Skocz do zawartości

Czy można użyć Pale Ale zamiast Wiedeńskiego


Rekomendowane odpowiedzi

Akurat lager wiedeński jest piwem o balansie raczej słodowym, które bardzo mocno swój profil opiera o słód wiedeński. Możesz użyć pale ale, ale to nie będzie to samo. Pale ale jest moim zdaniem mniej wyrazisty, bardziej może herbatnikowy. Wiedeński (jeden z moich ulubionych słodów) jest bardziej jak opiekane pieczywo, tostowy - ale nie jak skórka chleba przy słodzie monachijskim, smak nie ma aż takiej głebi, wydaje mi się też "słodszy".

 

Moim zdaniem nieużycie słodu wiedeńskiego w lagerze wiedeńskim sprawia, że to nie lager wiedeński, tylko po prostu bursztynowy lager, co nie znaczy, że nie może to być bardzo dobre piwo.

Jakbym koniecznie chciał zasymulować słód wiedeński, to bym użył raczej pilzneńskiego koło 90% i po może 5% monachijskiego i jakiegoś cookie lub biscuit. Mimo to, nie będzie to to samo.

Edytowane przez Łachim
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.