Jump to content

Scottish Export 80/-


Makaron

Recommended Posts

80/-

 

Recetura z ksiazki Brew Classic European Beers At Home. Moim zdaniem monabyloby troszeczke przepis zmodyfikowac. Mianowicie zamiast cukru, ktory jest w przepisie dodac odpowiednia ilosc slodu Pale malt, by uzyskac identyczne parametry. Warzylem kilka piw z tej ksiazki i uzywalem cukru do niektorych przepisow i doszedlem do wniosku, ze piwo w takim wypadku wymaga dluzszego lezakowania by uzyskac takie same efekty jak bez uzytku cukru.

Receptura liczona na 23 litry (5 galonow imperialnych)

 

Slody:

Pale malt 2,900 g

Platki kukurydzy (niemoga byc prazone, w sklepach dla piwowarow wystepuje to jako flaked maize) 650g

platki pszenne 220g

prazony jeczmien 45g

cukier 325g

 

Chmiele

Goryczkowe:

Challenger hops 45g

 

Aromatyczne (ostatnie 15`)

Goldings hops 10g

Mech irlandzki 10g na ostatnie 15`

 

Metoda zacierania

Jednotemperaturowo 67°C przez 90`

Czas chmielenia 90`

 

Drozdze gornej fermentacji.

 

Gestosc poczatkowa powinna byc okolo 10.4 Plato

Gestosc koncowa w okolicy 2.0 Plato

Zawartosc alkoholu 4.6 obj. 3.7 wag.

Goryczka 30 EBU

Kolor 25 EBC

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.