Koczokok Posted May 7, 2023 Share Posted May 7, 2023 Cześć, jestem totalnym laikiem i wczoraj rozlewałem swoje pierwsze piwo, starałem się aby wszystko było sterylne, dzisiaj patrząc na butelki widzę biały osad, myślicie ze to zakażenie? Jakieś bakterie? Słyszałem tez że po myciu butelek płynem do dezynfekcji może się to pojawiać ale nie jestem pewien czy to to. Ewentualnie może butelki okazały się brudne? Same piwo przed butelkowaniem było klarowne i nie wykazywało żadnych oznak zakażenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted May 7, 2023 Share Posted May 7, 2023 Obstawiam, ze to drożdże osiadly. Jakies zdjecie? Jak przygotowales butelki? Koczokok 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koczokok Posted May 7, 2023 Author Share Posted May 7, 2023 Butelki najpierw umyte, pozbyłem się naklejek, później wygrzałem w piekarniku w 170 stopniach przez 30 minut, później jeszcze zdezynfekowałem środkiem do dezynfekcji, piwo pszeniczne. Średnio na zdjęciach widoczny jest ten osad, ale w rzeczywistości dość mocno widoczny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Żul smakosz Posted May 7, 2023 Share Posted May 7, 2023 Jeśli wsypywałeś cukier/glukozę bezpośrednio do butelek to najpewniej będzie to poprostu resztka która się nie rozpuściła. Wstrząśnij porządnie i git Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koczokok Posted May 7, 2023 Author Share Posted May 7, 2023 4 minuty temu, Żul smakosz napisał(a): Jeśli wsypywałeś cukier/glukozę bezpośrednio do butelek to najpewniej będzie to poprostu resztka która się nie rozpuściła. Wstrząśnij porządnie i git Niestety dodawałem roztwór glukozy do piwa przed rozlaniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted May 7, 2023 Share Posted May 7, 2023 Jak weizen to osad. Jaki plyn do dezynfekcji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 7, 2023 Share Posted May 7, 2023 Drożdże Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted May 7, 2023 Share Posted May 7, 2023 Drożdże . Normalne przy piwach refermentowanych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koczokok Posted May 20, 2023 Author Share Posted May 20, 2023 W dniu 7.05.2023 o 14:17, zasada napisał(a): Jak weizen to osad. Jaki plyn do dezynfekcji? OXI pro czy jakoś tak, wczoraj spróbowałem, piwa smakiem przypomina piwa, lecz ma widoczny kwaśny posmak, poczytałem trochę i to chyba jakieś lekkie zakażenie, czy to może być przyczyna? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted May 20, 2023 Share Posted May 20, 2023 2 tygodniowe piwo może być lekko kwaskowe. Zresztą pszenice takie są. Piłeś kiedyś hefeweizena aby mieć porównanie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu555 Posted May 22, 2023 Share Posted May 22, 2023 (edited) Pszenice nie sa kwaskowate, a juz hefe weizen zwłaszcza, skończcie z tym w końcu Ktoś kiedyś puścił taki bzdet i teraz wszyscy to podają dalej. Poprosze o przykład kwaskowatej pszenicy , którego nie będę musiał szukać po jakichś specjalistycznych sklepach, to się przekonamy co to te Wasze lekko kwaskowate pszeniczne znaczy. I nie w stylu Berliner weisse bo zaraz jakiś śmieszek takie tutaj poda. Edited May 22, 2023 by lechu555 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted May 22, 2023 Share Posted May 22, 2023 (edited) Lekko kwaskowate a kwaśne to różnica. Skoro prosisz o przykłady to albo nie piłeś dobrych pszenic albo nie wyczuwasz tej subtelnej różnicy. Pytanie dotyczy młodego piwa, stąd dodatkowo pytanie do autora wątku czy ma punkt odniesienia. Samo w sobie wysokie nagazowanie powoduje lekką kwaskowatość. Polecam czytanie ze zrozumieniem. Edited May 22, 2023 by wizi Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu555 Posted May 22, 2023 Share Posted May 22, 2023 odpuszczam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now