Jump to content

Chmiele w 2022 roku


lechu555

Recommended Posts

Posted (edited)

Pytanie dosyć ogólne. Mało ostatnimi czasy coś aktualizacji na temat rocznika 2022 chmieli. Czy możecie się podzielić wrażeniami z chmieli z owego roczników ? Nie ukrywam, że mam na myśli głównie chmiele nowofalowe US, Nowa Zelandia, Australia to co używamy głównie do aromatycznych górniaków, ale informacja o każdym się przyda na pewno.

Pytanie bierze się z absolutnie tragicznych doświadczeń i masy zepsutego piwa na rocznikach 2021 (Citra, Mosaic, Simcoe, Galaxy, Cascade itd.) co budzi we mnie, uzasadnioną, nieufność do tych chmieli w roczniku 2022. Jeżeli macie już jakieś doświadczenia i możecie podać źródło chmielu, sposób i ilość chmielenia to będę wdzięczny. Nie koniecznie musi być w tym temacie, nawet lepiej jakby w temacie dotyczącym charakterystyki danego chmielu.

Edited by lechu555
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Chmiele kupuję tyko w Hopit.pl. Minimalny zakup to 1kg, ale warto. Jeszcze ani razu się nie zawiodłem, a i wychodzi dużo taniej niż pakowane po 100g w sklepach piwowarskich. Nie rozdzielam na mniejsze porcje, trzymam w opakowaniu zbiorczym w zamrażarce nieraz ponad rok i zawsze są ok.

Edited by smola
Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, smola napisał(a):

Chmiele kupuję tyko w Hopit.pl. Minimalny zakup to 1kg, ale warto. Jeszcze ani razu się nie zawiodłem, a i wychodzi dużo taniej niż pakowane po 100g w sklepach piwowarskich. Nie rozdzielam na mniejsze porcje, trzymam w opakowaniu zbiorczym w zamrażarce nieraz ponad rok i zawsze są ok.

2022 testowane ?

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Tak, warzyłem Neipa tydzień temu (jutro rozlewam) i dawałem Motueke, Kohatu oraz Cascade. Dziś po usunięciu chmieli z piwa, smakuje wybornie. Piękny aromat i smak.

 

edit: Sazz bez porównania do innych sklepów.

Edited by smola
Link to comment
Share on other sites

33 minuty temu, smola napisał(a):

Nie rozdzielam na mniejsze porcje, trzymam w opakowaniu zbiorczym w zamrażarce nieraz ponad rok i zawsze są ok.

Odsysasz powietrze i zamykasz próżniowo czy zostawiasz "otwartą" pakę w zamrażarce ?

Link to comment
Share on other sites

46 minut temu, Krzyżak napisał(a):

Odsysasz powietrze i zamykasz próżniowo czy zostawiasz "otwartą" pakę w zamrażarce ?

Wyganiam powietrze ręcznie, ugniatając worek, by pozbyć się powietrza i zamykam klipsem. Wcześniej dzieliłem na mniejsze porcje i pakowałem próżniowo - bez różnicy.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.