Eselchen Posted March 5 Share Posted March 5 Cześć, szukam receptury na jasny z angielskimi chmielami Pale Ale. Chciałbym, żeby nie było wiadra chmielu, więc celuje w ibu 25. Czy moglibyście podać prostą, sprawdzoną recepturę? Najlepiej jakby piwo nie było karmelowe. Piwo nie musi być zgodne ze stylem, a ma po prostu smakować . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted March 5 Share Posted March 5 Na wiki masz pełno receptur. Jak nie dodasz karmelu to nie będzie.Zrób z pilzneńskiego i trochę pszenicy plus płatki. Chmiel sazz. zasada 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted March 5 Share Posted March 5 Można zrobić brytyjskie Golden Ale na Maris Otter, do tego chmiel EKG, jeśli ma być brytyjsko. Drożdże według wyboru. zasada 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drakon Posted March 5 Share Posted March 5 Na 20l Zasyp: 5kg pale ale Chmielenie: Marynka 20g 60min a-k 9-10% Fuggles 30g 60min hopstand 80C Drożdże: Us-05 Fermentacja 16C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwinho Posted March 6 Share Posted March 6 5kg Marris Otter, EKG na 60 minut, Fuggles na 10 minut. Dopasuj ilość chmieli, żeby EKG dało 17-20 IBU, Fuggles 5-10. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted March 6 Author Share Posted March 6 (edited) Jako, że mam kupiony worek Pale Ale od Vikinga to jego użyje. Mam nadzieje, że nie będzie dużej różnicy pomiędzy nim a Marris Otter. Planuje taki schemat na 27l, 11.5 BLG -Pale Ale 5.4 kg (93.1%) -Carabody 0.3 kg (5.2%) -zakwaszający 0.1 kg (1.7%) Zacieranie: -66 stopni 60 min -78 stopni 10 min Chmielenie: -EKG 50g na 40 min (17 IBU) -EKG 70g na hopstand (80 stopni) 15 min (7 IBU) Drożdże S-04 1 paczka (wystarczy?) Czy taki schemat będzie dobry? Edited March 6 by Eselchen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychoo Posted March 6 Share Posted March 6 Dla mnie plan ok. Na 11,5 blg jedna paczka wystarczy. Zebrał bym gęstwe pod EIPA. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted March 11 Share Posted March 11 (edited) Zasyp słód pale ale 90% i płatki owsiane 10% do 12 Plato ekstraktu początkowego, zacieranie infuzyjne w 65 st C. Chmielenie marynka 15 gramów na goryczkę, po 2 tygodniach tak między 40 a 50 gramów EKG na 4 dni przed rozlewem na tzw cichą. A i tylko szczep us05. Warka 20 litrowa, odebrać 1 litr brzeczki do zamrożenia do refermentacji. EKG jest drogim chmielem, nie wiem czy ameryka citra cascade nie taniej wyjdzie, inne nuty ale pale ale dobre z tego wyjdzie. Stawiam zdecydowanie na us05 nad s04. Edited March 11 by Piotr Ba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted March 11 Share Posted March 11 Akurat karmelowość w IPA jest mile widziana i bardzo pięknie kontruje chmielowosc. Robiłem warianty z dosypka pszenicy, płatków owsianych i słodu karmelowego i ta ostatnia wersja miała to coś co ma być. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted March 11 Share Posted March 11 (edited) 3 godziny temu, Piotr Ba napisał: EKG jest drogim chmielem, nie wiem czy ameryka citra cascade nie taniej wyjdzie Drogim jak cholera. Normalnie tylko najbogatsi piwowarzy w Anglii mają do niego dostęp. Weź się zastanów zanim cokolwiek napiszesz. EKG jest jakieś 2x tańszy niż Citra. 3 godziny temu, Piotr Ba napisał: Akurat karmelowość w IPA jest mile widziana i Kolejna złota rada. Autor wątku szuka receptury na angielski Pale Ale a nie IPA. Zresztą w obu stylach karmelowość powinna być na poziomie niskim do brak. Zresztą w pierwszym poście jest jasno napisane, że piwo ma nie być karmelowe. 3 godziny temu, Piotr Ba napisał: A i tylko szczep us05. Serio? Amerykańskie neutralne drożdże do angielskiego Pale Ale? @Eselchens Najprościej to 100% pale ale, zacierane 1h w 67 °C. Drożdże S-04 Chmielenie jak chcesz. 100g angielskiego chmielu aromatycznego rozłożonego po równo na ostatnie 15 min gotowania i po wyłączeniu palnika. Uzupełnij jakimś goryczkowym do oczekiwanego IBU. Na rynku jest sporo fajnych chmieli angielskich. Nieśmiertelna klasyka to Fuggle i East Kent Goldings. Polecam jeszcze Pilgrim Edited March 11 by wizi Łachim 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted March 12 Share Posted March 12 Ta chłopie rób se co chcesz i czym chcesz Twoja sprawa. Wyraziłem swoje zdanie na ten temat i swoje obserwacje. Na tym polega coś takiego jak forum. Głupie komentarze to sobie zostaw do domu, bo tu nic nie wnoszą do tematu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted March 12 Share Posted March 12 Godzinę temu, Piotr Ba napisał: Wyraziłem swoje zdanie na ten temat Raczej zdanie nie na temat Godzinę temu, Piotr Ba napisał: Na tym polega coś takiego jak forum. Głupie komentarze to sobie zostaw do domu, bo tu nic nie wnoszą do tematu. Nie jestem pierwszy, który koryguje głupoty wypisywane przez Ciebie na forum. Polecam najpierw przeczytać wątek a potem odpisywać na temat. Oczywiście zgodnie z prawdą. skazi and Pingwinho 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted March 12 Share Posted March 12 (edited) 2 godziny temu, Piotr Ba napisał: Na tym polega coś takiego jak forum że się Godzinę temu, wizi napisał: koryguje głupoty wypisywane przez innych ps sorry za offtop Edited March 12 by x1d zasada 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted March 12 Share Posted March 12 2 godziny temu, Piotr Ba napisał: zdanie na ten temat i swoje obserwacje. Cena chmielu jest latwa do zweryfikowania i pyk. A OT: kolejny raz w ostatnich miesiacach pojawia sie wątek z którego nie wprost wynika pytanie o sens forum internetowego. Ciekawe. Jest na sali jakiś antropolog? Czy kto tam się zajmuje komunikacją zapośredniczonej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchejroo Posted March 12 Share Posted March 12 (edited) @elroy@zasada może warto pomyśleć o opcji na forum by przy awatarze wprowadzić taką "L" uczę się jeździć to i tu niektórym przydałoby się "ciągle uczę się warzyć" albo cos w tym stylu Przychodzą nowi piwowarzy, czytają niektóre rady niektórych osób i później powielają to. Edited March 12 by Suchejroo smola and zasada 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
monodem Posted March 12 Share Posted March 12 Godzinę temu, Suchejroo napisał: @elroy@zasada może warto pomyśleć o opcji na forum by przy awatarze wprowadzić taką "L" uczę się jeździć to i tu niektórym przydałoby się "ciągle uczę się warzyć" albo cos w tym stylu Przychodzą nowi piwowarzy, czytają niektóre rady niektórych osób i później powielają to. Świetny pomysł. Jestem za.Nie każdy potrafi oddzielić ziarno od plew. Dla osób które dopiero startują, mają wątpliwości lub po prostu szukają wiedzy, informacja o stopniu wtajemniczenia w piwną alchemię byłaby w niektórych przypadkach zbawienna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted March 12 Share Posted March 12 (edited) Popieram. Ważne, aby ranga była widoczna zarówno przy przeglądaniu na komputerze jak i na urządzeniach mobilnych. Edited March 12 by wizi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted March 13 Share Posted March 13 Można by coś takiego wprowadzić Pytanie jakie kryteria musiałby być spełnione, żeby się coś takiego pojawiło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted March 13 Share Posted March 13 53 minuty temu, elroy napisał: Można by coś takiego wprowadzić Pytanie jakie kryteria musiałby być spełnione, żeby się coś takiego pojawiło Te przyznane punkty już trochę tak działają, choć możnaby pomyśleć o czymś w stylu rang jak np na elektrodzie tam kryteria są bardziej rozbudowane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted March 13 Share Posted March 13 W dniu 6.03.2023 o 14:25, Eselchen napisał: Drożdże S-04 1 paczka (wystarczy?) Nie. Do 20 litrów warki do 12 Plato to na styk 1 paczka. Będą estry i nawet opiszę Ci jakie - miks cukierków, gumy balonowej i jabłka plus owoce pestkowe ale nachalne i nieprzyjemne, plus ryzyko przegazowania - długo będą dofermentowywać brzeczkę tzn męczyć się. Użyj US05 bo mają lepszy czystszy - wyższej jakości profil i najlepiej gęstwę z nich. Jeśli już musisz to zaszczep 13 litrów s04 a drugie 13 US05 i daj znać za 4 tygodnie które piwo jest lepsze (a najlepiej za 8 tygodni). To już wtedy sam będziesz miał odpowiedź który profil jest lepszy - zobaczysz że wyjdzie na moje. Eksperymentuj i szukaj swojej drogi - jak widzisz każdy z nas inaczej by się za to piwo zabrał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchejroo Posted March 13 Share Posted March 13 (edited) No właśnie... Ciężki temat, podpieranie konkursami jest bez sensu, bo dużo osób ma stosunek do PSPD jakie ma, nie biorą udziału w konkursach i to nie odzwierciedla wiedzy piwowara. Myślałem o zrobieniu jakiegoś quizu dla każdego (bardzo rozległego) co by mogło definiować wiedzę i poziom, jednak to też można oszukać jak ktoś chce. Punkty reputacji są, jednak to też nie mówi za dużo, ponieważ nowi piwowarzy "plusują" kogoś za odpowiedź, ale nie wiedzą czy to była rzetelna informacja. Każdy z nas powinien rzucić jakieś pomysły i może by coś się z tego urodziło. EDIT: a może coś na zasadzie drugiej, ujemnej reputacji? Jeśli doświadczeni piwowarzy zobaczą informację udzieloną przez inną osobę i uznają ją za wprowadzenie w błąd, mogą zaznaczyć dodatkową ikonkę która spowoduje dodanie punktów negatywnej reputacji? Oczywiście wiele osób może na złość klikać, ale wtedy po zgłoszeniu się do moderatorów byłoby cofane, a osoba robiąca na złość jakiś "shadow ban" albo coś w tym stylu? EDIT2: i na przykład jeśli ktoś daje ujemną reputację, musi od razu naprostować błąd osoby którą "oskarża" Edited March 13 by Suchejroo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted March 13 Share Posted March 13 Proponuję wydzielić wątek do odpowiedniego działu, będzie jaśniej i klarowniej. x1d 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted March 16 Share Posted March 16 W dniu 13.03.2023 o 13:29, Suchejroo napisał: No właśnie... Ciężki temat, podpieranie konkursami jest bez sensu, bo dużo osób ma stosunek do PSPD jakie ma, nie biorą udziału w konkursach i to nie odzwierciedla wiedzy piwowara. Myślałem o zrobieniu jakiegoś quizu dla każdego (bardzo rozległego) co by mogło definiować wiedzę i poziom, jednak to też można oszukać jak ktoś chce. Punkty reputacji są, jednak to też nie mówi za dużo, ponieważ nowi piwowarzy "plusują" kogoś za odpowiedź, ale nie wiedzą czy to była rzetelna informacja. Każdy z nas powinien rzucić jakieś pomysły i może by coś się z tego urodziło. EDIT: a może coś na zasadzie drugiej, ujemnej reputacji? Jeśli doświadczeni piwowarzy zobaczą informację udzieloną przez inną osobę i uznają ją za wprowadzenie w błąd, mogą zaznaczyć dodatkową ikonkę która spowoduje dodanie punktów negatywnej reputacji? Oczywiście wiele osób może na złość klikać, ale wtedy po zgłoszeniu się do moderatorów byłoby cofane, a osoba robiąca na złość jakiś "shadow ban" albo coś w tym stylu? EDIT2: i na przykład jeśli ktoś daje ujemną reputację, musi od razu naprostować błąd osoby którą "oskarża" Taki egzamin na czeladnika-forumowego doradcę. Przeprowadzany przez wybraną komisję z egzaminem teoretycznym i praktycznym oraz trzeba koniecznie przynieść swoje piwo. Tak naprawdę to taka selekcja jest bardzo trudna. Sam nie mam dużego doświadczenia z warkami i wciąż się uczę. Niemniej jednak z racji wykształcenia pewną tam wiedzę mam z pogranicza. Poza tym ja uważam, że i tak będę się cały czas uczyć. Bo po prostu lubię poznawać nowe rzeczy, nawet jeżeli wpadnie mi więcej warek to chcę wciąż się rozwijać i nigdy nie będę wystarczająco nasycony wiedzą, żeby powiedzieć o sobie, że już jestem ekspertem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.