Jump to content

Zatrzymana fermentacja


Recommended Posts

Witam,

 

Pacjent to 20L IPA ok. 16 blg. Zaszczepione US-05 z wlasnej propagacji (mrozonki), starter 200ml a nastepnie 1,2L i wlane do brzeczki. Ruszyly po 48h i dzialaly calkiem zwawo, bulkalo az milo, niestety po ok. 7 dniach zatrzymalo sie na ok 7 blg i fermentacja stoi. Docelowo mialo zakonczyc sie na ok. 4blg. (jest to druga warka z tego samego przepisu). Kolysanie i pobudzanie nie dziala. Obecnie nastaw ma 12 dni, mial stac 14 dni.

 

Co robic z tym fantem?

Mam w zanadrzu paczke suchych US-05, moze zrobic starter 500ml 7blg na mieszadle, po 24h dolac drugie 500ml brzeczki/piwa ktore sie zatrzymalo i po kolejnych 24h zadac do fermentora?

Jakies lepsze pomysly?

Link to comment
Share on other sites

42 minuty temu, INTseed napisał(a):

Nie robi się startera z sucharów.
Może tak zatarłeś bo jakoś nie umiem sobie wyobrazić że ci się zatrzymała fermentacja.
Daj do ciepłego i poczekaj tydzień.

Czemu sie nie robi w sumie?

Tak jak pisalem jest to druga warka z tego przepisu i zacierane bylo tak samo, jednotemperaturowo w 68. Moze gdzies tam podskoczylo do 69, ale zeby taka roznica byla?

 

31 minut temu, zasada napisał(a):

Czym mierzysz gęstość?

Areometrem, refraktometr juz dawno porzucilem.

Link to comment
Share on other sites

16 godzin temu, Hajsiu napisał(a):

Czemu sie nie robi w sumie?

 

 

W paczce suchych drożdży jest na tyle dużo komórek, że potrzeba z 5 l, a nieraz i więcej, żeby starter miał sens i drożdże się namnożyły.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 21.04.2023 o 11:21, Patrick napisał(a):

Cześć,

Czy robiłeś już takie piwo o takim BLG na "mrożonkach" ? 

Być może była zbyt mała ilość komórek drożdżowych ? 

Pierwszy raz w ogole robilem z mrozonek. Moze byc, ze zbyt mala.

 

W dniu 21.04.2023 o 11:45, Ununul napisał(a):

Ja bym zostawil na tydzien nad drozdzami w cieplym. Drozdze powinny dojesc jeszcze troche.

Troche to zbyt malo, nie chce miec pozniej granatow. Poza tym od kilku dni nic sie nie zmienia, wiec raczej nic to nie da.

 

W dniu 21.04.2023 o 11:49, Łachim napisał(a):

Mroziłeś suchary czy gęstwę? Zakładam, że to drugie - w jaki sposób?

Mrozilem gestwe z poprzedniej warki (zaszczepiona z sucharow) z tego samego przepisu. Po zlaniu do butelkowania zebralem gestwe, przeplukalem dwa razy i pozostaly osad zamrozilem z gliceryna.

 

W dniu 21.04.2023 o 15:06, punix napisał(a):

 

W paczce suchych drożdży jest na tyle dużo komórek, że potrzeba z 5 l, a nieraz i więcej, żeby starter miał sens i drożdże się namnożyły.

Skoro jest tyle komorek to 1 taka paczka powinna wystarczyc na 20L piwa o takim blg, a jednak trzeba prawie 3 paczki?

W kazdym razie chodzilo mi bardziej o rozruszanie drozdzy a nastepnie przyzwyczajenie do juz czesciowo przefermentowanej brzeczki.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.