Artanis02 Posted January 30, 2023 Share Posted January 30, 2023 Witam. Zrobiłem piwo dymione kilka tygodni temu, stoi sobie w piwnicy. Butelki, refermentacja cukrem. Zasyp to kilka różnych słodów wędzonych i dymionych, chmiel tylko do gotowania. Po pierwszym tygodniu i pierwszym próbowaniu wszystko spoko, dość słodkie lekki dym czuć, byłem zadowolony. Kilka dni później tez ok. Wczoraj (kilka tygodni później) wziąłem kilka na imprezę i próbuję... piwo aż odrzuca - aromat zepsucia, ale tylko w smaku, zapach jest w porządku. Dokładniej takie wymiociny, zepsute mięso, trochę siarka. Otworzyłem drugie i już takie złe nie było, aczkolwiek jeszcze lekko czułem ten aromat, ale to już mogła być autosugestia. Skąd takie aromaty? Co się mogło stać jeśli po pierwszym tygodniu czy dwóch było ok. Piwo trzymane w piwnicy <15-20st. Zostało jeszcze jakieś 30szt. Pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted January 30, 2023 Share Posted January 30, 2023 https://kompendiumpiwa.pl/kwas-maslowy/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 30, 2023 Share Posted January 30, 2023 30 minut temu, Artanis02 napisał: Witam. Zrobiłem piwo dymione kilka tygodni temu, stoi sobie w piwnicy. Butelki, refermentacja cukrem. Zasyp to kilka różnych słodów wędzonych i dymionych, chmiel tylko do gotowania. Po pierwszym tygodniu i pierwszym próbowaniu wszystko spoko, dość słodkie lekki dym czuć, byłem zadowolony. Kilka dni później tez ok. Wczoraj (kilka tygodni później) wziąłem kilka na imprezę i próbuję... piwo aż odrzuca - aromat zepsucia, ale tylko w smaku, zapach jest w porządku. Dokładniej takie wymiociny, zepsute mięso, trochę siarka. Otworzyłem drugie i już takie złe nie było, aczkolwiek jeszcze lekko czułem ten aromat, ale to już mogła być autosugestia. Skąd takie aromaty? Co się mogło stać jeśli po pierwszym tygodniu czy dwóch było ok. Piwo trzymane w piwnicy <15-20st. Zostało jeszcze jakieś 30szt. Pozdr Zakażenie. Co tu więcej pisać? Może nie domyłeś butelek, może to infekcja w innym wrażliwym punkcie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artanis02 Posted January 30, 2023 Author Share Posted January 30, 2023 Ok, to by było to. Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted February 9, 2023 Share Posted February 9, 2023 Zostaw w spokoju, otwórz za półtora miesiąca. Jak było dobre po refermentacji to mało prawdopodobne by coś rozwinęło się w butelce. Wylać zawsze się da - żadna filozofia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fradio Posted February 9, 2023 Share Posted February 9, 2023 5 godzin temu, Piotr Ba napisał: mało prawdopodobne by coś rozwinęło się w butelce Dlaczego? Jeśli źródeło infekcji było przy rozlewie czy w butelkach... Nie każda infekcja wychodzi od razu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted February 9, 2023 Share Posted February 9, 2023 9 minut temu, Fradio napisał: Jeśli źródeło infekcji było przy rozlewie czy w butelkach... Nie każda infekcja wychodzi od razu. Ponieważ w butelce są bardzo trudne warunki do namnożenia się czegokolwiek, CO2, ciśnienie, absolutny brak tlenu, niskie pH i alkohol. Są to moje obserwacje na podstawie doświadczenia i opinie takich tuzów jak Kopry czy Dori. Wylanie z butelek to jest ostateczność i w tym akurat nie ma żadnej filozofii. ale wiem że mnóstwo piw które nosiłem się z zamiarem wylania z butelek po następnych miesiącach okazywało się co najmniej pijalne, żeby nie powiedzieć dobre. Więc nie wylewać ! czekać kolejne miesiące, jakieś wady jeśli są, będą się zmieniać i układać z resztą tzw bukietu. Raczej odrzucam tezę że nie domyłeś butelek bo to byłoby dość odważne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 9, 2023 Share Posted February 9, 2023 Godzinę temu, Piotr Ba napisał: Ponieważ w butelce są bardzo trudne warunki do namnożenia się czegokolwiek, CO2, ciśnienie, absolutny brak tlenu, niskie pH i alkohol. Są to moje obserwacje na podstawie doświadczenia i opinie takich tuzów jak Kopry czy Dori. Wylanie z butelek to jest ostateczność i w tym akurat nie ma żadnej filozofii. ale wiem że mnóstwo piw które nosiłem się z zamiarem wylania z butelek po następnych miesiącach okazywało się co najmniej pijalne, żeby nie powiedzieć dobre. Więc nie wylewać ! czekać kolejne miesiące, jakieś wady jeśli są, będą się zmieniać i układać z resztą tzw bukietu. Raczej odrzucam tezę że nie domyłeś butelek bo to byłoby dość odważne. A mityczna zje.na butelka na konkursie kiedy w domu wszystkie sa super? Uważasz że jesli będzie zasyfiony kranik czy wężyk to i tak piwo nie zepsuje sie w butelce? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted February 9, 2023 Share Posted February 9, 2023 @Piotr BaSą rzeczy, które mogą się ułożyć lub złagodzić (diacetyl, aldehyd, wyższe alkohole, za duża goryczka), a są takie, gdzie nie ma na co czekać, np. gdy : W dniu 30.01.2023 o 13:41, Artanis02 napisał: piwo aż odrzuca - aromat zepsucia, ale tylko w smaku, zapach jest w porządku. Dokładniej takie wymiociny, zepsute mięso, trochę siarka. Czasem może być coś podobnego z siarkowodoru, który po fermentacji lub leżakowaniu może się zniwelować, ale jeśli pojawił się w butelce, to raczej wiele z tego nie będzie. Kaniutek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts