Jump to content

Piwo z brewkitu - pytanie o blg po 5ciu dniach


Recommended Posts

Witam. Zgłaszam się z pytaniem, czy to normalne, że przy brewkicie Coopers EUROPEAN LAGER po 5 dniach burzliwej fermentacji mam blg na poziomie około 5,5? Dosypać drożdży czy spokojnie poczekać i nie siać zamętu? Niestety nie sprawdzałem startowego blg - pierwsze piwo, pierwsze błędy.

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, Milkandfish napisał(a):

Witam. Zgłaszam się z pytaniem, czy to normalne, że przy brewkicie Coopers EUROPEAN LAGER po 5 dniach burzliwej fermentacji mam blg na poziomie około 5,5? Dosypać drożdży czy spokojnie poczekać i nie siać zamętu? Niestety nie sprawdzałem startowego blg - pierwsze piwo, pierwsze błędy.

A ile byś chciał po 5 dniach?

ps ile ekstraktu i ile wody, może uda sie wyliczyć początkowy ekstrakt

Link to comment
Share on other sites

Na puszke brewkitu dałem cały ekstrakt 1.7l i 22l wody. Dałem 0.5 opakowania drożdży z brewkitu i całą paczkę żółtych 33.

Ten brewkit ma niby przewidziany czas burzliwej fermentacji na 7 dni. Lezy aktualnie w temp. 20 stopni. Planuję dać jeszcze 7 dni na cichą.

Edited by Milkandfish
Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, Milkandfish napisał(a):

Na puszke brewkitu dałem cały ekstrakt 1.7l i 22l wody. Dałem 0.5 opakowania drożdży z brewkitu i całą paczkę żółtych 33.

Ten brewkit ma niby przewidziany czas burzliwej fermentacji na 7 dni. Lezy aktualnie w temp. 20 stopni. Planuję dać jeszcze 7 dni na cichą.

Jak to mawia klasyk LUDZIE KOCHANI!!!!! Trochę poczytaj zanim zabierzesz sie za robienie piwa. Tylko 1,7kg na 23l? W jalim celu mieszałes drożdże?

 

Link to comment
Share on other sites

Tak. To wszędzie podawana standardowa wartość. Pamiętajmy, że to brewkit. Jedna puszka brewkitu 1.7kg, jedna puszka ekstraktu (1.7l) będąca odpowiednikiem 1kg cukru. 

Kilka osób (czyli pewnie jedna lub dwie) na jutubach rzuciło hasłem, że te drozdze które dodawane są do brewkitu to najczęściej niskiej jakości produkt i lubią nie wystartowac. Tym samym dałem safale s-33 i połowę torebki drożdży dołączonych do brewkitu.

Sumarycznie w beczce pływa 23l piwa. Oby.

 

Link to comment
Share on other sites

25 minut temu, Milkandfish napisał(a):

standardowa wartość

Inna sprawa, ze siajowy to standard i tam gdzie można poczytać o pierwszych piwach z brewkitu znajdziesz sugestie zmniejszenia litrażu do 19 czy 20 l.

W każdym razie trzymaj plyn w wiadrze łącznie 2 tygodnie potem zmierz blg. Potrzymaj jeszcze tydzień i zmierz ponownie. Nie przelewaj.

Link to comment
Share on other sites

Tak. Nie przelewaj i czekaj. Warzę piwa tylko z brewkitu i już co nie co wiem o tym. Po 5 dniach i tak dobrze spadło jak koledzy piszą. Cierpliwość podstawa. Około 21 dni to zazwyczaj minimum do rozlewu. Ja trzymam dla świętego spokoju do miesiąca i rozlew. Podstawa. Zabutelkować piwo z zakończoną fermentacją. Inaczej granaty jak nic.

 

Dodatek 1.7 kg ekstraktu płynnego niechmielonego super. Do tego w przyszłości możesz dodawać zaparzane słody np. Carapils, chmielić różnorako w trakcie nastawiania brzeczki. Tuningowanie puch to już po woli moja specjalność😁

Edited by Reters
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.