Jump to content

Który weizen jest najlepszy?

coder

Recommended Posts

Zastanawia mnie, który z komercyjnych przykładów piw pszenicznych zasługuje na miano ikony stylu, niedoścignionego wzorca.

Nie nazwę go może ikoną stylu ale mnie najbardziej smakuje Obołoń Pszeniczny.

Ostatnio dla znajomych zrobiłem panel. Degustowaliśmy 8 różnych piw pszenicznych wśród nich były Schneider Weisse, Paulaner, Franziskaner. Na sześć osób głosujących wygrał Paulaner patrząc na te 3 wymienione. Pozostałych niestety nie piłem :( Dla mnie osobiście: Franziskaner za mdły, ma dla mnie dziwny mydlany smak, a z pozostających 2 Schneider bardziej mi smakuje.

Zastanawia mnie' date=' który z komercyjnych przykładów piw pszenicznych zasługuje na miano ikony stylu, niedoścignionego wzorca.[/quote']

No pisząc o tym piwie to chyba od stylu sporo odstaje :( Ma swoich zwolenników, ale jest mocno inny.

Edited by tieroo

Zagłosowałem na Paulanera ale nie znam Schneider Weisse i Maisela.

Jednak z pszenic najbardziej zapadła mi w pamięci Schofferhofera Dunkles Hefeweizen - w zapachu banany (a te lubię), goździki i to co najbardziej mnie urzekło czyli świeży chleb czy inne pieczywo. Może to kwestia dnia ale to piwko mi najbardziej zapadło w pamięć.

Jak dla mnie to z pszeniczniaków które piłem to bardzo dobry był jasny Tucher w butelce i ostatnio kupiony Ciechan, też w butelce. Tylko, że Ciechan raz potrafi być bardzo dobry a innym razem rozczarować. Paulaner też trzyma bardzo wysoki, równy poziom, ale jak dla mnie bez rewelacji.

Schneider Tap 7, ale dosłownie o włos przed Maisels Weisse. :beer:

Paulaner trochę zbyt pusty w smaku, Franziskaner za słodki. Z polskich pasuje mi Ciechan - niezmiennie, odkąd spróbowałem pierwszy raz (ale ostatnio najczęściej piję moje własne).

• 3 weeks later...

Zakupiłem wszystkie te pszeniczki i zaczynam szkolenie swojego smaku.

Zacząłem od Maisel's Weisse Original; i pierwsze rozczarowanie. Spodziewałem się symfonii smaku, a to piwo jest zaledwie poprawne. Da się wypić z przyjemnością, ale smak ma przyciężki i zwietrzały, bez pszenicznej świeżości i lekkości. Chyba zakupiłem jakiś zleżały egzemplarz

Edited by coder

Zastanawia mnie' date=' który z komercyjnych przykładów piw pszenicznych zasługuje na miano ikony stylu, niedoścignionego wzorca.[/quote']

Podobnie jak admiro, mi najbardziej smakuje Obolon Pszeniczne Niefiltrowane. W tej sondzie zagłosowałem na Paulaner'a.

Najbardziej bananowa pszenica wyszła mi gdy nie zrobiłem startera z WY3068, tylko wlałem zawartość napęczniałego Propagatora wprost do wiadra. Dodatkowo - bez napowietrzania brzeczki. I jako wisienka na czubku tortu - fermentacja w temp. ~23°C. Dopiero po 3 tygodniach dojrzewania banany dopuściły do aromatu trochę goździków (a w tydzień później piwo zdegenerowało się kompletnie).

Hej,

jestem fanem pszenicy w (prawie) każdej wersji i często z nimi eksperymentuję. Z wymienionych przez Ciebie chyba najbardziej mi pasuje w smaku Weihenstephaner, Franziskaner (tak jak pisał Maryush) jest mocno bananowy.

z pozostałych wymienionych nie piłem tylko Maisel.

Przyznam się, że z łatwo dostępnych w Polsce koncernówek lubię też Tuchera (a właściwie to mi najbardziej pod kanon podpada :) )

Z dostępnych w Krk niezłe są jeszcze - Steigl Gold Weizen i Engel hefeweizen hell.

pzdr.

Edited by wassyl