Jump to content

Witbier chmielenie


Eselchen

Recommended Posts

Cześć, będą ostatnio w pubie próbowałem Witbiera od Pinty. Piwo bardzo mi podeszło i chcę coś podobnego uwarzyć. 
Przeglądając receptury zauważyłem, że zasyp i zacieranie jest podobne jednak chmielenie kompletnie różne. 
W niektórych chmieli się tylko na goryczkę (np. Lubelski na 60 min) a w innych chmieli się na goryczkę, 2 razy na aromat i jeszcze na whirpool. 
 

Możecie podać jak najlepiej chmielić Witbiera? Jakich odmian użyć? (Hallertau Tradition)

 

Planuje taki zasyp:

-2.7 kg Pilzneński

-1.5 kg Pszeniczny

-1.6 kg płatki pszeniczne błyskawiczne

-0.5 kg płatki orkiszowe błyskawiczne 

-0.5 kg płatki owsiane błyskawiczne 

 

Zacieranie:

-50 stopni - 30 min

-66 stopni - 80 min

-72 stopnie - 15 min

-78 stopni - 1 min

 

Przyprawy:

-Kolendra 10g + Curacao 10g - 10 min

-kolendra 10g + Curacao 20g - po wyłączeniu palnika


 

Co do drożdży to mam do wyboru FM20 i FM23, które będą lepsze?
Aktualnie żaden sklep nie ma dostępnych Wyeast i White Labs
 

 

 

Edited by Eselchen
Link to comment
Share on other sites

Za bardzo kombinujesz. Wywal słód pszeniczny. Zasyp 50% pilzneński i tyle samo płatków lub niesłodowaniej pszenicy lub miksu z orkiszem i owsem.

 

Zacieranie na wytrawnie . Przerwa w 50 niepotrzebna.

 

Chmiel jak chcesz, byleby nie przesadzić z goryczką. Na smak i aromat można dać homeopatyczne ilości.

 

Kolendrę rozbij w moździerzu. Daj jej 2x mniej niż Curacao. Nie musisz dzielić. Możesz dodać wszystko na ostatnie 15min gotowania.

 

Oba szczepy drożdży się nadadzą.

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, wizi napisał(a):

Za bardzo kombinujesz. Wywal słód pszeniczny. Zasyp 50% pilzneński i tyle samo płatków lub niesłodowaniej pszenicy lub miksu z orkiszem i owsem.

 

Zacieranie na wytrawnie . Przerwa w 50 niepotrzebna.

 

Chmiel jak chcesz, byleby nie przesadzić z goryczką. Na smak i aromat można dać homeopatyczne ilości.

 

Kolendrę rozbij w moździerzu. Daj jej 2x mniej niż Curacao. Nie musisz dzielić. Możesz dodać wszystko na ostatnie 15min gotowania.

 

Oba szczepy drożdży się nadadzą.

Czy pszenice niesłodowaną trzeba kleikować?

Zacieranie na wytrawnie, czyli jak w tym przypadku?

Link to comment
Share on other sites

receptura @dori prosta i sprawdzona, możesz bez owsa robić i modyfikować po swojemu.

https://www.blog.homebrewing.pl/witbier-receptura/

 

Najprościej użyć płatków błyskawicznych -  nie musisz kleikować, choć i przy zwykłych temperatura pokrywa się z temp. zacierania, więc nie jest to niezbędne, możesz nieco wydłużyć samo zacieranie.

Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, x1d napisał(a):

receptura @dori prosta i sprawdzona, możesz bez owsa robić i modyfikować po swojemu.

https://www.blog.homebrewing.pl/witbier-receptura/

 

Najprościej użyć płatków błyskawicznych -  nie musisz kleikować, choć i przy zwykłych temperatura pokrywa się z temp. zacierania, więc nie jest to niezbędne, możesz nieco wydłużyć samo zacieranie.

Szczerze nie polecam tego blogu. Przy 50% zasypu płatków to jest lepki zacier, godziny mieszania i wysładzania. Brałem z homebrewing stout owsiany (zestaw). Kilka godzin mieszania, w celu wypłukania brzeczki, kompletne zaklejenie złoża. Totalna męczarnia.
Odradzam przekraczanie płatków powyżej 10 %. Jak macie jakieś tipy na zacieranie takiego napłatkowanego piwa to dajcie znać.

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, Eselchen napisał(a):

Czy pszenice niesłodowaną trzeba kleikować?

Wystarczy ześrutować i zacierać powyżej temperatury kleikowania (patrz niżej)

9 godzin temu, Eselchen napisał(a):

Zacieranie na wytrawnie, czyli jak w tym przypadku?

Jednotemperaturowo w temperaturze 64-67°C przez 60-90 minut

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Ununul napisał(a):

. Jak macie jakieś tipy na zacieranie takiego napłatkowanego piwa to dajcie znać.

Rzadszy zacier plus łuska np ryżowa.

W niepolecanym blogu też to znajdziesz.

Edited by x1d
Link to comment
Share on other sites

Cześć, będą ostatnio w pubie próbowałem Witbiera od Pinty. Piwo bardzo mi podeszło i chcę coś podobnego uwarzyć. 
Przeglądając receptury zauważyłem, że zasyp i zacieranie jest podobne jednak chmielenie kompletnie różne. 
W niektórych chmieli się tylko na goryczkę (np. Lubelski na 60 min) a w innych chmieli się na goryczkę, 2 razy na aromat i jeszcze na whirpool. 
 
Możecie podać jak najlepiej chmielić Witbiera? Jakich odmian użyć? (Hallertau Tradition)
 
Planuje taki zasyp:
-2.7 kg Pilzneński
-1.5 kg Pszeniczny
-1.6 kg płatki pszeniczne błyskawiczne
-0.5 kg płatki orkiszowe błyskawiczne 
-0.5 kg płatki owsiane błyskawiczne 
 
Zacieranie:
-50 stopni - 30 min
-66 stopni - 80 min
-72 stopnie - 15 min
-78 stopni - 1 min
 
Przyprawy:
-Kolendra 10g + Curacao 10g - 10 min
-kolendra 10g + Curacao 20g - po wyłączeniu palnika

 
Co do drożdży to mam do wyboru FM20 i FM23, które będą lepsze?
Aktualnie żaden sklep nie ma dostępnych Wyeast i White Labs
 
 
 
Może Ci się przyda przepis, robiłem ostatnio z browamatora. Wyszło bardzo dobre.9f517045f6901d10f7d5aa28af1f510d.jpg

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, x1d napisał(a):

Rzadszy zacier plus łuska np ryżowa.

W niepolecanym blogu też to znajdziesz.

Czytałem. Mimo stosunku 5 l / kg słodu, grubego śrutowania, temperatury 76 stopni i łuski ryżowej w koszu zaciernym dostałem klej do tapet

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem już kilkanaście Witbierów i stwierdzam, że nie mogą być one zbyt mocno niechmielone na goryczkę. 
Należy pamiętać, że goryczkę wprowadza również gotowana przez ostatnie kilka minut skórka gorzkiej pomarańczy Curacao.

Mój ostatni Witbier wyglądał następująco:
24 litry, 11 BLG

 

Zasyp:
Słód pilzneński - 2,5 Kg
Płatki pszeniczne błyskawiczne - 2 kg
Słód pszeniczny - 1 kg
Płatki owsiane - 0,2 kg
Słód zakwaszający - 0,15 kg

 

Zacieranie w 25 litrach

Zacieranie jednotemperturowe - 66 st. C - 60 minut
Mashout - 78 st. C

Wysładzanie 18 litrów wody

Gotowanie:

Lubelski - 15 gr. - 60 minut
Dodatki na 5 minut:
Skórka świeżej pomarańczy 55 gr
Skórka 1 limonki
Curacao - 15 gr

Kolendra - 8 gr

Fermentacja:

Drożdże FM 20 zadane prosto z fiolki. Miałem bardzo świeże, dzięki sklepowi Nomart Rumia - Pozdrawiam

Brzeczka schłodzona do 18 st. Start w temperaturze otoczenia 16 st. C

Po 5 dniach stopniowo podnosiłem temperaturę aby na koniec dojść do pokojowej 20-21 st. C

Rozlew po 22 dniach.

 

Jeśli chodzi o drożdże: Najlepsze efekty uzyskiwałem na FM-20. 
Polecam również Gozdawa Classical Witbier.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 22.04.2023 o 15:57, konrados78 napisał(a):

Zrobiłem już kilkanaście Witbierów i stwierdzam, że nie mogą być one zbyt mocno niechmielone na goryczkę. 
Należy pamiętać, że goryczkę wprowadza również gotowana przez ostatnie kilka minut skórka gorzkiej pomarańczy Curacao.

Mój ostatni Witbier wyglądał następująco:
24 litry, 11 BLG

 

Zasyp:
Słód pilzneński - 2,5 Kg
Płatki pszeniczne błyskawiczne - 2 kg
Słód pszeniczny - 1 kg
Płatki owsiane - 0,2 kg
Słód zakwaszający - 0,15 kg

 

Zacieranie w 25 litrach

Zacieranie jednotemperturowe - 66 st. C - 60 minut
Mashout - 78 st. C

Wysładzanie 18 litrów wody

Gotowanie:

Lubelski - 15 gr. - 60 minut
Dodatki na 5 minut:
Skórka świeżej pomarańczy 55 gr
Skórka 1 limonki
Curacao - 15 gr

Kolendra - 8 gr

Fermentacja:

Drożdże FM 20 zadane prosto z fiolki. Miałem bardzo świeże, dzięki sklepowi Nomart Rumia - Pozdrawiam

Brzeczka schłodzona do 18 st. Start w temperaturze otoczenia 16 st. C

Po 5 dniach stopniowo podnosiłem temperaturę aby na koniec dojść do pokojowej 20-21 st. C

Rozlew po 22 dniach.

 

Jeśli chodzi o drożdże: Najlepsze efekty uzyskiwałem na FM-20. 
Polecam również Gozdawa Classical Witbier.

Skórkę z pomarańczy kupujesz już gotową czy sam ściągasz z pomarańczy? 

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Alanl napisał(a):

Skórkę z pomarańczy kupujesz już gotową czy sam ściągasz z pomarańczy? 

 

Curacao kupuję suszone w sklepie piwowarskim.

Świeżą skrawam z owoców. Należy pamiętać aby pomarańcze dobrze umyć, wyparzyć i wyszorować gąbką (aby pozbyć się wosku, którym pokryte są skórki).
Przy skrawaniu skórek należy uważać, aby nie ściąć za dużo białego albedo, należy użyć tylko samą pomarańczową wierzchnią warstwę.

 

Raz dodałem wywar ze skórki świeżej pomarańczy na cichą fermentację, ale nie byłem zadowolony z efektów.

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, konrados78 napisał(a):

 

Curacao kupuję suszone w sklepie piwowarskim.

Świeżą skrawam z owoców. Należy pamiętać aby pomarańcze dobrze umyć, wyparzyć i wyszorować gąbką (aby pozbyć się wosku, którym pokryte są skórki).
Przy skrawaniu skórek należy uważać, aby nie ściąć za dużo białego albedo, należy użyć tylko samą pomarańczową wierzchnią warstwę.

 

Raz dodałem wywar ze skórki świeżej pomarańczy na cichą fermentację, ale nie byłem zadowolony z efektów.

Dzięki, pytam bo zapomniałem dodać do koszyka skórek a paczka już została wysłana, myślisz że umycie i wyparzenie wystarczy żeby się pozbyć tego wszystkiego że skórki? 

Link to comment
Share on other sites

20 minut temu, Alanl napisał(a):

Dzięki, pytam bo zapomniałem dodać do koszyka skórek a paczka już została wysłana, myślisz że umycie i wyparzenie wystarczy żeby się pozbyć tego wszystkiego że skórki? 

 

Staram się wybierać ładne i pachnące pomarańcze. Raczej do piwa nie używam tych najtańszych z dyskontów.
Kilka razy sparzam wrzątkiem i dość mocno szoruję gąbką pod gorącą wodą. Kilka razy miałem w piwie taki chemiczny, pomarańczowy aromat i nie było to przyjemne. Staram się przyłożyć do tej czynności aby uzyskać najlepsze efekty w gotowym piwie.

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Alanl napisał(a):

Dzięki, pytam bo zapomniałem dodać do koszyka skórek a paczka już została wysłana, myślisz że umycie i wyparzenie wystarczy żeby się pozbyć tego wszystkiego że skórki? 

Kup pomarańcze eko, większa szansa na mniej syfu.

A tu sposób na mycie: http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/chemikalia-na-skorce-cytrusow/

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.