Jump to content

zlewka nieudanych piw, bretty BR-8 i koń

Recommended Posts

No więc w ramach eksperymentu bo i tak miałem dużo zejsranych piw to wlałem to badziewie do fermentora i zadałem pół paczki SafBrew BR-8 i po paru dniach ewidentnie coś czuć i daję słowo, że to stajnia, chociaż 5 dni to trochę krótko jak na to by cokolwiek czuć, ale cholera go wie. Dziwny zapach, ale nie nieprzyjemny. Ciągle jest w piwie wyraźne nasycenie, chociaż jalbym otworzył butelki z pierwotnym piwem i zostawił to po paru godzinach po gazie by nie było śladu, stąd też wnioskuję, że bretty coś robią już.

Nie mam kompletnie obycia w dzikich drożdżach i jeżeli to po tych umownych 3 miechach pójdzie  nadal w tę stronę to czym takie coś się chmieli by to się komponowało ze sobą? Jak pot to i przychodzi na myśl jakiś "skarpeciany" chmiel, ale kompletnie się nie znam, nigdy nawet nie piłem piwa o takich aromatach i smakach.

Ogólnie piwo ewidentnie przechodzi jakąś transformacje, nie ma chamskości od drożdży S-04, goryczka też jakby powoli łagodniała.

Przyszło mi też na myśl, że ten zapach to może od któregoś z chmieli bo w nieuanych piwach było na zimno dane srogo galaxy, citra i mosaic, ok 8g/l, wszystko rocznik 2021. Wyczytałem na forum, że galaxy może dawać kocie szczochy jak cos pójdzie nie tak, ale to chyba nie ten przypadek bo jednak o wiele bardziej  przypomina to konia. No chyba, że tak degraduje się chmiel powoli i skończy to na szczochach.

Edited by lechu555