Alien844 Posted May 30, 2023 Share Posted May 30, 2023 Witam. Szukam na pierwszy raz prostego przepisu na Milk Stout. Posiada może ktoś z Was sprawdzony prosty przepis ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted May 30, 2023 Share Posted May 30, 2023 Milk stout milk stoutowi nie rowny. Jedne sa bardzo palone i kwasne od slodow. Inne maja posmaki czekoladowe, kawowe, orzechowe. Sa zlozone bardziej lub bardziej plaskie. Bardziej goryczkowe od chmielu lub o czysto slodowym profilu. Nie mowiac o dodatkach. Doprecyzuj czego oczekujesz po tym piwku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alien844 Posted May 30, 2023 Author Share Posted May 30, 2023 Może tak lubię piwa delikatne w smaku żeby nie były bardzo goryczkowe/kwaśne. Dlatego bardziej idę w stronę słodowego profilu. Zależy mi bardziej ma aromatach i szukam jak narazie coś na start żeby spróbować i tego typu piwa. Przepisów jest sporo ale jako początkujący ciężko mi wybrać coś odpowiedniego więc wolę się spytać tu na forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted May 30, 2023 Share Posted May 30, 2023 trzymaj mój przepis https://piwo.org/forums/topic/19865-browar-ejl/#comment-381713 Jak chcesz bardzie słodowe, to pale ale zastąp monachijskim Sweet Stout 18L (na tym samym zasypie spokojnie możesz zrobić 20l) Strzegom - Pale Ale 2,5kg Strzegom - Monachijski I 0,5kg Strzegom - Czekoladowy 1200 0,2kg Weyermann - Jęczmień Prażony 0,2kg Zacieranie 90' w 67 st. C Chmielenie: Marynka 9% 60' 25g Laktoza 20' 0,5kg Drożdże: S-04 Alien844 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alien844 Posted May 30, 2023 Author Share Posted May 30, 2023 1 godzinę temu, wizi napisał(a): trzymaj mój przepis https://piwo.org/forums/topic/19865-browar-ejl/#comment-381713 Jak chcesz bardzie słodowe, to pale ale zastąp monachijskim Sweet Stout 18L (na tym samym zasypie spokojnie możesz zrobić 20l) Strzegom - Pale Ale 2,5kg Strzegom - Monachijski I 0,5kg Strzegom - Czekoladowy 1200 0,2kg Weyermann - Jęczmień Prażony 0,2kg Zacieranie 90' w 67 st. C Chmielenie: Marynka 9% 60' 25g Laktoza 20' 0,5kg Drożdże: S-04 Wielkie dzięki za przepis w ten weekend mam zaplanowaną warkę z niskim % ale w kolejny weekend Twój przepis wejdzie w życie Pytanie duża różnica jest między wiedeński a monachijski ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted May 30, 2023 Share Posted May 30, 2023 15 minut temu, Alien844 napisał(a): duża różnica jest między wiedeński a monachijski Pomiędzy wiedeńskim a monachijskim 1 - niespecjalnie wielka. Pomiędzy wiedeńskim a monachijskim 2 - już bardzo duża. Sam rzuć okiem na specki i opisy wraz z kołami sensorycznymi: https://kompendiumpiwa.pl/slod-wiedenski/ https://kompendiumpiwa.pl/slod-monachijski-jasny/ https://kompendiumpiwa.pl/slod-monachijski-ciemny/ Alien844 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted May 30, 2023 Share Posted May 30, 2023 Jest ciemniejszy i bardziej słodowy. Tutaj fajny opis https://www.blog.homebrewing.pl/slody-podstawowe-jeczmienne/ Kiedyś ktoś napisał, że stouty wychodzą lepsze na monachijskim i dużo w tym prawdy. Choć jakbym chciał mega wytrawnego zrobić to użyłbym pale ale jako słód podstawowy Alien844 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alien844 Posted May 30, 2023 Author Share Posted May 30, 2023 Dzięki za informacje, pytałem ponieważ mam trochę wiedeńskiego ale kupię monachijski. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alien844 Posted May 30, 2023 Author Share Posted May 30, 2023 Mam słód karmelowy jasny czy dodać go i w jakiej ilości ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted May 30, 2023 Share Posted May 30, 2023 Przy laktozie i monachu odpuściłbym już karmel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alien844 Posted May 30, 2023 Author Share Posted May 30, 2023 1 godzinę temu, wizi napisał(a): Przy laktozie i monachu odpuściłbym już karmel W takim razie tak zrobię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now