Jump to content

Biały osad na dnie butelki


Recommended Posts

Cześć, jestem totalnym laikiem i wczoraj rozlewałem swoje pierwsze piwo, starałem się aby wszystko było sterylne, dzisiaj patrząc na butelki widzę biały osad, myślicie ze to zakażenie? Jakieś bakterie? Słyszałem tez że po myciu butelek płynem do dezynfekcji może się to pojawiać ale nie jestem pewien czy to to. Ewentualnie może butelki okazały się brudne? Same piwo przed butelkowaniem było klarowne i nie wykazywało żadnych oznak zakażenia  

Link to comment
Share on other sites

Butelki najpierw umyte, pozbyłem się naklejek, później wygrzałem w piekarniku w 170 stopniach przez 30 minut, później jeszcze zdezynfekowałem środkiem do dezynfekcji, piwo pszeniczne. Średnio na zdjęciach widoczny jest ten osad, ale w rzeczywistości dość mocno widoczny.

89E08CE1-9410-4441-9D47-ECCDE8EEE752.jpeg

270AC34A-4230-420F-94F3-BB03F8968C43.jpeg

FFCFE557-AB32-4673-91EB-2177B534794C.jpeg

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, Żul smakosz napisał(a):

Jeśli wsypywałeś cukier/glukozę bezpośrednio do butelek to najpewniej będzie to poprostu resztka która się nie rozpuściła. Wstrząśnij porządnie i git

Niestety dodawałem roztwór glukozy do piwa przed rozlaniem. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
W dniu 7.05.2023 o 14:17, zasada napisał(a):

Jak weizen to osad.

Jaki plyn do dezynfekcji?

OXI pro czy jakoś tak, wczoraj spróbowałem, piwa smakiem przypomina piwa, lecz ma widoczny kwaśny posmak, poczytałem trochę i to chyba jakieś lekkie zakażenie, czy to może być przyczyna?

Link to comment
Share on other sites

2 tygodniowe piwo może być lekko kwaskowe. Zresztą pszenice takie są. Piłeś kiedyś hefeweizena aby mieć porównanie?

Link to comment
Share on other sites

Pszenice nie sa kwaskowate, a juz hefe weizen zwłaszcza, skończcie z tym w końcu :) Ktoś kiedyś puścił taki bzdet i teraz wszyscy to podają dalej. Poprosze o przykład kwaskowatej pszenicy , którego nie będę musiał szukać po jakichś specjalistycznych sklepach, to się przekonamy co to te Wasze lekko kwaskowate pszeniczne znaczy. I nie w stylu Berliner weisse bo zaraz jakiś śmieszek takie tutaj poda.

Edited by lechu555
Link to comment
Share on other sites

Lekko kwaskowate a kwaśne to różnica. Skoro prosisz o przykłady to albo nie piłeś dobrych pszenic albo nie wyczuwasz tej subtelnej różnicy. Pytanie dotyczy młodego piwa, stąd dodatkowo pytanie do autora wątku czy ma punkt odniesienia. Samo w sobie wysokie nagazowanie powoduje lekką kwaskowatość. Polecam czytanie ze zrozumieniem.

Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.