Jump to content

Chmielenie na zimno


Recommended Posts

Witam wspaniałych piwowarów. Mam mały problem 4 dni temu dodałem chmiel citra na chmielenie na zimno. Schodząc dzisiaj do piwnicy z myślą o butelkowaniu a tutaj co kilka minut przelewa sie woda w rurce. Problem polega na tym ze wyjeżdża i wracam za 7 dni i mam pytanie czy taki chmiel moze byc na zimno przez 15 dni czy cos moze sie stac? 

Link to comment
Share on other sites

26 minut temu, 511201 napisał(a):

Witam wspaniałych piwowarów. Mam mały problem 4 dni temu dodałem chmiel citra na chmielenie na zimno. Schodząc dzisiaj do piwnicy z myślą o butelkowaniu a tutaj co kilka minut przelewa sie woda w rurce. Problem polega na tym ze wyjeżdża i wracam za 7 dni i mam pytanie czy taki chmiel moze byc na zimno przez 15 dni czy cos moze sie stac? 

Wg mnie to  uwalnia się CO2 uwięziony w piwie, może mieć na to wpływ kilka czynników - wahania temperatury otoczenia, zmiany ciśnienia atmosferycznego, możliwe, że chmiel też może powodować jakąś reakcję i uwalnia się co2. Sprawdzałeś BLG przed fermentacją i teraz? Jakie to piwo, jaki ekstrakt początkowy, jakie drożdże jaka temperatura fermentacji?

Link to comment
Share on other sites

Sprawdziłeś BLG przed dodaniem chmielu? Czasami występuje zjawisko tzw. hop creep, które powoduje, że enzymy zawarte w chmielu potrafią rozłożyć cukry resztkowe, przez co fermentacja startuje ponownie. W jednej warce Black IPA miałem właśnie taką sytuację, gdzie przed wrzuceniem chmielu na zimno balingometr wskazywał 5 BLG, a po 7 dniach w fermentorze dofermentowało do 3 BLG, mimo że fermentacja była prowadzona książkowo. 

 

Poza tym, dorzucenie chmielu działa trochę jak mentos w coca coli - CO2 zaczyna uciekać z piwa, stąd też pojawia się ruch w rurce. Bez pomiarów BLG będzie ciężko określić czy to fermentacja, czy tylko uciekające CO2. 

Link to comment
Share on other sites

Własnie nie mierzyłem i nie wiem czy jak zostawie jeszcze na 7 dni to czy będzie dobrze czy lepeij teraz butelkowac ale boje sie granatów. 

Link to comment
Share on other sites

18 godzin temu, Łachim napisał(a):

Refraktometr nie służy do mierzenia ekstraktu po fermentacji, bo mocno przekłamuje wtedy wyniki. Da się, ale trzeba przeliczać. 

To prawda, że alkohol przekłamuje wynik, ale mierząc gęstość piwa wiemy z jaką substancją mamy do czynienia, po to są kalkulatory, które przeliczają na gęstość rzeczywistą. Pamiętać tylko trzeba, żeby nie traktować odczytu z refraktometru jako gęstość końcową a użyć jakiegoś kalkulatora piwowarskiego.

Link to comment
Share on other sites

15 godzin temu, paulox81 napisał(a):

To prawda, że alkohol przekłamuje wynik, ale mierząc gęstość piwa wiemy z jaką substancją mamy do czynienia, po to są kalkulatory, które przeliczają na gęstość rzeczywistą. Pamiętać tylko trzeba, żeby nie traktować odczytu z refraktometru jako gęstość końcową a użyć jakiegoś kalkulatora piwowarskiego.

A można mniej więcej obliczyć ile blg musi mieć brzeczka żeby uzyskać okolice danego procentu piwa ?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.