DavidKaszelmann Posted May 20 Share Posted May 20 Powitać Państwa, Mam takie odnośnie zacierania. Do tej pory zacieralem słód w temp. 68'C przez godzinkę następnie ponosiłem do 71'C na 10 min no i na koniec mashout 78'C 10min. Piwa są jak najbardziej oki. Powiedzcie mi korzystając ze swoich doświadczeń czy nie lepiej byłoby zacierać tą pierwszą godzine w 65-66'C. Ja wiem że toeretycznie dodam piwu "ciała" ale jakie są wsze opinie. Czy faktucznie jest lepiej (choć pewnie mniej alko😉) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted May 20 Share Posted May 20 W garnku ciężko trafić temperaturę. Ja wiele piw robię przy 62C. Bo lubię. Ale wiem że nie ma tam równo tyle.Przy 65C powinien być balans. Ale czy jest lepiej nie wiem. Ja pewnie bym nie wyczuł tego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted May 20 Share Posted May 20 2 godziny temu, DavidKaszelmann napisał(a): pierwszą godzine w 65-66'C. Ja wiem że toeretycznie dodam piwu "ciała" ale jakie są wsze opinie. Na odwrót. Wyższa temperatura- więcej cukrów niefermentowalnych = więcej ciała. Niższa temperatura - więcej cukrów fermentowalnych = mnie ciała, bardziej wytrawnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavidKaszelmann Posted May 20 Author Share Posted May 20 30 minut temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Na odwrót. Wyższa temperatura- więcej cukrów niefermentowalnych = więcej ciała. Niższa temperatura - więcej cukrów fermentowalnych = mnie ciała, bardziej wytrawnie. Ach kurde racja...pokićkało mi się. A gdyby tak całe zacieranie zrobić w temp. 70-72'C? Czy warto by było? Jak myślicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted May 20 Share Posted May 20 Zależy co chcesz osiągnąć. W soczkowych NEIPA jest to wskazane, w West Coastach już niekoniecznie. Rób tak jak lubisz, każdemu co innego smakuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu555 Posted May 20 Share Posted May 20 Najlepiej zrobić sobie roztwór cukru np 3 blg i 5 blg. Zachmielić go i sprawdzić gdzie lepiej goryczka siedzi. 5blg moim zdaniem lepiej. Zresztą brzeczka zaeaz po gotowaniu i chnieleniu smakuje naprawde dobrze, ta goryczka pomimo iż nie ułożona siedzi w słodkiej brzeczce pięknie, potem w miarę fermentacji czasem okazuje się, że już tak fajnie nie zawsze bywa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gniewko Drewnicki Posted May 21 Share Posted May 21 Po co aż tak długi mashout? Dwie minuty wystarczą w zupełności. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted May 21 Share Posted May 21 Ach kurde racja...pokićkało mi się. A gdyby tak całe zacieranie zrobić w temp. 70-72'C? Czy warto by było? Jak myślicie?Ostatnio robiłem takie zacieranie. Zeszło z 15brix do 10brix. Coś około 4% alko wyszło. Stoi w fermentorze jeszcze. DavidKaszelmann 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavidKaszelmann Posted May 21 Author Share Posted May 21 57 minut temu, INTseed napisał(a): W dniu 20.05.2023 o 12:37, DavidKaszelmann napisał(a): Ach kurde racja...pokićkało mi się. A gdyby tak całe zacieranie zrobić w temp. 70-72'C? Czy warto by było? Jak myślicie? Ostatnio robiłem takie zacieranie. Zeszło z 15brix do 10brix. Coś około 4% alko wyszło. Stoi w fermentorze jeszcze. Toż to ulepek wyszedł! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted May 22 Share Posted May 22 Toż to ulepek wyszedł! Dodaje ponad 2kg pulpy. Więc pomyślałem że to zniweluje kwasek z tego. Zobaczymy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzejkej Posted May 22 Share Posted May 22 9 godzin temu, INTseed napisał(a): Zeszło z 15brix do 10brix. Coś około 4% Coś te liczby nie pasują do siebie... Dodaj, że te 10 brix nieprzeliczone i będzie ok 😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted May 22 Share Posted May 22 Coś te liczby nie pasują do siebie... Dodaj, że te 10 brix nieprzeliczone i będzie ok Po przeliczeniu masz około 4% Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.