Jump to content

zacieranie IPA


Recommended Posts

Powitać Państwa,

Mam takie odnośnie zacierania. Do tej pory zacieralem słód w temp. 68'C przez godzinkę następnie ponosiłem do 71'C na 10 min no i na koniec mashout 78'C 10min. Piwa są jak najbardziej oki. Powiedzcie mi korzystając ze swoich doświadczeń czy nie lepiej byłoby zacierać tą pierwszą godzine w 65-66'C. Ja wiem że toeretycznie dodam piwu "ciała" ale jakie są wsze opinie. Czy faktucznie jest lepiej (choć pewnie mniej alko😉)

Link to comment
Share on other sites

W garnku ciężko trafić temperaturę. Ja wiele piw robię przy 62C. Bo lubię. Ale wiem że nie ma tam równo tyle.
Przy 65C powinien być balans. Ale czy jest lepiej nie wiem. Ja pewnie bym nie wyczuł tego.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, DavidKaszelmann napisał(a):

pierwszą godzine w 65-66'C. Ja wiem że toeretycznie dodam piwu "ciała" ale jakie są wsze opinie.

Na odwrót. Wyższa temperatura- więcej cukrów niefermentowalnych = więcej ciała. Niższa temperatura - więcej cukrów fermentowalnych = mnie ciała, bardziej wytrawnie.

Link to comment
Share on other sites

30 minut temu, ciezkicoswybrac napisał(a):

Na odwrót. Wyższa temperatura- więcej cukrów niefermentowalnych = więcej ciała. Niższa temperatura - więcej cukrów fermentowalnych = mnie ciała, bardziej wytrawnie.

Ach kurde racja...pokićkało mi się. A gdyby tak całe zacieranie zrobić w temp. 70-72'C? Czy warto by było? Jak myślicie?

Link to comment
Share on other sites

Najlepiej zrobić sobie roztwór cukru np 3 blg i 5 blg. Zachmielić go i sprawdzić gdzie lepiej goryczka siedzi. 5blg moim zdaniem lepiej. Zresztą brzeczka zaeaz po gotowaniu i chnieleniu smakuje naprawde dobrze, ta goryczka pomimo iż nie ułożona siedzi w słodkiej brzeczce pięknie, potem w miarę fermentacji czasem okazuje się, że już tak fajnie nie zawsze bywa.

Link to comment
Share on other sites

57 minut temu, INTseed napisał(a):
W dniu 20.05.2023 o 12:37, DavidKaszelmann napisał(a):
Ach kurde racja...pokićkało mi się. A gdyby tak całe zacieranie zrobić w temp. 70-72'C? Czy warto by było? Jak myślicie?

Ostatnio robiłem takie zacieranie. Zeszło z 15brix do 10brix. Coś około 4% alko wyszło. Stoi w fermentorze jeszcze.

Toż to ulepek wyszedł! 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.