nogmot Posted February 2 Share Posted February 2 Podpowiedźcie proszę... Porter Bałtyk. 24 blg wejściowe. Temp fermentacji 8-10° C. Po 12 dniach zeszło do 14 blg. Przeniosłem do 15°C. Ważne: Bardzo słabo napowietrzone przed fermentacją. Drożdże W 34/70. Z suchych na ekstrakcie 2 dni. Bez mieszadła. Czy już panikować i coś zadziałać (co?), czy czekać? Pzdr! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted February 2 Share Posted February 2 Refraktometr?Odlej tak ze 200ml i daj do ciepłego np. 22C i zrób pomiar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nogmot Posted February 2 Author Share Posted February 2 Spławik. Pomiar przy ok. 12° 16 blg. Przy 20° 14 blg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel Posted February 2 Share Posted February 2 Daj mu więcej czasu. Ja portera w lodówce w 11 st trzymam lekko 5/6 tygodni. A moje blg początkowe mam max 20 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nogmot Posted February 2 Author Share Posted February 2 (edited) 6 minut temu, wróbel napisał: Daj mu więcej czasu. Ja portera w lodówce w 11 st trzymam lekko 5/6 tygodni. A moje blg początkowe mam max 20 A do ilu Tobie schodzi, po tych 5/6 tygodniach? Miało być 20 blg, ale wydajność jakoś wysoka wyszła - może przez namaczanie słody przez noc (przed zacieraniem). Edited February 2 by nogmot Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel Posted February 2 Share Posted February 2 Maksymalnie do 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted February 2 Share Posted February 2 Przy lagerze 24blg to jeszcze co najmniej drugie tyle czasu fermentacji. Nie wiem po co już tam w ogóle zaglądasz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nogmot Posted February 3 Author Share Posted February 3 7 godzin temu, Oskaliber napisał: Przy lagerze 24blg to jeszcze co najmniej drugie tyle czasu fermentacji. Nie wiem po co już tam w ogóle zaglądasz. No widzisz... Założyłem, że fermentacja 2 tygodnie; przestało bulkać... Człowiek głupi i niecierpliwy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 3 Share Posted February 3 Godzinę temu, nogmot napisał: No widzisz... Założyłem, że fermentacja 2 tygodnie; przestało bulkać... Człowiek głupi i niecierpliwy. U mnie pils 4 tyg siedzi w wiadrze, nawet nie wiem jak odfermentował bo nie zagladałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel Posted February 3 Share Posted February 3 cierpliwość przede wszystkim....:) nogmot 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.