sebpa Posted October 22, 2010 Share Posted October 22, 2010 wczoraj robilem dwa starterki, jeden do tripla Wyeast 3787 Trappist High Gravity 50 ml a drugi do pszeniczniaka Wyeast 3056 Bavarian Wheat 50 ml i teraz nie wiem ktory starter jest ktory, nie jestem pewien na 100% generalnie wiem w ktorym sloiku jest ktory jesli chodzi o kolejnosc, bo 1-go wlewalem do sloika 2L, a drugiego do dwoch sloikow po 1L. Niemniej teraz nie jestem pewien w jakiej kolejnosci je robilem... tak to jest jak sie robi cos w pol snie o 2 w nocy myslac ze sie bedzie pamietalo Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebpa Posted October 22, 2010 Author Share Posted October 22, 2010 wiec istnieje pewne prawdopodobienstwo ze bede mial zasyp do pszeniczniaka na trappist high gravity i zasyp do tripla na bavarian wheat, bomba! Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted October 22, 2010 Share Posted October 22, 2010 Jak skończą się mnożyć i zaczną fermentować to podejrzewam, że uda ci się je jakoś rozróżnić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebpa Posted October 22, 2010 Author Share Posted October 22, 2010 zebym to ja wiedzial jak je rozroznic, pierwszy raz te dzordze na oczy widze poki co wygladaja podobnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
slotish Posted October 22, 2010 Share Posted October 22, 2010 Hej Nie wiem jak jest z Bavarian wheat ale moje weihenstephany w starterze miały zapach po prostu 'piwa pszenicznego". Żaden inny starter tak nie pachniał. Więc jeśli to są podobne drożdże to myślę, że jest duża szansa, że dasz rade odróżnic je po zapachu. W kazdym razie powodzenia! Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted October 22, 2010 Share Posted October 22, 2010 Akurat THG też mają prawo dawać zapachy bananowe i fenolowe, więc zalecam ostrożność. Kiedyś w stresie to nie potrafiłem odróżnić kega z dormunderem i weizenem, a co dopiero takie podobne drożdże... Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted October 22, 2010 Share Posted October 22, 2010 Żadnego z tych szczepów nie używałem, ale podejrzewam że drożdże pszeniczne będą wolniej flokulowały. Więc może starter z THG pierwszy się "wyklaruje"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebpa Posted October 22, 2010 Author Share Posted October 22, 2010 (edited) skoro takie podobne to moze wyjdzie fajny pszeniczniak w razie pomylki, gorzej chyba bedzie z triplem poki co wygladaja podobnie jesli chodzi o klarownosc, jest roznica natomiast w delikatnych babeluniach ktore sie unosza i tworza delikatne oczka piany na powierzchni jednego z nich, bardzo malo i bardzo drobne ale sa generalnie to by potwierdzalo moje dotychczasowe przypuszczenia, ze tam gdzie pianka jest triplowy dzordz, byly swiezsze wiec moze z wieksza ochota sie wziely za prace w tym drugim w ktorym stawiam ze sa pszeniczne nie zaobserwowalem poki co takich piankowych oczek, drozdze te sa z poczatku 2010, wiec sporo starsze, moze wiecej czasu potrzebuja na rozkrecenie sie? (starter pszeniczny byl 3 dni wczesniej nastawiony niz THG, a mimo to startery znalazly sie wczoraj w tym samym punkcie napecznienia, co by potwierdzalo wieksza aktywnosc THG) Edited October 22, 2010 by sebpa Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebpa Posted October 22, 2010 Author Share Posted October 22, 2010 wyglada na to ze tam gdzie nie ma pianki klarownosc mniejsza, zatem GOT YOU BABY Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now