Alien844 Posted May 1, 2023 Share Posted May 1, 2023 Witam. Od dłuższego czasu chodzi za mną piwo wiśniowe, ma ktoś sprawdzony przepis na takie piwo i może się nim podzielić ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted May 1, 2023 Share Posted May 1, 2023 Poszukaj przepisu na kriek'a. Jest kilka w necie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted May 1, 2023 Share Posted May 1, 2023 Jeśli coś a la prawdziwy kriek, to jednak wyższa szkoła jazdy, bo bretty długo fermentowane potrafią dać ocet, jeśli jest nawet odrobina tlenu. Można zacząć od jakiegoś Gose zakwaszanego w kotle i fermentowanego (na cichej) z owocami, ale też można pomyśleć o jakimś porterze z wiśniowym akcentem. Jeśli jednak bretty, to można dodać, że B. lambicus na wtórnej fermentacji dają aromat nieco wiśniowy (niektórzy mówią, że jak placek wiśniowy). Fajnie pasują też niektóre belgijskie style, które przez słody (np. Special B) mają często w profilu suszoną wiśnię - tak jak Dubbel albo Oud Bruin (ale tu znowu, bretty). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alien844 Posted May 1, 2023 Author Share Posted May 1, 2023 W sumie chodziło mi bardziej zrobić zwykłe jasne z wiśniami. Narazie na początek coś proste a później w inne piwa bawić się Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted May 1, 2023 Share Posted May 1, 2023 Polecam drozdze phili sour ale i do tego wisnie mozna dac w ilosci 100 - 150 g na litr Łachim 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted May 1, 2023 Share Posted May 1, 2023 Jak chcesz do porządku to tak jak koledzy wyżej pisali, ale jest też wersja na skróty: Ja robię w ten sposób malinowe dla żony i znajomych i cała warka schodzi w moment. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alien844 Posted May 1, 2023 Author Share Posted May 1, 2023 (edited) 17 godzin temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Jak chcesz do porządku to tak jak koledzy wyżej pisali, ale jest też wersja na skróty: Ja robię w ten sposób malinowe dla żony i znajomych i cała warka schodzi w moment. Ciekawe ale jak piszesz na skróty ale spróbuję sposób pierwsi zostawienie piwa i dolanie wody i syropu. Ciekawe co wyjdzie:) Z jakiej firmy soku używasz ? Edited May 2, 2023 by Alien844 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted May 2, 2023 Share Posted May 2, 2023 Herbapol. Do tej pory użyłem cytryny, truskawki i maliny, z czego malina wyszła najlepiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alien844 Posted May 2, 2023 Author Share Posted May 2, 2023 (edited) 3 godziny temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Herbapol. Do tej pory użyłem cytryny, truskawki i maliny, z czego malina wyszła najlepiej. Ja w Biedronce kupiłem dwa malinowe i dwa wiśniowe firmy Herbarium po składzie w porównaniu do herbapolu więcej miały danego soku z owocu. A właśnie, pierwszy sposób z resztek piwa robisz ? Jeśli tak ile chmielu dajesz żeby było w miarę ok ? Edited May 2, 2023 by Alien844 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted May 2, 2023 Share Posted May 2, 2023 7 godzin temu, Alien844 napisał(a): A właśnie, pierwszy sposób z resztek piwa robisz ? Jako, że to nie jest piwo dla mnie, to bez bicia się przyznam, że idę na łatwiznę i robię z ekstraktu. Pucha 1,7kg ekstraktu jasnego, 2 syropy i US-05 na pianę. Wychodzi ~11 BLG 22l. 7 godzin temu, Alien844 napisał(a): Jeśli tak ile chmielu dajesz żeby było w miarę ok ? Dorzucam do tego kilo ksylitolu (żonka lubi bardzo słodkie, ja nie potrafię tego przełknąć), więc nie używam chmielu w ogóle Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alien844 Posted May 2, 2023 Author Share Posted May 2, 2023 49 minut temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Jako, że to nie jest piwo dla mnie, to bez bicia się przyznam, że idę na łatwiznę i robię z ekstraktu. Pucha 1,7kg ekstraktu jasnego, 2 syropy i US-05 na pianę. Wychodzi ~11 BLG 22l. Dorzucam do tego kilo ksylitolu (żonka lubi bardzo słodkie, ja nie potrafię tego przełknąć), więc nie używam chmielu w ogóle To dobrze musi być słodkie, też dla żony myślę zrobić i spróbować jak smakuje Ja zostawię 10l piwa i podzielę na dwie części jedna malina druga wiśnia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted May 3, 2023 Share Posted May 3, 2023 Warzyłem w styczniu z takiego zasypu, warka podzielona na dwa wiadra po 25 litrów: Zakwaszane 48 h w wiadrach. Następnie fermentowane US-05. Do pierwszego wiadra dodałem 3 kg wiśni mrożonych, a do drugiego 4 kg mrożonych truskawek i z owocami stały do 25 kwietnia od 30 stycznia. Wiśnia się refermentuje w butelkach. Po próbce przed rozlewem, fajne, kwaśne (dla żony za bardzo). Dodałem pół kilo ksylitolu i za kilka dni, a może jeszcze dziś jedną otworzę i zobaczę co z tego jest. Jak otworzę, to podzielę się zdjęciem. Na razie stoją tydzień w 15°C, więc może być słabe nagazowanie i słaba piana. Alien844 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alkoneser Posted May 5, 2023 Share Posted May 5, 2023 W dniu 1.05.2023 o 16:09, ciezkicoswybrac napisał(a): Jak chcesz do porządku to tak jak koledzy wyżej pisali, ale jest też wersja na skróty: Ja robię w ten sposób malinowe dla żony i znajomych i cała warka schodzi w moment. Jako człowiek lubiący krieki, czuję się obrażony nazwaniem tego piwem "kobiecym". Tu jest sporo przepisów: https://brewness.com/pl/recipe/wisniowe/view Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted May 5, 2023 Share Posted May 5, 2023 10 minut temu, Alkoneser napisał(a): Jako człowiek lubiący krieki, czuję się obrażony nazwaniem tego piwem "kobiecym". Myślę, że autor tamtego tematu nazwał to kobiecym ze względu na jego przeznaczenie i dowalenie słodzika, czego w Krieku raczej nie uświadczysz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted May 5, 2023 Share Posted May 5, 2023 Godzinę temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Myślę, że autor tamtego tematu nazwał to kobiecym ze względu na jego przeznaczenie i dowalenie słodzika, czego w Krieku raczej nie uświadczysz. W wielu "zwykłych" Kriekach uświadczysz słodzików lub dosładzania, mocniej kwaśne i z tego co wiem niedosładzane są wersje Oude. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts