Jump to content

Ile chmielu!


Recommended Posts

Witam!

 

Ostatnio byliśmy w lokalu na obiedzie, do którego zamówiłem Pilsner Urquell. Nie mam pojęcia dlaczego ale było lepsze niż z butelki (może ja miałem jakiś dziwny dzień?). Dlaczego lepsze? Bo pachniało chmielem! Wyraźnie! I miało dużo więcej goryczki niż butelkowe!

Nie wiem czy było stare czy zepsute :tort: ale te dwa parametry to coś co wraz z Żoną w piwach lubimy.

 

Teraz pytanie: Ile (i jakich?) chmieli wrzucić żeby uzyskać podobny efekt a nie przedobrzyć? Krótkie poszukiwania ujawniły, że chodzi o chmiele Saaz. Ale ile ich sypać? Brak mi tu doświadczenia: wiem tylko że przy Koelschu 50g Lubelskiego (40g - 60', 10g - 10') nie daje pożądanego rezultatu.

Link to comment
Share on other sites

Strona Beertools.com podpowiada, aby przy klonie Pilsner Urquell na 20 litrów dać:

 

"50 g. Saaz (Whole, 5.00 %AA) boiled 60 min. info

19 g. Saaz (Whole, 5.00 %AA) boiled 40 min. info

19 g. Saaz (Whole, 5.00 %AA) boiled 12 min. info"

Edited by kolomar
Link to comment
Share on other sites

Ja bym wrzucił trochę na samo chłodzenie, bez gotowania.

Zdefiniuj "trochę". 5/10/15g?

 

Dzięki kolomar za przypomnienie, że istnieją również inne strony poza piwo.org :tort:

Edited by bmalkow
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.