Jump to content

Sciema na etykiecie browaru rzemieślniczego?


Recommended Posts

Wg brewness to końcowe blg wybiosło 2. Dosyć głębokie odfermentowanie, ale chyba to nic dziwnego przy 45% miodu, który jest w 100% fermentowalnym cukrem. Problemem jest to, że s-04 wg producenta mają tolerancję na alkohol do 11%. Ale może jakimś cudem tak odfermentowały.

Link to comment
Share on other sites

Bo to braggot oparty na cukrach w 100% fermentowalnych? Tolerancja tolerancją...u mnie lutra skończyła bragota na 16,4 a pózniej nagazowała bez problemu. Dodatkowo pewnie natleniany 2x. Miód dodawany partiami etc.

 

Edited by Bolt
Link to comment
Share on other sites

54 minuty temu, Nazwa użytkownika napisał:

To po co ta cała tolerancja na alkohol w takim razie?

Na produktach też masz datę spożycia,  co nie oznacza,  że dzień po dacie się produkt zepsuje.  Drożdże to organizmy żywe,  a nie urządzenie z wgranym oprogramowaniem, które przy 11% je zabija.

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, Nazwa użytkownika napisał:

To po co ta cała tolerancja na alkohol w takim razie?

Żeby klienci nie krzyczeli, że coś jest nie tak? Wyliczyli średnia przy XX próbkach w róznych warunkach. Wyszedł im Y, odjęli od tego margines Z i tyle? Standardowa procedura tworzenia jakiegoś standardu.

Link to comment
Share on other sites

19 godzin temu, Bolt napisał:

Żeby klienci nie krzyczeli, że coś jest nie tak? Wyliczyli średnia przy XX próbkach w róznych warunkach. Wyszedł im Y, odjęli od tego margines Z i tyle? Standardowa procedura tworzenia jakiegoś standardu.

Jaka średnia? Przy jakich XX próbkach? Masz podać jaka jest zawartość alkoholu +- 1%(chyba) bo jeśli nie to będzie bolało

Link to comment
Share on other sites

44 minuty temu, anteks napisał:

Jaka średnia? Przy jakich XX próbkach? Masz podać jaka jest zawartość alkoholu +- 1%(chyba) bo jeśli nie to będzie bolało

Ty mówisz o alko na etykiecie. 
Ja mówię o odfermentowaniu jakie podaje producent drożdży. 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Nazwa użytkownika napisał:

Rozumiem was że jak dam sam cukier do wody i zadam s-04 to będę miał 99% odfermentowanie przy 25blg?

Nie…zależy od wielu innych czynników. Ilości drożdży, kondycji, sposobu dodawania drożdży, dodatkowo woda z cukrem nie ma w sobie żadnych konkretnych minerałów. Wiec trzeba dobrze suplementowac drożdże. 

Link to comment
Share on other sites

41 minut temu, Bolt napisał:

Nie…zależy od wielu innych czynników. Ilości drożdży, kondycji, sposobu dodawania drożdży, dodatkowo woda z cukrem nie ma w sobie żadnych konkretnych minerałów. Wiec trzeba dobrze suplementowac drożdże. 

Bimbrownict suplementują?

42 minuty temu, Bolt napisał:

Ty mówisz o alko na etykiecie. 
Ja mówię o odfermentowaniu jakie podaje producent drożdży. 

W temacie jest o ściemie na etykiecie. Mówimy o producentach drożdży czy o browarze?

Link to comment
Share on other sites

20 minut temu, anteks napisał:

Bimbrownict suplementują?

W temacie jest o ściemie na etykiecie. Mówimy o producentach drożdży czy o browarze?

Zapewne nie, ale używają innych szczepów np.
 

Odnosze się do pytania jakie tutaj padło:

W dniu 20.01.2023 o 12:11, Nazwa użytkownika napisał:

To po co ta cała tolerancja na alkohol w takim razie?

 

Link to comment
Share on other sites

W dniu 21.01.2023 o 13:37, anteks napisał:

Bimbrownict suplementują?

 

Oczywiście, że suplementują. Drożdże do nastawów cukrowych prawie w każdym przypadku sprzedawane są w miksie z suplementami.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.