Jump to content

Czy fermentacja ruszyla?


Recommended Posts

Cześć zadałdm drożdże safale 05 około 48h temu. Nie wiem czy fermentacja ruszyla na górze zebrała się warstwa drożdży. Czy mam to wymieszac, zostawić czy może dodać innych drożdży? Brzeczka 13blg piwo apa.

 

Mk

IMG_20230204_090018511.jpg

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Bolt said:

Transparentne? Po co narażać piwo na promienie słoneczne? 

Można przykryć kocem lub bluzą. U mnie stoi w winiarce, która ma filtr UV na szybie.

Poza tym nasłonecznienie to o wiele mniejszy problem w warunkach domowych niż utlenienie czy infekcja, jakiej można się nabawić przez zaglądanie do wiadra każdego dnia, a to jest jednak nieodłączny element bycia początkującym.

Edited by Pingwinho
Link to comment
Share on other sites

Absolutnie się nie zgodzę. Każde transparentne wiadro to ryzko skunksa. Owijanie kocem/filtry UV. To już lepiej zapanować nad swoją ciekawością. 
Nie wiem czy nie odłączony. Masz napisane nie zaglądać to nie zaglądasz. Samo zaglądanie aż tak nie naraża piwa. Powiedzmy sobie szczerze jak już drożdże dominują to o zakażenie nie jest tak łatwo. Raczej jakiś niedomyty sprzęt wprowadzi zakażenie. 

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, Bolt napisał:

Absolutnie się nie zgodzę. Każde transparentne wiadro to ryzko skunksa. Owijanie kocem/filtry UV. To już lepiej zapanować nad swoją ciekawością. 
Nie wiem czy nie odłączony. Masz napisane nie zaglądać to nie zaglądasz. Samo zaglądanie aż tak nie naraża piwa. Powiedzmy sobie szczerze jak już drożdże dominują to o zakażenie nie jest tak łatwo. Raczej jakiś niedomyty sprzęt wprowadzi zakażenie. 

Czyli wszyscy piwowarzy uzywający standardowych wiader i nie fermentujący w ciemnicy maja skunksa?

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, anteks napisał:

Czyli wszyscy piwowarzy uzywający standardowych wiader i nie fermentujący w ciemnicy maja skunksa?

Gdzie napisałem, że wszyscy? Napisałem, że to "ryzyko" nie określiłem szans na wystąpienie zjawiska, więc skąd Twój wniosek o wszystkich?

 

Link to comment
Share on other sites

A to szklanych balonów już nie można używać ? Szczerze mówiąc mocne, długo leżakujące przed rozlewem piwa wolę trzymać w szklanym balonie, niż plastykowym wiadrze.

Uchronienie tego przed światłem jest dziecinnie proste.

Link to comment
Share on other sites

Teraz dyskusja na temat wiadra :) fermentacja ruszyła także wszystko w porządku. Jestem tylko zdziwiony że jest nieco bardziej burzliwa niż przy drożdżach S-04, zauważyłem też ze osad opada nieco wolniej pewnie problem będzie z przelewaniem. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 2/6/2023 at 1:11 PM, Bolt said:

Absolutnie się nie zgodzę. Każde transparentne wiadro to ryzko skunksa. Owijanie kocem/filtry UV. To już lepiej zapanować nad swoją ciekawością. 
Nie wiem czy nie odłączony. Masz napisane nie zaglądać to nie zaglądasz. Samo zaglądanie aż tak nie naraża piwa. Powiedzmy sobie szczerze jak już drożdże dominują to o zakażenie nie jest tak łatwo. Raczej jakiś niedomyty sprzęt wprowadzi zakażenie. 

Powiedz mi skąd ryzyko naświetlenia UV, jeśli do wiadra nie dociera UV?

Link to comment
Share on other sites

A jak masz okulary przeciwsłoneczne z filtrem UV to nie masz potem białych śladów na twarzy, gdzie nie jesteś opalony? Tak działają filtry UV.

 

Aromat skunksa to 3-MBT, którego powstawanie jest wprost uzależnione od działania promieniowania UV. Cały proces jest dość skomplikowany, ale pierwszym krokiem jest naświetlenie izohumulonów promieniowaniem UV. Filtr UV temu przeciwdziała.

No chyba że uważasz że plastik w fermentorze ma jakieś niesamowite właściwości, których nie ma koc lub bluza. 

Link to comment
Share on other sites

10 godzin temu, Pingwinho napisał:

A jak masz okulary przeciwsłoneczne z filtrem UV to nie masz potem białych śladów na twarzy, gdzie nie jesteś opalony? Tak działają filtry UV.

 

Aromat skunksa to 3-MBT, którego powstawanie jest wprost uzależnione od działania promieniowania UV. Cały proces jest dość skomplikowany, ale pierwszym krokiem jest naświetlenie izohumulonów promieniowaniem UV. Filtr UV temu przeciwdziała.

No chyba że uważasz że plastik w fermentorze ma jakieś niesamowite właściwości, których nie ma koc lub bluza. 

A czy transparentny plastik w wiadrze posiada wysoki filtr UV? 

Link to comment
Share on other sites

Warkę jutro butelkuje. Wiadro miałem transparentne, jednak nie wyczuwam żadnego niepożądanego zapachu. Przez kilka pierwszych dni była odkryta i narażona na światło (strych). Na resztę fermentacji przykryłem kocem. Zastanawia mnie jedynie aromat jest dość intensywny, na początku chmielowy później lekko pikantnie z mocnym akcentem słodowości czy może to być rezultatem dodaniu słodu karmelowego 150 (udział w zasypie 20%)? 

Link to comment
Share on other sites

12 minut temu, xgucikx napisał:

Warkę jutro butelkuje. Wiadro miałem transparentne, jednak nie wyczuwam żadnego niepożądanego zapachu. Przez kilka pierwszych dni była odkryta i narażona na światło (strych). Na resztę fermentacji przykryłem kocem. Zastanawia mnie jedynie aromat jest dość intensywny, na początku chmielowy później lekko pikantnie z mocnym akcentem słodowości czy może to być rezultatem dodaniu słodu karmelowego 150 (udział w zasypie 20%)? 

Do APY walić 20% karmelowego? Mają ludzie pomysły :D

Link to comment
Share on other sites

W dniu 6.02.2023 o 20:52, xgucikx napisał:

Teraz dyskusja na temat wiadra :) fermentacja ruszyła także wszystko w porządku. Jestem tylko zdziwiony że jest nieco bardziej burzliwa niż przy drożdżach S-04, zauważyłem też ze osad opada nieco wolniej pewnie problem będzie z przelewaniem. 

Cichaj! Teraz rozawiamy o wiadrze, a nie tam jakiejś fermentacji czy ruszyła :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

A to poza tematem, w ramach ciekawostki.

Mnie dziś,  po 10h od zadania drożdży lagerowych fermantacja ruszyła tak.

Mam nadzieję, że drugą połowę brzeczki też przefermentuje :)

 

 

 

ferm.jpg

Edited by fotohobby
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.