Skocz do zawartości

Butelkować czy nie


Rekomendowane odpowiedzi

Lager z brewkitu fermentował się przez 2 tygodnie w jednym fermentorze (nie zlewałem na cichą) temperatura 14-16 stopni. Blg końcówe wyniosło 3.Po przeniesieniu fermentora z piwnicy do kuchni w rurce zaczęło bulgotać wcześniej nie było słychać bulgotania.Wsztrzymać się z butelkowaniem czy to bulgotanie spowodowanej jest zmianą temperatury otoczenia i nie przeszkadza w butelkowaniu?

Edit: 

Jeśli to istotne to dodawałem litr ekstrakt słodowego zamiast cukru

 

Edytowane przez Kuba Knych
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, Kuba Knych napisał:

Lager z brewkitu fermentował się przez 2 tygodnie w jednym fermentorze (nie zlewałem na cichą) temperatura 14-16 stopni. Blg końcówe wyniosło 3.Po przeniesieniu fermentora z piwnicy do kuchni w rurce zaczęło bulgotać wcześniej nie było słychać bulgotania.Wsztrzymać się z butelkowaniem czy to bulgotanie spowodowanej jest zmianą temperatury otoczenia i nie przeszkadza w butelkowaniu?

Edit: 

Jeśli to istotne to dodawałem litr ekstrakt słodowego zamiast cukru

 

Podniosła się temperatura i uwolnił się rozpuszczony CO2. I tyle.  Mimo to zostaw w wyższej temperaturze, bo w dość niskiej fermentowałeś, jak na drożdże ejlowe. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.