Jump to content

Piwo Pils 12 z piwopiweczko.pl (poszukiwana instrukcja)


rafcio76

Recommended Posts

Cześć, może ktoś kupował ten zestaw i poratuje skanem instrukcji. Mam taki sam zestaw surowców i nie wiem jak chmielić. https://piwopiweczko.pl/dolna-fermentacja/704-zestaw-surowcow-slody-pils-12-blg-20-litrow-piwa.html

 

-słód pilzneński 4kg

-słód monachijski I 0,5kg

-słód karmelowy carapils 0,5 kg

-chmiel goryczkowy Marynka 30g

-chmiel aromatyczny Zatecki 30g

-drożdże Gozdawa Czech Pilsner 18

 

Dzięki 

Edited by rafcio76
Link to comment
Share on other sites

Nie widziałem instrukcji do tego zestawu, ale dał bym Marynkę na początek gotowania. Na minutę przed wyłączeniem palnika wsypałbym Zatecki. Najlepiej dokup jeszcze 50 g Zateckiego.

Link to comment
Share on other sites

2 minuty temu, krzychoo napisał:

Nie widziałem instrukcji do tego zestawu, ale dał bym Marynkę na początek gotowania. Na minutę przed wyłączeniem palnika wsypałbym Zatecki. Najlepiej dokup jeszcze 50 g Zateckiego.

Dzięki. A drożdży dać paczkę czy 2 ?

Screenshot_20230206_190854_Chrome.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ale trafiłem, znalazłem instrukcję na fb. Może komuś się przyda.

A co oznacza "54st przerwa 10 min"? Że jak dojdzie do 54st to trzymam tę temperaturę przez 10 minut?

FB_IMG_1675707420223.jpg

Edited by rafcio76
Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, rafcio76 napisał:

A co oznacza "54st przerwa 10 min"? Że jak dojdzie do 54st to trzymam tę temperaturę przez 10 minut?

Dokładnie tak. I raczej nie trzymaj więcej, bo może być taki pomysł, aby przytrzymać dłużej dla tzw. pewności. W tej przerwie chodzi i rozbicie białek, jak rozbijesz ich za dużo to może na tym ucierpieć piana. Generalnie śmiało możesz tę przerwę odpuścić i przejść od razu do 65°C. A nawet polecałbym coś między 62-65°C. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.