Skocz do zawartości

Keg 50l do użytku w piwowarstwie domowy


Pi0tR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie mam pytanie czy używa ktoś z was może kegów 50l w piwowarstwie domowym ?

teoretycznie na spokojnie taki keg można otworzyć w przypadku głowicy A z gwintem

https://www.youtube.com/watch?v=H1ccWSVcYl4

ale czy po takim zabiegu ten keg nadal spełnia swoje zadanie ?

dodatkowo gość ucina tam taki języczek który podtrzymuje cały zawór w kegu

ktoś może się wypowiedzieć ?

 

pozdrawiam 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

24 minuty temu, Pi0tR napisał:

Witam serdecznie mam pytanie czy używa ktoś z was może kegów 50l w piwowarstwie domowym ?

teoretycznie na spokojnie taki keg można otworzyć w przypadku głowicy A z gwintem

https://www.youtube.com/watch?v=H1ccWSVcYl4

ale czy po takim zabiegu ten keg nadal spełnia swoje zadanie ?

dodatkowo gość ucina tam taki języczek który podtrzymuje cały zawór w kegu

ktoś może się wypowiedzieć ?

 

pozdrawiam 

 

Przy moich też wywaliłem ten języczek.

ps Kegi 50l w piwowarstwie domowym są upierdliwe w użytkowaniu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest taki konwerter żeby to przerobić na taki sam zestaw jak w Corneliusie. Bo rozumiem, że chodzi o serwowanie piwa z kega? 

https://pl.aliexpress.com/item/32990144651.html

Tanie nie jest ale jak ktoś robi duże warki i ma już kega 50 (albo ma za flaszke/frytki) to może warto.

Czyszczenie jest problematyczne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

PiOtR  śmiało idź w zwykłe kegi, nie ma z tym żadnego problemu, ja się nie bawie w żadne ball locki, głowica Flach A i jedziesz, nie widzę potrzeby dostępu do środka kega bo łatwo uszkodzić specjalną powłokę, jeśli ją uszkodzisz mocną chemią lub mechanicznie to potem już klapa. Chcesz to dam Ci namiar na gościa od którego kupuje kegi Cornelisy na flach A, małe sprytne 20-litrowe za 120-140pln, lub jak większa warka to leje w 30 i 20 bo 50L to troche duża masa i chcąc przenieść pełną beczke to problem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie chodzi o pasywację, kegi mają wewnątrz taką powłokę błyszczącą i jak się ją szoruje bądź używa mocnej chemii to można ją uszkodzić. Często bimbrownicy uszkadzają sobie tą powłokę czyszczeniem i potem im się przypala. Ona działa jak teflon. Wiem o tym i z autopsji i od gościa od którego kupuję kegi. Dokładniej musiał bym poszukać jak to się dokładnie nazywa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy wszystkie kegi w standardzie EURO były wykonane ze stali AISI 304 (1.4301)? Zakupiłem ostatnio keg 20l który chcę wykorzystać do budowy fermentora stożkowego i nie ma na nim oznaczeń co do materiału z jakiego jest wykonany. Są na nim tylko oznaczenia kto jest producentem, numer homologacji, maksymalne ciśnienie robocze.

 

20230202_130435.thumb.jpg.24b5bdb0c7dfbf9bb05923a7d057f463.jpg20230202_154432.thumb.jpg.a83c360542bff392a70a9c0c2233a27c.jpg20230202_154541.thumb.jpg.8a8a053b6b5772407146f9c6d521c79b.jpg20230202_154549.thumb.jpg.bd3bc648ca443d3c834d00d42f2f9afc.jpg

 

A co do wewnętrznej powierzchni to jest ona raczej matowa i szara niż błyszcząca:

 

20230203_075948.thumb.jpg.190b871e2f037cd81d3be758546c813f.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Większość sprzętu przemysłowego który ma kontakt z produktem robiona jest z 316 lub 316L. Ta stal jest w pełni kwasoodporna (w zakresach racjonalnych) a 304 nie koniecznie (z tego co pamiętam słona woda i bardzo słabe kwasy). Stawiam że te kegi to stal 316.

304 wykazuje lekkie właściwości magnetyczne a 316 nie. Możesz sprawdzić magnesem. Ale to nie daje 100% pewności. Najlepiej potraktować taką stal kwasem o dużym stężeniu (w specyfikacji można wyczytać na jakie stężenia jest odporna) przez kilka dni. Jak nie będzie korodować to na 100% jest stal 316 lub wyższa. W taki sposób sprawdza się dostawców stali (przynajmniej ja się z takim sposobem spotkałem).

Edytowane przez skybert
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, skybert napisał:

Większość sprzętu przemysłowego który ma kontakt z produktem robiona jest z 316 lub 316L. Ta stal jest w pełni kwasoodporna (w zakresach racjonalnych) a 304 nie koniecznie (z tego co pamiętam słona woda i bardzo słabe kwasy). Stawiam że te kegi to stal 316.

304 wykazuje lekkie właściwości magnetyczne a 316 nie. Możesz sprawdzić magnesem. Ale to nie daje 100% pewności. Najlepiej potraktować taką stal kwasem o dużym stężeniu (w specyfikacji można wyczytać na jakie stężenia jest odporna) przez kilka dni. Jak nie będzie korodować to na 100% jest stal 316 lub wyższa. W taki sposób sprawdza się dostawców stali (przynajmniej ja się z takim sposobem spotkałem).

Raczej 304 bo wykazuje właściwości magnetyczne. Ciekawe co z powłoką wewnętrzną czy tylko pasywna czy coś innego jak sugerował @jacek8l.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A to ciekawe.

Teraz doczytałem o tej powłoce i faktycznie może ona de facto oddzielać piwo od stali która może być w takim przypadku gorszej jakości. Na marginesie  kiedyś kegi robione były aluminium.

Jak magnes się tego łapie to faktycznie raczej 304 lub 304L.  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do magnetycznosci stali nierdzewnej i kwasoodpornej to nie jest tak prosto, jak kolega przedstawia. 

Tutaj jest ładnie opisane, jak i od czego zależy magnetycznosci stali austenicznych, ferrytycznych i martenzytowych. https://www.najdek.pl/blog/czy-stal-nierdzewna-przyciaga-magnes

W skrócie, stał 316 również może mieć właściwości magnetyczne wynikające i ze składu, i z procesu kształtowania.

 

Ten keg może być 316 mimo, że przyciąga magnes.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

ehh no to zamówiłem ... a tłumaczyłem sprzedającemu ze ma być flach A no ale nic to orientuje się ktoś czy jak to wykręcę i kupie fitting flach A to bece pozować ?

aha i jeszcze jedno co to jest za diwajsior na tym drugim zdjęciu ?

P1090188.JPG

P1090189.JPG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.