Gniewko Drewnicki Posted February 7 Share Posted February 7 Zgodnie z protokołem witam się z wszystkimi Jestem Gniewko, pracuję jako główny piwowar w Piwnicy Świdnickiej we Wrocławiu gdzie od ostatniego remontu (i zmiany gospodarza) działa browar restauracyjny. Prywatnie od dwudziestu lat jestem rekonstruktorem historycznym i bardzo kręcą mnie tematy historycznych piw i dawnych kulinariów. Od zeszłego roku bawię się też w pszczelarstwo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted February 7 Share Posted February 7 Cześć! Na forum znajdziesz kilka osób, które łączą piwowarstwo zawodowe z hobbystycznym. Powodzenia w warzeniu w obydwu skalach, dobrego czasu na forum! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Żul smakosz Posted February 7 Share Posted February 7 Swoją drogą jakie (poza skalą) są różnice między piwowarstwem zawodowym a hobbystycznym? Czerpiesz taką samą przyjemność jak z warzenia w domu? Czy może musisz warzyć to co szef ci każe? Jakie są inne różnice? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drakon Posted February 7 Share Posted February 7 Cześć ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gniewko Drewnicki Posted February 7 Author Share Posted February 7 Warzenie w dużej skali sprawia masę radochy no i oszczędza sporo manualnej pracy (mycia, mieszania zacieru, przelewania z jednej kadzi do drugiej itp.). W moim przypadku mam sporo swobody jako piwowar, szefostwo oczywiście daje sugestie jakie piwa by chcieli zobaczyć na kranach, ale detale to już moja brocha. Wiem, że co browar to nieco inaczej to wygląda - są takie, gdzie piwowar ma odgórnie nakazane co, w jakiej ilości i kiedy ma warzyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.