Eselchen Posted April 16 Share Posted April 16 (edited) Cześć, będą ostatnio w pubie próbowałem Witbiera od Pinty. Piwo bardzo mi podeszło i chcę coś podobnego uwarzyć. Przeglądając receptury zauważyłem, że zasyp i zacieranie jest podobne jednak chmielenie kompletnie różne. W niektórych chmieli się tylko na goryczkę (np. Lubelski na 60 min) a w innych chmieli się na goryczkę, 2 razy na aromat i jeszcze na whirpool. Możecie podać jak najlepiej chmielić Witbiera? Jakich odmian użyć? (Hallertau Tradition) Planuje taki zasyp: -2.7 kg Pilzneński -1.5 kg Pszeniczny -1.6 kg płatki pszeniczne błyskawiczne -0.5 kg płatki orkiszowe błyskawiczne -0.5 kg płatki owsiane błyskawiczne Zacieranie: -50 stopni - 30 min -66 stopni - 80 min -72 stopnie - 15 min -78 stopni - 1 min Przyprawy: -Kolendra 10g + Curacao 10g - 10 min -kolendra 10g + Curacao 20g - po wyłączeniu palnika Co do drożdży to mam do wyboru FM20 i FM23, które będą lepsze? Aktualnie żaden sklep nie ma dostępnych Wyeast i White Labs Edited April 16 by Eselchen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted April 16 Share Posted April 16 Za bardzo kombinujesz. Wywal słód pszeniczny. Zasyp 50% pilzneński i tyle samo płatków lub niesłodowaniej pszenicy lub miksu z orkiszem i owsem. Zacieranie na wytrawnie . Przerwa w 50 niepotrzebna. Chmiel jak chcesz, byleby nie przesadzić z goryczką. Na smak i aromat można dać homeopatyczne ilości. Kolendrę rozbij w moździerzu. Daj jej 2x mniej niż Curacao. Nie musisz dzielić. Możesz dodać wszystko na ostatnie 15min gotowania. Oba szczepy drożdży się nadadzą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted April 16 Author Share Posted April 16 1 godzinę temu, wizi napisał(a): Za bardzo kombinujesz. Wywal słód pszeniczny. Zasyp 50% pilzneński i tyle samo płatków lub niesłodowaniej pszenicy lub miksu z orkiszem i owsem. Zacieranie na wytrawnie . Przerwa w 50 niepotrzebna. Chmiel jak chcesz, byleby nie przesadzić z goryczką. Na smak i aromat można dać homeopatyczne ilości. Kolendrę rozbij w moździerzu. Daj jej 2x mniej niż Curacao. Nie musisz dzielić. Możesz dodać wszystko na ostatnie 15min gotowania. Oba szczepy drożdży się nadadzą. Czy pszenice niesłodowaną trzeba kleikować? Zacieranie na wytrawnie, czyli jak w tym przypadku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted April 16 Share Posted April 16 receptura @dori prosta i sprawdzona, możesz bez owsa robić i modyfikować po swojemu. https://www.blog.homebrewing.pl/witbier-receptura/ Najprościej użyć płatków błyskawicznych - nie musisz kleikować, choć i przy zwykłych temperatura pokrywa się z temp. zacierania, więc nie jest to niezbędne, możesz nieco wydłużyć samo zacieranie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted April 17 Share Posted April 17 7 godzin temu, x1d napisał(a): receptura @dori prosta i sprawdzona, możesz bez owsa robić i modyfikować po swojemu. https://www.blog.homebrewing.pl/witbier-receptura/ Najprościej użyć płatków błyskawicznych - nie musisz kleikować, choć i przy zwykłych temperatura pokrywa się z temp. zacierania, więc nie jest to niezbędne, możesz nieco wydłużyć samo zacieranie. Szczerze nie polecam tego blogu. Przy 50% zasypu płatków to jest lepki zacier, godziny mieszania i wysładzania. Brałem z homebrewing stout owsiany (zestaw). Kilka godzin mieszania, w celu wypłukania brzeczki, kompletne zaklejenie złoża. Totalna męczarnia. Odradzam przekraczanie płatków powyżej 10 %. Jak macie jakieś tipy na zacieranie takiego napłatkowanego piwa to dajcie znać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted April 17 Share Posted April 17 9 godzin temu, Eselchen napisał(a): Czy pszenice niesłodowaną trzeba kleikować? Wystarczy ześrutować i zacierać powyżej temperatury kleikowania (patrz niżej) 9 godzin temu, Eselchen napisał(a): Zacieranie na wytrawnie, czyli jak w tym przypadku? Jednotemperaturowo w temperaturze 64-67°C przez 60-90 minut Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted April 17 Share Posted April 17 (edited) Godzinę temu, Ununul napisał(a): . Jak macie jakieś tipy na zacieranie takiego napłatkowanego piwa to dajcie znać. Rzadszy zacier plus łuska np ryżowa. W niepolecanym blogu też to znajdziesz. Edited April 17 by x1d Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafcio76 Posted April 17 Share Posted April 17 Cześć, będą ostatnio w pubie próbowałem Witbiera od Pinty. Piwo bardzo mi podeszło i chcę coś podobnego uwarzyć. Przeglądając receptury zauważyłem, że zasyp i zacieranie jest podobne jednak chmielenie kompletnie różne. W niektórych chmieli się tylko na goryczkę (np. Lubelski na 60 min) a w innych chmieli się na goryczkę, 2 razy na aromat i jeszcze na whirpool. Możecie podać jak najlepiej chmielić Witbiera? Jakich odmian użyć? (Hallertau Tradition) Planuje taki zasyp: -2.7 kg Pilzneński -1.5 kg Pszeniczny -1.6 kg płatki pszeniczne błyskawiczne -0.5 kg płatki orkiszowe błyskawiczne -0.5 kg płatki owsiane błyskawiczne Zacieranie: -50 stopni - 30 min -66 stopni - 80 min -72 stopnie - 15 min -78 stopni - 1 min Przyprawy: -Kolendra 10g + Curacao 10g - 10 min -kolendra 10g + Curacao 20g - po wyłączeniu palnika Co do drożdży to mam do wyboru FM20 i FM23, które będą lepsze? Aktualnie żaden sklep nie ma dostępnych Wyeast i White Labs Może Ci się przyda przepis, robiłem ostatnio z browamatora. Wyszło bardzo dobre.Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka zasada and Ununul 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted April 17 Share Posted April 17 3 godziny temu, x1d napisał(a): Rzadszy zacier plus łuska np ryżowa. W niepolecanym blogu też to znajdziesz. Czytałem. Mimo stosunku 5 l / kg słodu, grubego śrutowania, temperatury 76 stopni i łuski ryżowej w koszu zaciernym dostałem klej do tapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrados78 Posted April 22 Share Posted April 22 Zrobiłem już kilkanaście Witbierów i stwierdzam, że nie mogą być one zbyt mocno niechmielone na goryczkę. Należy pamiętać, że goryczkę wprowadza również gotowana przez ostatnie kilka minut skórka gorzkiej pomarańczy Curacao. Mój ostatni Witbier wyglądał następująco: 24 litry, 11 BLG Zasyp: Słód pilzneński - 2,5 Kg Płatki pszeniczne błyskawiczne - 2 kg Słód pszeniczny - 1 kg Płatki owsiane - 0,2 kg Słód zakwaszający - 0,15 kg Zacieranie w 25 litrach Zacieranie jednotemperturowe - 66 st. C - 60 minut Mashout - 78 st. C Wysładzanie 18 litrów wody Gotowanie: Lubelski - 15 gr. - 60 minut Dodatki na 5 minut: Skórka świeżej pomarańczy 55 gr Skórka 1 limonki Curacao - 15 gr Kolendra - 8 gr Fermentacja: Drożdże FM 20 zadane prosto z fiolki. Miałem bardzo świeże, dzięki sklepowi Nomart Rumia - Pozdrawiam Brzeczka schłodzona do 18 st. Start w temperaturze otoczenia 16 st. C Po 5 dniach stopniowo podnosiłem temperaturę aby na koniec dojść do pokojowej 20-21 st. C Rozlew po 22 dniach. Jeśli chodzi o drożdże: Najlepsze efekty uzyskiwałem na FM-20. Polecam również Gozdawa Classical Witbier. Alanl 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alanl Posted April 24 Share Posted April 24 W dniu 22.04.2023 o 15:57, konrados78 napisał(a): Zrobiłem już kilkanaście Witbierów i stwierdzam, że nie mogą być one zbyt mocno niechmielone na goryczkę. Należy pamiętać, że goryczkę wprowadza również gotowana przez ostatnie kilka minut skórka gorzkiej pomarańczy Curacao. Mój ostatni Witbier wyglądał następująco: 24 litry, 11 BLG Zasyp: Słód pilzneński - 2,5 Kg Płatki pszeniczne błyskawiczne - 2 kg Słód pszeniczny - 1 kg Płatki owsiane - 0,2 kg Słód zakwaszający - 0,15 kg Zacieranie w 25 litrach Zacieranie jednotemperturowe - 66 st. C - 60 minut Mashout - 78 st. C Wysładzanie 18 litrów wody Gotowanie: Lubelski - 15 gr. - 60 minut Dodatki na 5 minut: Skórka świeżej pomarańczy 55 gr Skórka 1 limonki Curacao - 15 gr Kolendra - 8 gr Fermentacja: Drożdże FM 20 zadane prosto z fiolki. Miałem bardzo świeże, dzięki sklepowi Nomart Rumia - Pozdrawiam Brzeczka schłodzona do 18 st. Start w temperaturze otoczenia 16 st. C Po 5 dniach stopniowo podnosiłem temperaturę aby na koniec dojść do pokojowej 20-21 st. C Rozlew po 22 dniach. Jeśli chodzi o drożdże: Najlepsze efekty uzyskiwałem na FM-20. Polecam również Gozdawa Classical Witbier. Skórkę z pomarańczy kupujesz już gotową czy sam ściągasz z pomarańczy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrados78 Posted April 24 Share Posted April 24 2 godziny temu, Alanl napisał(a): Skórkę z pomarańczy kupujesz już gotową czy sam ściągasz z pomarańczy? Curacao kupuję suszone w sklepie piwowarskim. Świeżą skrawam z owoców. Należy pamiętać aby pomarańcze dobrze umyć, wyparzyć i wyszorować gąbką (aby pozbyć się wosku, którym pokryte są skórki). Przy skrawaniu skórek należy uważać, aby nie ściąć za dużo białego albedo, należy użyć tylko samą pomarańczową wierzchnią warstwę. Raz dodałem wywar ze skórki świeżej pomarańczy na cichą fermentację, ale nie byłem zadowolony z efektów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alanl Posted April 24 Share Posted April 24 1 minutę temu, konrados78 napisał(a): Curacao kupuję suszone w sklepie piwowarskim. Świeżą skrawam z owoców. Należy pamiętać aby pomarańcze dobrze umyć, wyparzyć i wyszorować gąbką (aby pozbyć się wosku, którym pokryte są skórki). Przy skrawaniu skórek należy uważać, aby nie ściąć za dużo białego albedo, należy użyć tylko samą pomarańczową wierzchnią warstwę. Raz dodałem wywar ze skórki świeżej pomarańczy na cichą fermentację, ale nie byłem zadowolony z efektów. Dzięki, pytam bo zapomniałem dodać do koszyka skórek a paczka już została wysłana, myślisz że umycie i wyparzenie wystarczy żeby się pozbyć tego wszystkiego że skórki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrados78 Posted April 24 Share Posted April 24 20 minut temu, Alanl napisał(a): Dzięki, pytam bo zapomniałem dodać do koszyka skórek a paczka już została wysłana, myślisz że umycie i wyparzenie wystarczy żeby się pozbyć tego wszystkiego że skórki? Staram się wybierać ładne i pachnące pomarańcze. Raczej do piwa nie używam tych najtańszych z dyskontów. Kilka razy sparzam wrzątkiem i dość mocno szoruję gąbką pod gorącą wodą. Kilka razy miałem w piwie taki chemiczny, pomarańczowy aromat i nie było to przyjemne. Staram się przyłożyć do tej czynności aby uzyskać najlepsze efekty w gotowym piwie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted April 24 Share Posted April 24 3 godziny temu, Alanl napisał(a): Dzięki, pytam bo zapomniałem dodać do koszyka skórek a paczka już została wysłana, myślisz że umycie i wyparzenie wystarczy żeby się pozbyć tego wszystkiego że skórki? Kup pomarańcze eko, większa szansa na mniej syfu. A tu sposób na mycie: http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/chemikalia-na-skorce-cytrusow/ Łachim, Alanl, konrados78 and 1 other 1 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alanl Posted April 25 Share Posted April 25 Dzięki wielkie, bardzo przydatny poradnik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.