie jest metodą chałupniczą Bo chałupnictwo to rozlanie brzeczki na ławie i sprawdzanie blg gołą dupą ? zasada and grober75 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.