Makaron Posted June 4, 2008 Share Posted June 4, 2008 (edited) W sumie jest to bardziej mocny stout niz barley wine, ale w sumie moze byc latwiejszy do uwarzenia w domu niz pelna wersja barley wine. Calosc na 23litry. Slody: Pale malt 5.210 g platki kukurydziane (nieprazone, wydaje mi sie ze dodatek odluszczonej maki kukurydzianej rownie dobry moze byc) 960 g Palony jeczmien 215g Chmiele Goryczkowe: Challanger 30g Northdown hops 23g Mech irlandzki 10g na ostatnie 15` Metoda zacierania Jednotemperaturowo 66°C przez 90` Czas chmielenia 90` Drozdze gornej fermentacji. Gestosc poczatkowa powinna byc okolo 15.3 Plato Gestosc koncowa 3.8 Plato Zawartosc alkoholu 6.4 obj. 5.0 wag. Goryczka 35 EBU Kolor 100 EBC Edited June 5, 2008 by Makaron Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario Posted August 27, 2008 Share Posted August 27, 2008 Mój barley wine "Oddech wampira" Słody:5,0 kg pale ale 1,2 kg monachijski 0,4 kg wiedeński 0,4 kg caramunich II 0,2 kg carahell 0,2 kg pszeniczny 0,25kg pszeniczny czekoladowy Zacieranie przez 90 min. w temp. 67 C Chmiele: east kent goldings 100g,tettnanger 70g,lubelski 49g Gotowanie 110 min.,cukier trzcinowy 0,74 kg,mech irlandzki 5g Drożdże: 1728 scottish ale Obj. brzęczki ok.23 l Blg.20,5 Rozlew;marzec08,pierwsza degustacja tydzień temu,smakuje wybornie Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted August 27, 2008 Share Posted August 27, 2008 (edited) smakuje wybornie A konkretnie? Wiem, że to nie jest proste, ale czy mógłbyś przybliżyć jego smak, bo nigdy żadnego piwa w tym stylu nie piłem a jestem ciekaw. Receptura bardzo intrygująca. Edited August 27, 2008 by kopyr Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario Posted August 27, 2008 Share Posted August 27, 2008 Hmm....Sądzę,że nawet najbardziej dokładny opis nie odda ducha(smaku) tego piwa.Pewnie inaczej będzie smakować np. za dwa miesiące. Ale jak jesteś zainteresowany, to daj swój namiar na mojego maila,to Ci sprezentuję butelkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now