bmalkow Posted October 18, 2010 Share Posted October 18, 2010 Witam! Ostatnio byliśmy w lokalu na obiedzie, do którego zamówiłem Pilsner Urquell. Nie mam pojęcia dlaczego ale było lepsze niż z butelki (może ja miałem jakiś dziwny dzień?). Dlaczego lepsze? Bo pachniało chmielem! Wyraźnie! I miało dużo więcej goryczki niż butelkowe! Nie wiem czy było stare czy zepsute ale te dwa parametry to coś co wraz z Żoną w piwach lubimy. Teraz pytanie: Ile (i jakich?) chmieli wrzucić żeby uzyskać podobny efekt a nie przedobrzyć? Krótkie poszukiwania ujawniły, że chodzi o chmiele Saaz. Ale ile ich sypać? Brak mi tu doświadczenia: wiem tylko że przy Koelschu 50g Lubelskiego (40g - 60', 10g - 10') nie daje pożądanego rezultatu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolomar Posted October 18, 2010 Share Posted October 18, 2010 (edited) Strona Beertools.com podpowiada, aby przy klonie Pilsner Urquell na 20 litrów dać: "50 g. Saaz (Whole, 5.00 %AA) boiled 60 min. info 19 g. Saaz (Whole, 5.00 %AA) boiled 40 min. info 19 g. Saaz (Whole, 5.00 %AA) boiled 12 min. info" Edited October 18, 2010 by kolomar Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted October 18, 2010 Share Posted October 18, 2010 Ja bym wrzucił trochę na samo chłodzenie, bez gotowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bmalkow Posted October 18, 2010 Author Share Posted October 18, 2010 (edited) Ja bym wrzucił trochę na samo chłodzenie, bez gotowania. Zdefiniuj "trochę". 5/10/15g? Dzięki kolomar za przypomnienie, że istnieją również inne strony poza piwo.org Edited October 18, 2010 by bmalkow Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted October 18, 2010 Share Posted October 18, 2010 "Trochę", czyli wszystko co na aromat. Z powyższej propozycji ostatnie 20g, a środkowe sypnąłbym na 20' przed końcem. Tu -> http://www.piwo.org/forum/t3970-Pils-niemiecki.html masz schemat takiego chmielenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted October 18, 2010 Share Posted October 18, 2010 Pewnie do pilsnera nie podejdzie, ale ja jestem zakochany w chmielu Perle... Daje świetne aromaty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now