Jump to content

Prosty Milk Stout.


Alien844

Recommended Posts

Milk stout milk stoutowi nie rowny. Jedne sa bardzo palone i kwasne od slodow. Inne maja posmaki czekoladowe, kawowe, orzechowe. Sa zlozone bardziej lub bardziej plaskie. Bardziej goryczkowe od chmielu lub o czysto slodowym profilu. Nie mowiac o dodatkach.
 

Doprecyzuj czego oczekujesz po tym piwku.

Link to comment
Share on other sites

Może tak lubię piwa delikatne w smaku żeby nie były bardzo goryczkowe/kwaśne.

Dlatego bardziej idę w stronę słodowego profilu.

Zależy mi bardziej ma aromatach i szukam jak narazie coś na start żeby spróbować i tego typu piwa.

Przepisów jest sporo ale jako początkujący ciężko mi wybrać coś odpowiedniego więc wolę się spytać tu na forum.

Link to comment
Share on other sites

trzymaj mój przepis

https://piwo.org/forums/topic/19865-browar-ejl/#comment-381713

Jak chcesz bardzie słodowe, to pale ale zastąp monachijskim

 

Sweet Stout 18L (na tym samym zasypie spokojnie możesz zrobić 20l)

Strzegom - Pale Ale 2,5kg

Strzegom - Monachijski I 0,5kg

Strzegom - Czekoladowy 1200 0,2kg

Weyermann - Jęczmień Prażony 0,2kg

 

Zacieranie 90' w 67 st. C

 

Chmielenie:

Marynka 9% 60' 25g

Laktoza 20' 0,5kg

 

Drożdże:

S-04

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, wizi napisał(a):

trzymaj mój przepis

https://piwo.org/forums/topic/19865-browar-ejl/#comment-381713

Jak chcesz bardzie słodowe, to pale ale zastąp monachijskim

 

Sweet Stout 18L (na tym samym zasypie spokojnie możesz zrobić 20l)

Strzegom - Pale Ale 2,5kg

Strzegom - Monachijski I 0,5kg

Strzegom - Czekoladowy 1200 0,2kg

Weyermann - Jęczmień Prażony 0,2kg

 

Zacieranie 90' w 67 st. C

 

Chmielenie:

Marynka 9% 60' 25g

Laktoza 20' 0,5kg

 

Drożdże:

S-04

Wielkie dzięki za przepis w ten weekend mam zaplanowaną warkę z niskim % ale w kolejny weekend Twój przepis wejdzie w życie :)

Pytanie duża różnica jest między wiedeński a monachijski ?

 

Link to comment
Share on other sites

15 minut temu, Alien844 napisał(a):

duża różnica jest między wiedeński a monachijski

Pomiędzy wiedeńskim a monachijskim 1 - niespecjalnie wielka.

Pomiędzy wiedeńskim a monachijskim 2 - już bardzo duża.

Sam rzuć okiem na specki i opisy wraz z kołami sensorycznymi:

Link to comment
Share on other sites

Jest ciemniejszy i bardziej słodowy.

Tutaj fajny opis

https://www.blog.homebrewing.pl/slody-podstawowe-jeczmienne/

Kiedyś ktoś napisał, że stouty wychodzą lepsze na monachijskim i dużo w tym prawdy. Choć jakbym chciał mega wytrawnego zrobić to użyłbym pale ale jako słód podstawowy

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.