darkc Posted October 15, 2010 Share Posted October 15, 2010 (edited) hej, właśnie robie mały experyment z zacieraniem ziaren. Zaraz czas na filtracje. ALE MAM NIEPRZEWIDZIANE PILNE WYJŚCIE NA PIWO. Czy mogę zostawić przefiltrowany zacier na 8 godzin przed gotowaniem? nic się nie stanie?? (jest tylko kilka litrów, bo to przymiarka tylko) PROSZĘ O RADĘ! DZIĘKI Edited October 15, 2010 by darkc Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted October 15, 2010 Share Posted October 15, 2010 Zagotuj i możesz zmykać na to piwo, inaczej mogą dojść do głosu dzikusy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darkc Posted October 15, 2010 Author Share Posted October 15, 2010 ale zanim przefiltruje i przegotuje (nachmiele) to na piwo nie zdążę. A jak zostawie teraz, to za pare godzin i tak dzikusy ubije gotowaniem (chmieleniem)... nie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted October 15, 2010 Share Posted October 15, 2010 Zaproś kolegów, niech wpadną do ciebie z browarem (przy okazji zostawią ci butelki). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted October 15, 2010 Share Posted October 15, 2010 ale zanim przefiltruje i przegotuje (nachmiele) to na piwo nie zdążę. A jak zostawie teraz, to za pare godzin i tak dzikusy ubije gotowaniem (chmieleniem)... nie? No cóż: albo piwo, albo... wyjście na piwo. A poważnie, to przerzefiltruj (ok 30-40minut) i zagotuj (kolejne jakieś 30 minut). Jutro zagotujesz ponownie i nachmielisz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted October 15, 2010 Share Posted October 15, 2010 Ja dwa razy musiałem zakończyć warzenie szybciej. Więc po filtracji i wysładzaniu należy spasteryzować brzeczkę, czyli podgrzać powyżej 80°C i przykryć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darkc Posted October 16, 2010 Author Share Posted October 16, 2010 zdążyłem przeczytać zacier miał ponad 80st przed filtracją. więc zostawiłem. Już się chłodzi po chmieleniu. nie widzę niczego podejrzanego. Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now