Jump to content

Sztuczne gazowanie w PET kegu

Recommended Posts

Jak sobie radzicie z gazowaniem piwa w pet kegu?

W systemie cornelius jest prosto - dobijam ciśnienie z butli, odpinam złączkę, turlam kegiem, i tak jeszcze 2-3 razy , czasem gdy piwo jest przegazowane upuszczam zaworkiem bezpieczeństwa lub naciskając pin na kroćcu gazowym. Gotowe.

Ale teraz muszę zalać i nagazować kilka pet-kegów, w jednym już mam piwo.

Moje pierwsze podejście - zakładam głowicę, krociec piwny zaślepiony, dobijam ciśnienie do 2,5 bara. Odpinam głowicę, zdejmuję i ... mam wszystko zapaćkane piwem.

Więc już wiem że trzeba to zrobić jednorazowo, bez ściągania głowicy. No właśnie tylko jak, ten pet-keg jest tak delikatny że boję się nim ruszać bez kartonu a co dopiero turlać, a może niepotrzebnie się boję? Mogę podpiąć oczywiście butlę z reduktorem i czekać aż samo się nagazuje ale to będzie trwało wieki.

21 minut temu, Paweł76 napisał(a):

Cześć,

Ja turlałem Petainerem i nagazował się.

Może to pomoże Tobie:

Turlaleś 30 litrowym? Na filmie jest mniejszy, a poza tym moje w porównaniu do tego z filmu wyglądają jak dmuchane baloniki. Chyba napełnię jednego wodą i zrobię próbę.

Ja turlalem 10tki bez problemu, z podpieta glowica na dosc dlugim wezu. Mozesz tylko potrząsać opierając kega pod kątem. Jak masz stres zacznij w wannie :)

Jeszcze kwestia stanu tych kegów.

Petów nie gazowałem. W corneliusach wysycam tak, że piwo schładzam do około 2°C i tak schłodzone traktuję ciśnieniem 2,5 bar przez 24h, następnie ustawiam ciśnienie 0,5 bar i trzymam kolejną dobę cały czas w 2°C. Po tym zabiegu piwo jest wysycone. W Twoim przypadku musiałbyś chyba wydłużyć czas podpięcia na 2,5 bar ze względu na większą pojemność.

15 godzin temu, Krzych132 napisał(a):

Turlaleś 30 litrowym? Na filmie jest mniejszy, a poza tym moje w porównaniu do tego z filmu wyglądają jak dmuchane baloniki. Chyba napełnię jednego wodą i zrobię próbę.

Tak, z tym że ja używam Polly Keg (https://www.polykeg.com/en/polykeg-pro-without-bag ). One mają zaworek bezpieczeństwa.

W 30 nalewałem 24-25 litrów, w 24 nalewałem 20 litrów. Turlałem na karimacie. Piwo maksymalnie schłodzone (u mnie ok. 6-7 st. C). Dwa strzały Co2 po 2,5 Bar. Odstawiałem później w chłodne miejsce. Jak był jeszcze za mało nagazowane to dobijałem raz 2 Barami.

Dodatkowo sprawdzam jeszcze nagazowanie manometrem (podobnym jak do fermentacji ciśnieniowej). Nigdy nie stwierdziłem, żeby ciśnienie jakoś podniosło się (gdyby coś dofermentowało).

Jeszcze taki przydatny poradnik - nie wiem, czy czytałeś?

Pozdrawiam, Paweł.

10 godzin temu, Paweł76 napisał(a):

Tak, z tym że ja używam Polly Keg (https://www.polykeg.com/en/polykeg-pro-without-bag ). One mają zaworek bezpieczeństwa.

W 30 nalewałem 24-25 litrów, w 24 nalewałem 20 litrów. Turlałem na karimacie. Piwo maksymalnie schłodzone (u mnie ok. 6-7 st. C). Dwa strzały Co2 po 2,5 Bar. Odstawiałem później w chłodne miejsce. Jak był jeszcze za mało nagazowane to dobijałem raz 2 Barami.

Dodatkowo sprawdzam jeszcze nagazowanie manometrem (podobnym jak do fermentacji ciśnieniowej). Nigdy nie stwierdziłem, żeby ciśnienie jakoś podniosło się (gdyby coś dofermentowało).

Jeszcze taki przydatny poradnik - nie wiem, czy czytałeś?

Pozdrawiam, Paweł.

Dzięki wszystkim,

jakoś sobie radzę, nie turlam petami bo się boję ale na stojąco w kartonach starałem się mieszać przy podpiętej butli i ciśnieniu 2 bary kilkanaście razy po kilka minut, po dobie zmniejszyłem ciśnienie na 1 bar (stout przy 16 stopniach) i nie widzę dalszego spadku ciśnienia przy mieszaniu. W kegu około 29l piwa. Potrzymam jeszcze ze dwie doby i powinno być OK. Martwi mnie tylko konieczność ponownego odpięcia głowicy wyciek piwa po kegu. Nigdy w długiej karierze warzenia nie miałem zepsutego piwa a teraz mam obawy. Jeśli ktoś to czyta i zastanawia się co wybrać drogie corneliusy czy tańsze pet-kegi to polecam tylko corneliusy, zwróci się w postaci spokoju o piwo i czystości pomieszczeń.