Milkandfish Posted April 9, 2023 Share Posted April 9, 2023 Witam. Zgłaszam się z pytaniem, czy to normalne, że przy brewkicie Coopers EUROPEAN LAGER po 5 dniach burzliwej fermentacji mam blg na poziomie około 5,5? Dosypać drożdży czy spokojnie poczekać i nie siać zamętu? Niestety nie sprawdzałem startowego blg - pierwsze piwo, pierwsze błędy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted April 9, 2023 Share Posted April 9, 2023 Nie syp drożdży, czekaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 9, 2023 Share Posted April 9, 2023 1 godzinę temu, Milkandfish napisał(a): Witam. Zgłaszam się z pytaniem, czy to normalne, że przy brewkicie Coopers EUROPEAN LAGER po 5 dniach burzliwej fermentacji mam blg na poziomie około 5,5? Dosypać drożdży czy spokojnie poczekać i nie siać zamętu? Niestety nie sprawdzałem startowego blg - pierwsze piwo, pierwsze błędy. A ile byś chciał po 5 dniach? ps ile ekstraktu i ile wody, może uda sie wyliczyć początkowy ekstrakt Link to comment Share on other sites More sharing options...
Milkandfish Posted April 9, 2023 Author Share Posted April 9, 2023 (edited) Na puszke brewkitu dałem cały ekstrakt 1.7l i 22l wody. Dałem 0.5 opakowania drożdży z brewkitu i całą paczkę żółtych 33. Ten brewkit ma niby przewidziany czas burzliwej fermentacji na 7 dni. Lezy aktualnie w temp. 20 stopni. Planuję dać jeszcze 7 dni na cichą. Edited April 9, 2023 by Milkandfish Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 9, 2023 Share Posted April 9, 2023 10 minut temu, Milkandfish napisał(a): Na puszke brewkitu dałem cały ekstrakt 1.7l i 22l wody. Dałem 0.5 opakowania drożdży z brewkitu i całą paczkę żółtych 33. Ten brewkit ma niby przewidziany czas burzliwej fermentacji na 7 dni. Lezy aktualnie w temp. 20 stopni. Planuję dać jeszcze 7 dni na cichą. Jak to mawia klasyk LUDZIE KOCHANI!!!!! Trochę poczytaj zanim zabierzesz sie za robienie piwa. Tylko 1,7kg na 23l? W jalim celu mieszałes drożdże? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted April 9, 2023 Share Posted April 9, 2023 56 minut temu, anteks napisał(a): Tylko 1,7kg No nie, pisze kolega puszka brewkitu i 1,7 ekstraktu Czyli standardowo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Milkandfish Posted April 9, 2023 Author Share Posted April 9, 2023 Tak. To wszędzie podawana standardowa wartość. Pamiętajmy, że to brewkit. Jedna puszka brewkitu 1.7kg, jedna puszka ekstraktu (1.7l) będąca odpowiednikiem 1kg cukru. Kilka osób (czyli pewnie jedna lub dwie) na jutubach rzuciło hasłem, że te drozdze które dodawane są do brewkitu to najczęściej niskiej jakości produkt i lubią nie wystartowac. Tym samym dałem safale s-33 i połowę torebki drożdży dołączonych do brewkitu. Sumarycznie w beczce pływa 23l piwa. Oby. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted April 9, 2023 Share Posted April 9, 2023 25 minut temu, Milkandfish napisał(a): standardowa wartość Inna sprawa, ze siajowy to standard i tam gdzie można poczytać o pierwszych piwach z brewkitu znajdziesz sugestie zmniejszenia litrażu do 19 czy 20 l. W każdym razie trzymaj plyn w wiadrze łącznie 2 tygodnie potem zmierz blg. Potrzymaj jeszcze tydzień i zmierz ponownie. Nie przelewaj. Milkandfish and Ununul 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted April 10, 2023 Share Posted April 10, 2023 (edited) Tak. Nie przelewaj i czekaj. Warzę piwa tylko z brewkitu i już co nie co wiem o tym. Po 5 dniach i tak dobrze spadło jak koledzy piszą. Cierpliwość podstawa. Około 21 dni to zazwyczaj minimum do rozlewu. Ja trzymam dla świętego spokoju do miesiąca i rozlew. Podstawa. Zabutelkować piwo z zakończoną fermentacją. Inaczej granaty jak nic. Dodatek 1.7 kg ekstraktu płynnego niechmielonego super. Do tego w przyszłości możesz dodawać zaparzane słody np. Carapils, chmielić różnorako w trakcie nastawiania brzeczki. Tuningowanie puch to już po woli moja specjalność😁 Edited April 10, 2023 by Reters Milkandfish 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now