Jump to content

Niedofermentowanie? Porter Bałtycki


Recommended Posts

Podpowiedźcie proszę...

Porter Bałtyk. 24 blg wejściowe. Temp fermentacji 8-10° C.

Po 12 dniach zeszło do 14 blg.

Przeniosłem do 15°C.

Ważne: Bardzo słabo napowietrzone przed fermentacją.

Drożdże W 34/70. Z suchych na ekstrakcie 2 dni. Bez mieszadła.

Czy już panikować i coś zadziałać (co?), czy czekać?

 

Pzdr!

 

Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, wróbel napisał:

Daj mu więcej czasu. Ja portera w lodówce w 11 st trzymam lekko 5/6 tygodni. A moje blg początkowe mam max 20

A do ilu Tobie schodzi, po tych 5/6 tygodniach?

Miało być 20 blg, ale wydajność jakoś wysoka wyszła - może przez namaczanie słody przez noc (przed zacieraniem).

 

 

 

 

 

 

Edited by nogmot
Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, Oskaliber napisał:

Przy lagerze 24blg to jeszcze co najmniej drugie tyle czasu fermentacji. Nie wiem po co już tam w ogóle zaglądasz. 

No widzisz... 

Założyłem, że fermentacja 2 tygodnie; przestało bulkać... Człowiek głupi i niecierpliwy.

 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, nogmot napisał:

No widzisz... 

Założyłem, że fermentacja 2 tygodnie; przestało bulkać... Człowiek głupi i niecierpliwy.

 

U mnie pils 4 tyg siedzi w wiadrze, nawet nie wiem jak odfermentował bo nie zagladałem

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.