Jump to content

Chmiele w 2022 roku


lechu555

Recommended Posts

Pytanie dosyć ogólne. Mało ostatnimi czasy coś aktualizacji na temat rocznika 2022 chmieli. Czy możecie się podzielić wrażeniami z chmieli z owego roczników ? Nie ukrywam, że mam na myśli głównie chmiele nowofalowe US, Nowa Zelandia, Australia to co używamy głównie do aromatycznych górniaków, ale informacja o każdym się przyda na pewno.

Pytanie bierze się z absolutnie tragicznych doświadczeń i masy zepsutego piwa na rocznikach 2021 (Citra, Mosaic, Simcoe, Galaxy, Cascade itd.) co budzi we mnie, uzasadnioną, nieufność do tych chmieli w roczniku 2022. Jeżeli macie już jakieś doświadczenia i możecie podać źródło chmielu, sposób i ilość chmielenia to będę wdzięczny. Nie koniecznie musi być w tym temacie, nawet lepiej jakby w temacie dotyczącym charakterystyki danego chmielu.

Edited by lechu555
Link to comment
Share on other sites

Chmiele kupuję tyko w Hopit.pl. Minimalny zakup to 1kg, ale warto. Jeszcze ani razu się nie zawiodłem, a i wychodzi dużo taniej niż pakowane po 100g w sklepach piwowarskich. Nie rozdzielam na mniejsze porcje, trzymam w opakowaniu zbiorczym w zamrażarce nieraz ponad rok i zawsze są ok.

Edited by smola
Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, smola napisał(a):

Chmiele kupuję tyko w Hopit.pl. Minimalny zakup to 1kg, ale warto. Jeszcze ani razu się nie zawiodłem, a i wychodzi dużo taniej niż pakowane po 100g w sklepach piwowarskich. Nie rozdzielam na mniejsze porcje, trzymam w opakowaniu zbiorczym w zamrażarce nieraz ponad rok i zawsze są ok.

2022 testowane ?

Link to comment
Share on other sites

Tak, warzyłem Neipa tydzień temu (jutro rozlewam) i dawałem Motueke, Kohatu oraz Cascade. Dziś po usunięciu chmieli z piwa, smakuje wybornie. Piękny aromat i smak.

 

edit: Sazz bez porównania do innych sklepów.

Edited by smola
Link to comment
Share on other sites

33 minuty temu, smola napisał(a):

Nie rozdzielam na mniejsze porcje, trzymam w opakowaniu zbiorczym w zamrażarce nieraz ponad rok i zawsze są ok.

Odsysasz powietrze i zamykasz próżniowo czy zostawiasz "otwartą" pakę w zamrażarce ?

Link to comment
Share on other sites

46 minut temu, Krzyżak napisał(a):

Odsysasz powietrze i zamykasz próżniowo czy zostawiasz "otwartą" pakę w zamrażarce ?

Wyganiam powietrze ręcznie, ugniatając worek, by pozbyć się powietrza i zamykam klipsem. Wcześniej dzieliłem na mniejsze porcje i pakowałem próżniowo - bez różnicy.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.