Jump to content

Wysładzanie, pierwsze piwo - problem


Recommended Posts

Witam, mam pytanie związane z wysładzaniem. Wczoraj zrobiłem swoje pierwsze piwo z zestawu (Polskie jasne 12 BLG 20L) i problem w tym że do wysładzania użyłem tylko 3 litrów wody :). Pytanie czy ta wspaniała mikstura, której wyszło w sumie 8 litrów nadaje się do czegokolwiek? 

Link to comment
Share on other sites

Czy to był zestaw ze słodem?

najlepiej wysladzac z refraktrometrem, żeby wiedzieć kiedy przestać. 

W najgorszym wypadku wyjdzie ci mocniejsze piwo, fermentacja da trochę więcej estrow
To był nachmielony zestaw?

Link to comment
Share on other sites

13 minut temu, Mateusz Nawara napisał(a):

14 litrów

14+3=17 a wyszło 8 gdzieś zniknęło około 5l brzeczki

10 minut temu, Mopser napisał(a):

Nie dygaj, wyjdzie trochę mocniejsze i słodsze. Daj mu teraz czas :)

Pod warunkiem że jest mocniejsza :)

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Niech zgadne, zatkała Ci się filtracja i po tych 3 litrach wysładzania dałeś sobie siana z ledwo lecącą brzeczką?

 

Zakładam, że nie masz czym zmierzyć blg bo obstawiam, że o ile to się zatarło to brzeczka ma pewnie więcej niż te docelowe 12 blg i można by kilka litrów ugrać rozwadniając to do 12blg, ale to tylko jeśli znasz obecne blg.

Edited by lechu555
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)
1 godzinę temu, anteks napisał(a):

14+3=17 a wyszło 8 gdzieś zniknęło około 5l brzeczki

17 - ok. 3,5 w słodzie (4kg słodu skoro receptura na 20l 12Blg) - ok 3 na odparowanie i wychodzi, że zniknęło ok. 2,5 l brzeczki.

 

Godzinę temu, lechu555 napisał(a):

można by kilka litrów ugrać rozwadniając to do 12blg

Zakładając, że wydajność wyszła w normie. Jednak jestem pesymistycznie nastawiony, bo pewnie filtracja utknęła i stąd zagubione litry a wraz z nimi cukry

 

2 godziny temu, Mopser napisał(a):

najlepiej wysladzac z refraktrometrem, żeby wiedzieć kiedy przestać. 

Szkoda zachodu. Lepiej do objętości. Znając orientacyjną wydajność zacierania, odparowanie, martwą strefę filtratora, zasyp łatwo obliczyć ile litrów wody przygotować do wysładzania. Po paru warkach ma to się w małym paluszku.

Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)
2 godziny temu, Łachim napisał(a):

Na przyszłość, można też spróbować zacierania w worku (BIAB). Trudniej tam o błąd. Ja zacieram tylko tak. 

😘

 

Dodam, że worek do tej JEDYNEJ SŁUSZNEJ METODY ZACIERANIA I FILTRACJI W GARZE można samemu sobie zrobić kupując woal na firanki, wyścielając gar i tnąc tyle ile potrzebne by wyścielić garnek w całości i zwinąć jeszcze trochę na bokach coby jakimś sznurkiem, opaską czy czym przymocować worasa do gara (można też przypiąć spinaczami dodatkowo). Można też dać do krawcowej niech zrobić jakiś ściągacz. Ja dałem - robota 15 zeta, worek nie do zajechania, a wyciskam go z całej pety.

Edited by lechu555
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.