Skocz do zawartości

Imperial IPA - receptura


godal07

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem.

Przymierzam się do uwarzenia imperial IPA po raz pierwszy. Chciałbym uzyskać mocne piwo (ok. 20 Blg) z wyraźną goryczką, o intensywnym cytrusowym aromacie. Byłbym wdzięczny jakby ktoś bardziej doświadczony ode mnie rzucił okiem na recepturę i napisał ewentualne uwagi. Przede wszystkim chodzi o chmielenie.

Celuję w 20l, warzę w kociołku GF30.

Zasyp:

- pale ale - 6,5kg

- pszeniczny - 0,5kg

- karmelowy 30 - 0,35 kg

Braki w ekstrakcie planuję uzupełnić cukrem podczas gotowania - max 0,5kg.

 

No i chmielenie:

- Iunga 70g - 60 min

- Simcoe 50g, Citra 50g - 5 min (a może lepiej hop stand?)

- Centennial 100g, Citra 50g - na zimno

Brewfather podpowiada, że da to ok. 100 IBU.

 

Mam nadzieję, że taka dawka chmielu w kotle nie spowoduje zapchania pompy. Nie stosuję żadnej dodatkowej filtracji poza "fabryczną", jedynie whirlpool przed chłodzieniem.

Dajcie znać co myślicie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Osobiście odpuściłbym karmelowy - przy takim blg i tak będzie sporo cukrów resztkowych, a do tego jeszcze chcesz mieć wyraźną goryczkę.

100 IBU będzie ok, chmiel z 5 minut można podzielić np. na 10 minut i na hopstand. Albo i dodać coś jeszcze ;)

W kwestii zapychania pompy może pomoże ktoś, kto używa GF.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.