Nazwa użytkownika Posted January 20 Share Posted January 20 https://browarwrezel.pl/piwo/big-game-four Czy ktoś wie w jaki sposób uzyskali takie odfermentowanie i tyle alkoholu z 24,5 Blg przy użyciu S-04? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stachu01 Posted January 20 Share Posted January 20 Wg brewness to końcowe blg wybiosło 2. Dosyć głębokie odfermentowanie, ale chyba to nic dziwnego przy 45% miodu, który jest w 100% fermentowalnym cukrem. Problemem jest to, że s-04 wg producenta mają tolerancję na alkohol do 11%. Ale może jakimś cudem tak odfermentowały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bolt Posted January 20 Share Posted January 20 (edited) Bo to braggot oparty na cukrach w 100% fermentowalnych? Tolerancja tolerancją...u mnie lutra skończyła bragota na 16,4 a pózniej nagazowała bez problemu. Dodatkowo pewnie natleniany 2x. Miód dodawany partiami etc. Edited January 20 by Bolt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted January 20 Share Posted January 20 Myślę, że nie ma mowy o ściemie jeśli inspekcja handlowa goni za niewłaściwe podanie nazwy składników. Bolt 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted January 20 Author Share Posted January 20 To po co ta cała tolerancja na alkohol w takim razie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aethelwulf Posted January 20 Share Posted January 20 54 minuty temu, Nazwa użytkownika napisał: To po co ta cała tolerancja na alkohol w takim razie? Na produktach też masz datę spożycia, co nie oznacza, że dzień po dacie się produkt zepsuje. Drożdże to organizmy żywe, a nie urządzenie z wgranym oprogramowaniem, które przy 11% je zabija. Bolt 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bolt Posted January 20 Share Posted January 20 4 godziny temu, Nazwa użytkownika napisał: To po co ta cała tolerancja na alkohol w takim razie? Żeby klienci nie krzyczeli, że coś jest nie tak? Wyliczyli średnia przy XX próbkach w róznych warunkach. Wyszedł im Y, odjęli od tego margines Z i tyle? Standardowa procedura tworzenia jakiegoś standardu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted January 21 Author Share Posted January 21 Rozumiem was że jak dam sam cukier do wody i zadam s-04 to będę miał 99% odfermentowanie przy 25blg? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 21 Share Posted January 21 19 godzin temu, Bolt napisał: Żeby klienci nie krzyczeli, że coś jest nie tak? Wyliczyli średnia przy XX próbkach w róznych warunkach. Wyszedł im Y, odjęli od tego margines Z i tyle? Standardowa procedura tworzenia jakiegoś standardu. Jaka średnia? Przy jakich XX próbkach? Masz podać jaka jest zawartość alkoholu +- 1%(chyba) bo jeśli nie to będzie bolało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bolt Posted January 21 Share Posted January 21 44 minuty temu, anteks napisał: Jaka średnia? Przy jakich XX próbkach? Masz podać jaka jest zawartość alkoholu +- 1%(chyba) bo jeśli nie to będzie bolało Ty mówisz o alko na etykiecie. Ja mówię o odfermentowaniu jakie podaje producent drożdży. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bolt Posted January 21 Share Posted January 21 Godzinę temu, Nazwa użytkownika napisał: Rozumiem was że jak dam sam cukier do wody i zadam s-04 to będę miał 99% odfermentowanie przy 25blg? Nie…zależy od wielu innych czynników. Ilości drożdży, kondycji, sposobu dodawania drożdży, dodatkowo woda z cukrem nie ma w sobie żadnych konkretnych minerałów. Wiec trzeba dobrze suplementowac drożdże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 21 Share Posted January 21 41 minut temu, Bolt napisał: Nie…zależy od wielu innych czynników. Ilości drożdży, kondycji, sposobu dodawania drożdży, dodatkowo woda z cukrem nie ma w sobie żadnych konkretnych minerałów. Wiec trzeba dobrze suplementowac drożdże. Bimbrownict suplementują? 42 minuty temu, Bolt napisał: Ty mówisz o alko na etykiecie. Ja mówię o odfermentowaniu jakie podaje producent drożdży. W temacie jest o ściemie na etykiecie. Mówimy o producentach drożdży czy o browarze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bolt Posted January 21 Share Posted January 21 20 minut temu, anteks napisał: Bimbrownict suplementują? W temacie jest o ściemie na etykiecie. Mówimy o producentach drożdży czy o browarze? Zapewne nie, ale używają innych szczepów np. Odnosze się do pytania jakie tutaj padło: W dniu 20.01.2023 o 12:11, Nazwa użytkownika napisał: To po co ta cała tolerancja na alkohol w takim razie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipa Posted January 24 Share Posted January 24 W dniu 21.01.2023 o 13:37, anteks napisał: Bimbrownict suplementują? Oczywiście, że suplementują. Drożdże do nastawów cukrowych prawie w każdym przypadku sprzedawane są w miksie z suplementami. Bolt 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.