Hajsiu Posted April 20, 2023 Share Posted April 20, 2023 Witam, Pacjent to 20L IPA ok. 16 blg. Zaszczepione US-05 z wlasnej propagacji (mrozonki), starter 200ml a nastepnie 1,2L i wlane do brzeczki. Ruszyly po 48h i dzialaly calkiem zwawo, bulkalo az milo, niestety po ok. 7 dniach zatrzymalo sie na ok 7 blg i fermentacja stoi. Docelowo mialo zakonczyc sie na ok. 4blg. (jest to druga warka z tego samego przepisu). Kolysanie i pobudzanie nie dziala. Obecnie nastaw ma 12 dni, mial stac 14 dni. Co robic z tym fantem? Mam w zanadrzu paczke suchych US-05, moze zrobic starter 500ml 7blg na mieszadle, po 24h dolac drugie 500ml brzeczki/piwa ktore sie zatrzymalo i po kolejnych 24h zadac do fermentora? Jakies lepsze pomysly? Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted April 20, 2023 Share Posted April 20, 2023 Nie robi się startera z sucharów.Może tak zatarłeś bo jakoś nie umiem sobie wyobrazić że ci się zatrzymała fermentacja.Daj do ciepłego i poczekaj tydzień. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted April 20, 2023 Share Posted April 20, 2023 Czym mierzysz gęstość? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hajsiu Posted April 20, 2023 Author Share Posted April 20, 2023 42 minuty temu, INTseed napisał(a): Nie robi się startera z sucharów. Może tak zatarłeś bo jakoś nie umiem sobie wyobrazić że ci się zatrzymała fermentacja. Daj do ciepłego i poczekaj tydzień. Czemu sie nie robi w sumie? Tak jak pisalem jest to druga warka z tego przepisu i zacierane bylo tak samo, jednotemperaturowo w 68. Moze gdzies tam podskoczylo do 69, ale zeby taka roznica byla? 31 minut temu, zasada napisał(a): Czym mierzysz gęstość? Areometrem, refraktometr juz dawno porzucilem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrick Posted April 21, 2023 Share Posted April 21, 2023 Cześć, Czy robiłeś już takie piwo o takim BLG na "mrożonkach" ? Być może była zbyt mała ilość komórek drożdżowych ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted April 21, 2023 Share Posted April 21, 2023 Ja bym zostawil na tydzien nad drozdzami w cieplym. Drozdze powinny dojesc jeszcze troche. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted April 21, 2023 Share Posted April 21, 2023 Mroziłeś suchary czy gęstwę? Zakładam, że to drugie - w jaki sposób? Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted April 21, 2023 Share Posted April 21, 2023 16 godzin temu, Hajsiu napisał(a): Czemu sie nie robi w sumie? W paczce suchych drożdży jest na tyle dużo komórek, że potrzeba z 5 l, a nieraz i więcej, żeby starter miał sens i drożdże się namnożyły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hajsiu Posted April 22, 2023 Author Share Posted April 22, 2023 W dniu 21.04.2023 o 11:21, Patrick napisał(a): Cześć, Czy robiłeś już takie piwo o takim BLG na "mrożonkach" ? Być może była zbyt mała ilość komórek drożdżowych ? Pierwszy raz w ogole robilem z mrozonek. Moze byc, ze zbyt mala. W dniu 21.04.2023 o 11:45, Ununul napisał(a): Ja bym zostawil na tydzien nad drozdzami w cieplym. Drozdze powinny dojesc jeszcze troche. Troche to zbyt malo, nie chce miec pozniej granatow. Poza tym od kilku dni nic sie nie zmienia, wiec raczej nic to nie da. W dniu 21.04.2023 o 11:49, Łachim napisał(a): Mroziłeś suchary czy gęstwę? Zakładam, że to drugie - w jaki sposób? Mrozilem gestwe z poprzedniej warki (zaszczepiona z sucharow) z tego samego przepisu. Po zlaniu do butelkowania zebralem gestwe, przeplukalem dwa razy i pozostaly osad zamrozilem z gliceryna. W dniu 21.04.2023 o 15:06, punix napisał(a): W paczce suchych drożdży jest na tyle dużo komórek, że potrzeba z 5 l, a nieraz i więcej, żeby starter miał sens i drożdże się namnożyły. Skoro jest tyle komorek to 1 taka paczka powinna wystarczyc na 20L piwa o takim blg, a jednak trzeba prawie 3 paczki? W kazdym razie chodzilo mi bardziej o rozruszanie drozdzy a nastepnie przyzwyczajenie do juz czesciowo przefermentowanej brzeczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted April 23, 2023 Share Posted April 23, 2023 Cos tam czytalem, ze mozliwe, ze brak jest w brzeczce niektorych mikroelementow typu cynk. Ale to nie jestem pewien Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted April 23, 2023 Share Posted April 23, 2023 Ja bym raczej typował, że z jakichś przyczyn źle zniosły mrożenie (np. zbyt szybkie ochładzanie) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now