lechu555 Posted May 17 Share Posted May 17 (edited) Pytanie dosyć ogólne. Mało ostatnimi czasy coś aktualizacji na temat rocznika 2022 chmieli. Czy możecie się podzielić wrażeniami z chmieli z owego roczników ? Nie ukrywam, że mam na myśli głównie chmiele nowofalowe US, Nowa Zelandia, Australia to co używamy głównie do aromatycznych górniaków, ale informacja o każdym się przyda na pewno. Pytanie bierze się z absolutnie tragicznych doświadczeń i masy zepsutego piwa na rocznikach 2021 (Citra, Mosaic, Simcoe, Galaxy, Cascade itd.) co budzi we mnie, uzasadnioną, nieufność do tych chmieli w roczniku 2022. Jeżeli macie już jakieś doświadczenia i możecie podać źródło chmielu, sposób i ilość chmielenia to będę wdzięczny. Nie koniecznie musi być w tym temacie, nawet lepiej jakby w temacie dotyczącym charakterystyki danego chmielu. Edited May 17 by lechu555 zasada 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted May 17 Share Posted May 17 (edited) Chmiele kupuję tyko w Hopit.pl. Minimalny zakup to 1kg, ale warto. Jeszcze ani razu się nie zawiodłem, a i wychodzi dużo taniej niż pakowane po 100g w sklepach piwowarskich. Nie rozdzielam na mniejsze porcje, trzymam w opakowaniu zbiorczym w zamrażarce nieraz ponad rok i zawsze są ok. Edited May 17 by smola zasada and lechu555 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu555 Posted May 17 Author Share Posted May 17 6 minut temu, smola napisał(a): Chmiele kupuję tyko w Hopit.pl. Minimalny zakup to 1kg, ale warto. Jeszcze ani razu się nie zawiodłem, a i wychodzi dużo taniej niż pakowane po 100g w sklepach piwowarskich. Nie rozdzielam na mniejsze porcje, trzymam w opakowaniu zbiorczym w zamrażarce nieraz ponad rok i zawsze są ok. 2022 testowane ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted May 17 Share Posted May 17 (edited) Tak, warzyłem Neipa tydzień temu (jutro rozlewam) i dawałem Motueke, Kohatu oraz Cascade. Dziś po usunięciu chmieli z piwa, smakuje wybornie. Piękny aromat i smak. edit: Sazz bez porównania do innych sklepów. Edited May 17 by smola lechu555 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyżak Posted May 17 Share Posted May 17 33 minuty temu, smola napisał(a): Nie rozdzielam na mniejsze porcje, trzymam w opakowaniu zbiorczym w zamrażarce nieraz ponad rok i zawsze są ok. Odsysasz powietrze i zamykasz próżniowo czy zostawiasz "otwartą" pakę w zamrażarce ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alanl Posted May 17 Share Posted May 17 Robiłem IPE SH na Galaxy wypowiem się za jakieś dwa tygodnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted May 17 Share Posted May 17 46 minut temu, Krzyżak napisał(a): Odsysasz powietrze i zamykasz próżniowo czy zostawiasz "otwartą" pakę w zamrażarce ? Wyganiam powietrze ręcznie, ugniatając worek, by pozbyć się powietrza i zamykam klipsem. Wcześniej dzieliłem na mniejsze porcje i pakowałem próżniowo - bez różnicy. Krzyżak 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted May 18 Share Posted May 18 Zrobiłem Cold IPA na CTZ 2021, mosaicu i citrze 2022, na razie jest 14 dzień fermentacji na w34/70 i zapach z rurki + aromat i smak z probówki jest super, jestem pełen optymizmu przed chmieleniem na zimno i rozlewem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts