Mateusz Nawara Posted May 25 Share Posted May 25 Witam, mam pytanie związane z wysładzaniem. Wczoraj zrobiłem swoje pierwsze piwo z zestawu (Polskie jasne 12 BLG 20L) i problem w tym że do wysładzania użyłem tylko 3 litrów wody . Pytanie czy ta wspaniała mikstura, której wyszło w sumie 8 litrów nadaje się do czegokolwiek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 25 Share Posted May 25 Słód śrutowany? Jakie blg? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mopser Posted May 25 Share Posted May 25 Czy to był zestaw ze słodem? najlepiej wysladzac z refraktrometrem, żeby wiedzieć kiedy przestać. W najgorszym wypadku wyjdzie ci mocniejsze piwo, fermentacja da trochę więcej estrow To był nachmielony zestaw? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Nawara Posted May 25 Author Share Posted May 25 (edited) tak, słód śrutowany, blg nie zostało zmierzone, w zestawie był chmiel 25g Marynka i 40g chmiel lubelski Edited May 25 by Mateusz Nawara Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 25 Share Posted May 25 w ilu litrach zacierałeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Nawara Posted May 25 Author Share Posted May 25 14 litrów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mopser Posted May 25 Share Posted May 25 Nie dygaj, wyjdzie trochę mocniejsze i słodsze. Daj mu teraz czas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Nawara Posted May 25 Author Share Posted May 25 Ok, dzięki wielkie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 25 Share Posted May 25 13 minut temu, Mateusz Nawara napisał(a): 14 litrów 14+3=17 a wyszło 8 gdzieś zniknęło około 5l brzeczki 10 minut temu, Mopser napisał(a): Nie dygaj, wyjdzie trochę mocniejsze i słodsze. Daj mu teraz czas Pod warunkiem że jest mocniejsza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu555 Posted May 25 Share Posted May 25 (edited) Niech zgadne, zatkała Ci się filtracja i po tych 3 litrach wysładzania dałeś sobie siana z ledwo lecącą brzeczką? Zakładam, że nie masz czym zmierzyć blg bo obstawiam, że o ile to się zatarło to brzeczka ma pewnie więcej niż te docelowe 12 blg i można by kilka litrów ugrać rozwadniając to do 12blg, ale to tylko jeśli znasz obecne blg. Edited May 25 by lechu555 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted May 25 Share Posted May 25 A ile było tego słodu?Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted May 25 Share Posted May 25 (edited) 1 godzinę temu, anteks napisał(a): 14+3=17 a wyszło 8 gdzieś zniknęło około 5l brzeczki 17 - ok. 3,5 w słodzie (4kg słodu skoro receptura na 20l 12Blg) - ok 3 na odparowanie i wychodzi, że zniknęło ok. 2,5 l brzeczki. Godzinę temu, lechu555 napisał(a): można by kilka litrów ugrać rozwadniając to do 12blg Zakładając, że wydajność wyszła w normie. Jednak jestem pesymistycznie nastawiony, bo pewnie filtracja utknęła i stąd zagubione litry a wraz z nimi cukry 2 godziny temu, Mopser napisał(a): najlepiej wysladzac z refraktrometrem, żeby wiedzieć kiedy przestać. Szkoda zachodu. Lepiej do objętości. Znając orientacyjną wydajność zacierania, odparowanie, martwą strefę filtratora, zasyp łatwo obliczyć ile litrów wody przygotować do wysładzania. Po paru warkach ma to się w małym paluszku. Edited May 25 by wizi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted May 26 Share Posted May 26 (edited) Na przyszłość, można też spróbować zacierania w worku (BIAB). Trudniej tam o błąd. Ja zacieram tylko tak. Edited May 26 by Łachim lechu555 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu555 Posted May 26 Share Posted May 26 (edited) 2 godziny temu, Łachim napisał(a): Na przyszłość, można też spróbować zacierania w worku (BIAB). Trudniej tam o błąd. Ja zacieram tylko tak. 😘 Dodam, że worek do tej JEDYNEJ SŁUSZNEJ METODY ZACIERANIA I FILTRACJI W GARZE można samemu sobie zrobić kupując woal na firanki, wyścielając gar i tnąc tyle ile potrzebne by wyścielić garnek w całości i zwinąć jeszcze trochę na bokach coby jakimś sznurkiem, opaską czy czym przymocować worasa do gara (można też przypiąć spinaczami dodatkowo). Można też dać do krawcowej niech zrobić jakiś ściągacz. Ja dałem - robota 15 zeta, worek nie do zajechania, a wyciskam go z całej pety. Edited May 26 by lechu555 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.