gmyru86 Posted April 9 Share Posted April 9 Witam zamierzam kupić kociołek automatyczny tz. z sterownikiem czy grainfather g30 do dobry wybór jakie są jego największe wady a jakie zalety Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted April 10 Share Posted April 10 Opcja szukaj i znajdzie dedykowany temat z dziesiątkami postów odpowiadających na twoje pytanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted April 17 Share Posted April 17 Oceniając sprzęt to nie ma on żadnych wad. Pracuje na nim już długo i chwalę sobie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alanl Posted April 17 Share Posted April 17 (edited) 3 minuty temu, Piotr Ba napisał(a): Oceniając sprzęt to nie ma on żadnych wad. Pracuje na nim już długo i chwalę sobie. Bez przesady, zrobiłem na nim kilka warek i owszem ma wady,co nie znaczy że nie jest wart swojej ceny. Edited April 17 by Alanl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted April 18 Share Posted April 18 Ja też zrobiłem na GF30 kilka warek, jakieś pięćdziesiąt kilka... Uważam, że wad ten kocioł nie ma, ale można go trochę usprawnić żeby praca była przyjemniejsza. Z tych usprawnień to zdecydowanie złączki CamLock, hopstoper oraz siatka na dolne sitko. Warto też postawić kociołek na jakiejś platformie z otworem na czas warzenia bo lubi wyskoczyć bezpiecznik termiczny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SlawekT Posted August 30 Share Posted August 30 (edited) Nie ma rzeczy bez wad. Znalazłem jedną wadę, chyba, że to moja niewiedza. Przy ważeniu w trybie automatycznym z zapisanej receptury, w trakcie wrzenia nie można zmniejszyć mocy grzałek bez przełączenia się w tryb ręczny. Całe 3 000 W spowodowało mi raz wykipienie piwa i są zbyt duże straty odparowania - szacunkowo 5 - 7 l. Są warki, gdzie może nam zależeć na dużym odparowaniu, gdy mamy cienką brzeczkę, ale są i takie, które można byłoby gotować na minimum. No i boję się na nim gotować mocnych piw typu RIS. Na standardowych piwach mam lekkie przypalenia. Sądzę, że przy RISie przypalenie jest pewne. Proszę o opinie i podzielenie się własnymi doświadczeniami i przemyśleniami. Edited August 30 by SlawekT Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alanl Posted August 30 Share Posted August 30 Godzinę temu, SlawekT napisał(a): Nie ma rzeczy bez wad. Znalazłem jedną wadę, chyba, że to moja niewiedza. Przy ważeniu w trybie automatycznym z zapisanej receptury, w trakcie wrzenia nie można zmniejszyć mocy grzałek bez przełączenia się w tryb ręczny. Całe 3 000 W spowodowało mi raz wykipienie piwa i są zbyt duże straty odparowania - szacunkowo 5 - 7 l. Są warki, gdzie może nam zależeć na dużym odparowaniu, gdy mamy cienką brzeczkę, ale są i takie, które można byłoby gotować na minimum. No i boję się na nim gotować mocnych piw typu RIS. Na standardowych piwach mam lekkie przypalenia. Sądzę, że przy RISie przypalenie jest pewne. Proszę o opinie i podzielenie się własnymi doświadczeniami i przemyśleniami. Poczytaj główny wątek o g30 tam jest informacja co trzeba w aplikacji prz stawić żeby można było zmniejszyć moc grzałki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted August 30 Share Posted August 30 Mam zrobione ok 20 warek na GF30, wcześniej warzyłem na Klarsteinie 30L, różnica widoczna. Wykonanie jest bardzo solidne, sterowanie z telefonu bardzo wygodne, najważniejszym plusem jest dostępność części jeżeli coś się uszkodzi. Na pewno trzeba wymienić system filtracji po gotowaniu bo oryginalny filtr się nie sprawdza, mam hopstopera od lewatywy i sprawdza się świetnie. Złączki do rurki i chłodnicy rzeczywiście są dosyć upierdliwe, muszę w końcu je wymienić. @SlawekT kolega @Alanl dobrze pisze, miałem ten sam problem. Logując się na GF przez przeglądarkę komputerową w ustawieniach kociołka zaznacza się opcje manualnego ustawienia mocy grzałek w trakcie gotowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SlawekT Posted September 15 Share Posted September 15 Nie znalazłem takie opcji. Proszę o podpowiedź: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SlawekT Posted September 15 Share Posted September 15 Czy to jest to ustawienie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted September 18 Share Posted September 18 W dniu 15.09.2023 o 08:37, SlawekT napisał(a): Czy to jest to ustawienie? Tak to jest to Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts