BElluu Posted February 5 Share Posted February 5 Cześć, Z tego, co czytam powinno się używać 4g OXI na 1l wody. Natomiast zastanawiam się, w jaki sposób konkretnie tym dezynfekować. W przypadku wiadra 30l - ile litrów wody wlewacie, żeby je dezynfekować, bo raczej nie 120g OXI i 30l wody W przypadku butelek — do każdej butelki wsypujecie trochę OXI + woda, czy może robicie 1l mieszanki i tym jednym litrem przepłukujecie wszystkie butelki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychoo Posted February 5 Share Posted February 5 2,5 litra roztworu i dobrze wytrząsnąć. Ja zrezygnowałem z dezynfekcji oxi bo mi piwo utleniało w takim stopniu, że smakowało jak miodowe. Polecam StarSan HB lub zamienniki, ewentualnie piro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted February 5 Share Posted February 5 7 minut temu, BElluu napisał: Cześć, Z tego, co czytam powinno się używać 4g OXI na 1l wody. Natomiast zastanawiam się, w jaki sposób konkretnie tym dezynfekować. W przypadku wiadra 30l - ile litrów wody wlewacie, żeby je dezynfekować, bo raczej nie 120g OXI i 30l wody W przypadku butelek — do każdej butelki wsypujecie trochę OXI + woda, czy może robicie 1l mieszanki i tym jednym litrem przepłukujecie wszystkie butelki? Oxi jest dobre do dezynfekcji sprzętu przed fermentacją, ale dezynfekcja OXI butelek, czy fermentorów do rozlewu może skutkować utlenieniem. Jeśli nie masz nic innego, to przepłucz potem te butelki wrzątkiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jastrząb Posted February 5 Share Posted February 5 Nie dezynfekować naoh (oxi, nadweglanem). Myć nadweglanem ok, dezynfekować Sanipro. Tak jak kolega pisał wyżej, raz utlenienie,dwa nie wybija wszystkiego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted February 5 Share Posted February 5 Oxi to nie NaOH, tylko nadwęglan. Dołączam się do głosów, że to jest ok do mycia, ale powiedziałbym, że raczej niezabrudzonego mocno sprzętu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jastrząb Posted February 5 Share Posted February 5 Zgadza się, popieprzyło mi się Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts