xgucikx Posted February 4 Share Posted February 4 Cześć zadałdm drożdże safale 05 około 48h temu. Nie wiem czy fermentacja ruszyla na górze zebrała się warstwa drożdży. Czy mam to wymieszac, zostawić czy może dodać innych drożdży? Brzeczka 13blg piwo apa. Mk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted February 4 Share Posted February 4 Ruszyła, zostaw jak jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xgucikx Posted February 4 Author Share Posted February 4 Dziękuję za szybko odpowiedź pozdro! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted February 4 Share Posted February 4 Nie zaglądaj lepiej do wiadra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted February 4 Share Posted February 4 (edited) @xgucikx i kup sobie transparentne wiadro. Na początku mniej kusi do otwierania ? Edited February 4 by Koora Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bolt Posted February 6 Share Posted February 6 Transparentne? Po co narażać piwo na promienie słoneczne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwinho Posted February 6 Share Posted February 6 (edited) 5 hours ago, Bolt said: Transparentne? Po co narażać piwo na promienie słoneczne? Można przykryć kocem lub bluzą. U mnie stoi w winiarce, która ma filtr UV na szybie. Poza tym nasłonecznienie to o wiele mniejszy problem w warunkach domowych niż utlenienie czy infekcja, jakiej można się nabawić przez zaglądanie do wiadra każdego dnia, a to jest jednak nieodłączny element bycia początkującym. Edited February 6 by Pingwinho Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bolt Posted February 6 Share Posted February 6 Absolutnie się nie zgodzę. Każde transparentne wiadro to ryzko skunksa. Owijanie kocem/filtry UV. To już lepiej zapanować nad swoją ciekawością. Nie wiem czy nie odłączony. Masz napisane nie zaglądać to nie zaglądasz. Samo zaglądanie aż tak nie naraża piwa. Powiedzmy sobie szczerze jak już drożdże dominują to o zakażenie nie jest tak łatwo. Raczej jakiś niedomyty sprzęt wprowadzi zakażenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted February 6 Share Posted February 6 Ja tam nie trzymam wiader na słońcu, tylko w piwnicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 6 Share Posted February 6 4 godziny temu, Bolt napisał: Absolutnie się nie zgodzę. Każde transparentne wiadro to ryzko skunksa. Owijanie kocem/filtry UV. To już lepiej zapanować nad swoją ciekawością. Nie wiem czy nie odłączony. Masz napisane nie zaglądać to nie zaglądasz. Samo zaglądanie aż tak nie naraża piwa. Powiedzmy sobie szczerze jak już drożdże dominują to o zakażenie nie jest tak łatwo. Raczej jakiś niedomyty sprzęt wprowadzi zakażenie. Czyli wszyscy piwowarzy uzywający standardowych wiader i nie fermentujący w ciemnicy maja skunksa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bolt Posted February 6 Share Posted February 6 Godzinę temu, anteks napisał: Czyli wszyscy piwowarzy uzywający standardowych wiader i nie fermentujący w ciemnicy maja skunksa? Gdzie napisałem, że wszyscy? Napisałem, że to "ryzyko" nie określiłem szans na wystąpienie zjawiska, więc skąd Twój wniosek o wszystkich? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted February 6 Share Posted February 6 A to szklanych balonów już nie można używać ? Szczerze mówiąc mocne, długo leżakujące przed rozlewem piwa wolę trzymać w szklanym balonie, niż plastykowym wiadrze. Uchronienie tego przed światłem jest dziecinnie proste. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bolt Posted February 6 Share Posted February 6 Ja nie napisałem ze jest trudne. Jednak czy początkujące osoby będą dodatkowo pamiętać o ochronie przed promieniami słonecznymi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xgucikx Posted February 6 Author Share Posted February 6 Teraz dyskusja na temat wiadra fermentacja ruszyła także wszystko w porządku. Jestem tylko zdziwiony że jest nieco bardziej burzliwa niż przy drożdżach S-04, zauważyłem też ze osad opada nieco wolniej pewnie problem będzie z przelewaniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwinho Posted February 18 Share Posted February 18 On 2/6/2023 at 1:11 PM, Bolt said: Absolutnie się nie zgodzę. Każde transparentne wiadro to ryzko skunksa. Owijanie kocem/filtry UV. To już lepiej zapanować nad swoją ciekawością. Nie wiem czy nie odłączony. Masz napisane nie zaglądać to nie zaglądasz. Samo zaglądanie aż tak nie naraża piwa. Powiedzmy sobie szczerze jak już drożdże dominują to o zakażenie nie jest tak łatwo. Raczej jakiś niedomyty sprzęt wprowadzi zakażenie. Powiedz mi skąd ryzyko naświetlenia UV, jeśli do wiadra nie dociera UV? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bolt Posted February 19 Share Posted February 19 Z promieni słonecznych? Pingwinho 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwinho Posted February 19 Share Posted February 19 A jak masz okulary przeciwsłoneczne z filtrem UV to nie masz potem białych śladów na twarzy, gdzie nie jesteś opalony? Tak działają filtry UV. Aromat skunksa to 3-MBT, którego powstawanie jest wprost uzależnione od działania promieniowania UV. Cały proces jest dość skomplikowany, ale pierwszym krokiem jest naświetlenie izohumulonów promieniowaniem UV. Filtr UV temu przeciwdziała. No chyba że uważasz że plastik w fermentorze ma jakieś niesamowite właściwości, których nie ma koc lub bluza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bolt Posted February 20 Share Posted February 20 10 godzin temu, Pingwinho napisał: A jak masz okulary przeciwsłoneczne z filtrem UV to nie masz potem białych śladów na twarzy, gdzie nie jesteś opalony? Tak działają filtry UV. Aromat skunksa to 3-MBT, którego powstawanie jest wprost uzależnione od działania promieniowania UV. Cały proces jest dość skomplikowany, ale pierwszym krokiem jest naświetlenie izohumulonów promieniowaniem UV. Filtr UV temu przeciwdziała. No chyba że uważasz że plastik w fermentorze ma jakieś niesamowite właściwości, których nie ma koc lub bluza. A czy transparentny plastik w wiadrze posiada wysoki filtr UV? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted February 20 Share Posted February 20 Szyba okienna zatrzymuje sporo światła UVB. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xgucikx Posted February 20 Author Share Posted February 20 Warkę jutro butelkuje. Wiadro miałem transparentne, jednak nie wyczuwam żadnego niepożądanego zapachu. Przez kilka pierwszych dni była odkryta i narażona na światło (strych). Na resztę fermentacji przykryłem kocem. Zastanawia mnie jedynie aromat jest dość intensywny, na początku chmielowy później lekko pikantnie z mocnym akcentem słodowości czy może to być rezultatem dodaniu słodu karmelowego 150 (udział w zasypie 20%)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skazi Posted February 20 Share Posted February 20 12 minut temu, xgucikx napisał: Warkę jutro butelkuje. Wiadro miałem transparentne, jednak nie wyczuwam żadnego niepożądanego zapachu. Przez kilka pierwszych dni była odkryta i narażona na światło (strych). Na resztę fermentacji przykryłem kocem. Zastanawia mnie jedynie aromat jest dość intensywny, na początku chmielowy później lekko pikantnie z mocnym akcentem słodowości czy może to być rezultatem dodaniu słodu karmelowego 150 (udział w zasypie 20%)? Do APY walić 20% karmelowego? Mają ludzie pomysły Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xgucikx Posted February 20 Author Share Posted February 20 Smak dziwny ale jak najbardziej pijalny. Na pewno nie kupię takiego w sklepie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu555 Posted February 20 Share Posted February 20 W dniu 6.02.2023 o 20:52, xgucikx napisał: Teraz dyskusja na temat wiadra fermentacja ruszyła także wszystko w porządku. Jestem tylko zdziwiony że jest nieco bardziej burzliwa niż przy drożdżach S-04, zauważyłem też ze osad opada nieco wolniej pewnie problem będzie z przelewaniem. Cichaj! Teraz rozawiamy o wiadrze, a nie tam jakiejś fermentacji czy ruszyła Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted March 5 Share Posted March 5 (edited) A to poza tematem, w ramach ciekawostki. Mnie dziś, po 10h od zadania drożdży lagerowych fermantacja ruszyła tak. Mam nadzieję, że drugą połowę brzeczki też przefermentuje Edited March 5 by fotohobby Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xgucikx Posted March 5 Author Share Posted March 5 Ehhh chciałbym mieć taką lodówke:) tylko gdzie to wszystko trzymać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.