ArtoriasAbyssWalker Posted May 7 Share Posted May 7 Cześć, mam za sobą kilka warek z BrewKitów, ale efekt nie jest w pełni zadowalający. Robiąc domowe ALE liczyłem na większą głębię smaku i zdecydowanie więcej aromatów owocowych, tropikalnych, cytrusowych. Wyczytałem u Lehrla, że przyczyną może być kiepska jakość chmielów dodawanych do BrewKitów, z powodu wysokiej ceny tych lepszych odmian. Dlatego zamówiłem sobie teraz BrewKit Mangrove Jacks z edycji CRAFT SERIES z chmieleniem na zimno (odmiany Waimea, Motueka, Pacific Gem). Jest prawie 2x droższy od standardowego BrewKitu tej firmy. Macie z tym jakieś doświaczenie? Wrażenia? Sugestie? Porady? Czy faktycznie wychodzi lepsze piwko? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted May 7 Share Posted May 7 Możesz kupić oddzielnie chmiel, hopzoil. Masz lodówkę do fermentacji? ArtoriasAbyssWalker 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted May 7 Share Posted May 7 18 minut temu, ArtoriasAbyssWalker napisał(a): Cześć, mam za sobą kilka warek z BrewKitów, ale efekt nie jest w pełni zadowalający. Robiąc domowe ALE liczyłem na większą głębię smaku i zdecydowanie więcej aromatów owocowych, tropikalnych, cytrusowych. Wyczytałem u Lehrla, że przyczyną może być kiepska jakość chmielów dodawanych do BrewKitów, z powodu wysokiej ceny tych lepszych odmian. Dlatego zamówiłem sobie teraz BrewKit Mangrove Jacks z edycji CRAFT SERIES z chmieleniem na zimno (odmiany Waimea, Motueka, Pacific Gem). Jest prawie 2x droższy od standardowego BrewKitu tej firmy. Macie z tym jakieś doświaczenie? Wrażenia? Sugestie? Porady? Czy faktycznie wychodzi lepsze piwko? Lepsze ot typowych brewkitów pewnie będzie, ale nadal może być daleko od "kraftu" ze wzglądu na sposób przechowywania tego brewkitu (głównie chmielu) a także trudne do uniknięcia błędy w procesie fermentacji, czy nawet rozlewu piwa (utlenienie). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArtoriasAbyssWalker Posted May 7 Author Share Posted May 7 Godzinę temu, INTseed napisał(a): Możesz kupić oddzielnie chmiel, hopzoil. Masz lodówkę do fermentacji? Dzięki, najbliższą Warkę zrobię z granulatem bo już zamówiłem BrewKit, ale Hopzoil zdecydowanie do wypróbowania! Nie wiedziałem o tej opcji. Lodówki nie mam, jestem „skazany na ale” Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 7 Share Posted May 7 33 minuty temu, ArtoriasAbyssWalker napisał(a): Dzięki, najbliższą Warkę zrobię z granulatem bo już zamówiłem BrewKit, ale Hopzoil zdecydowanie do wypróbowania! Nie wiedziałem o tej opcji. Lodówki nie mam, jestem „skazany na ale” To jakie masz temp do fermentacji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArtoriasAbyssWalker Posted May 7 Author Share Posted May 7 50 minut temu, anteks napisał(a): To jakie masz temp do fermentacji? Mam komórkę pod schodami, gdzie jest 17-18 st, i temperaturę w pokoju ok. 21 stopni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted May 7 Share Posted May 7 To nie przefiltrujesz chmielu idealnie.Pomyśl nad lodówką.Sprawdź kveiki lutra, hornindale, ebergarden.Kup witaminę C aby mniejsze było utlenienie. ArtoriasAbyssWalker 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts