Jump to content

Czy fermentacja ruszyla?

Recommended Posts

Cześć zadałdm drożdże safale 05 około 48h temu. Nie wiem czy fermentacja ruszyla na górze zebrała się warstwa drożdży. Czy mam to wymieszac, zostawić czy może dodać innych drożdży? Brzeczka 13blg piwo apa.

Mk

IMG_20230204_090018511.jpg

5 hours ago, Bolt said:

Transparentne? Po co narażać piwo na promienie słoneczne? 

Można przykryć kocem lub bluzą. U mnie stoi w winiarce, która ma filtr UV na szybie.

Poza tym nasłonecznienie to o wiele mniejszy problem w warunkach domowych niż utlenienie czy infekcja, jakiej można się nabawić przez zaglądanie do wiadra każdego dnia, a to jest jednak nieodłączny element bycia początkującym.

Edited by Pingwinho

Absolutnie się nie zgodzę. Każde transparentne wiadro to ryzko skunksa. Owijanie kocem/filtry UV. To już lepiej zapanować nad swoją ciekawością. 
Nie wiem czy nie odłączony. Masz napisane nie zaglądać to nie zaglądasz. Samo zaglądanie aż tak nie naraża piwa. Powiedzmy sobie szczerze jak już drożdże dominują to o zakażenie nie jest tak łatwo. Raczej jakiś niedomyty sprzęt wprowadzi zakażenie. 

4 godziny temu, Bolt napisał:

Absolutnie się nie zgodzę. Każde transparentne wiadro to ryzko skunksa. Owijanie kocem/filtry UV. To już lepiej zapanować nad swoją ciekawością. 
Nie wiem czy nie odłączony. Masz napisane nie zaglądać to nie zaglądasz. Samo zaglądanie aż tak nie naraża piwa. Powiedzmy sobie szczerze jak już drożdże dominują to o zakażenie nie jest tak łatwo. Raczej jakiś niedomyty sprzęt wprowadzi zakażenie. 

Czyli wszyscy piwowarzy uzywający standardowych wiader i nie fermentujący w ciemnicy maja skunksa?

Godzinę temu, anteks napisał:

Czyli wszyscy piwowarzy uzywający standardowych wiader i nie fermentujący w ciemnicy maja skunksa?

Gdzie napisałem, że wszyscy? Napisałem, że to "ryzyko" nie określiłem szans na wystąpienie zjawiska, więc skąd Twój wniosek o wszystkich?

A to szklanych balonów już nie można używać ? Szczerze mówiąc mocne, długo leżakujące przed rozlewem piwa wolę trzymać w szklanym balonie, niż plastykowym wiadrze.

Uchronienie tego przed światłem jest dziecinnie proste.

Teraz dyskusja na temat wiadra :) fermentacja ruszyła także wszystko w porządku. Jestem tylko zdziwiony że jest nieco bardziej burzliwa niż przy drożdżach S-04, zauważyłem też ze osad opada nieco wolniej pewnie problem będzie z przelewaniem. 

• 2 weeks later...
On 2/6/2023 at 1:11 PM, Bolt said:

Powiedz mi skąd ryzyko naświetlenia UV, jeśli do wiadra nie dociera UV?

A jak masz okulary przeciwsłoneczne z filtrem UV to nie masz potem białych śladów na twarzy, gdzie nie jesteś opalony? Tak działają filtry UV.

Aromat skunksa to 3-MBT, którego powstawanie jest wprost uzależnione od działania promieniowania UV. Cały proces jest dość skomplikowany, ale pierwszym krokiem jest naświetlenie izohumulonów promieniowaniem UV. Filtr UV temu przeciwdziała.

No chyba że uważasz że plastik w fermentorze ma jakieś niesamowite właściwości, których nie ma koc lub bluza. 

10 godzin temu, Pingwinho napisał:

A jak masz okulary przeciwsłoneczne z filtrem UV to nie masz potem białych śladów na twarzy, gdzie nie jesteś opalony? Tak działają filtry UV.

Aromat skunksa to 3-MBT, którego powstawanie jest wprost uzależnione od działania promieniowania UV. Cały proces jest dość skomplikowany, ale pierwszym krokiem jest naświetlenie izohumulonów promieniowaniem UV. Filtr UV temu przeciwdziała.

No chyba że uważasz że plastik w fermentorze ma jakieś niesamowite właściwości, których nie ma koc lub bluza. 

A czy transparentny plastik w wiadrze posiada wysoki filtr UV? 

Warkę jutro butelkuje. Wiadro miałem transparentne, jednak nie wyczuwam żadnego niepożądanego zapachu. Przez kilka pierwszych dni była odkryta i narażona na światło (strych). Na resztę fermentacji przykryłem kocem. Zastanawia mnie jedynie aromat jest dość intensywny, na początku chmielowy później lekko pikantnie z mocnym akcentem słodowości czy może to być rezultatem dodaniu słodu karmelowego 150 (udział w zasypie 20%)? 

12 minut temu, xgucikx napisał:

Warkę jutro butelkuje. Wiadro miałem transparentne, jednak nie wyczuwam żadnego niepożądanego zapachu. Przez kilka pierwszych dni była odkryta i narażona na światło (strych). Na resztę fermentacji przykryłem kocem. Zastanawia mnie jedynie aromat jest dość intensywny, na początku chmielowy później lekko pikantnie z mocnym akcentem słodowości czy może to być rezultatem dodaniu słodu karmelowego 150 (udział w zasypie 20%)? 

Do APY walić 20% karmelowego? Mają ludzie pomysły :D

W dniu 6.02.2023 o 20:52, xgucikx napisał:

Teraz dyskusja na temat wiadra :) fermentacja ruszyła także wszystko w porządku. Jestem tylko zdziwiony że jest nieco bardziej burzliwa niż przy drożdżach S-04, zauważyłem też ze osad opada nieco wolniej pewnie problem będzie z przelewaniem. 

Cichaj! Teraz rozawiamy o wiadrze, a nie tam jakiejś fermentacji czy ruszyła :)

• 2 weeks later...

A to poza tematem, w ramach ciekawostki.

Mnie dziś,  po 10h od zadania drożdży lagerowych fermantacja ruszyła tak.

Mam nadzieję, że drugą połowę brzeczki też przefermentuje :)

ferm.jpg

Edited by fotohobby