Belzebub Posted October 24, 2010 Share Posted October 24, 2010 zaznaczę od razu, że jestem totalnie zielony w kwestii metaloznawstwa i obróbki metali a czytając mam mętlik w głowie planuję wykonać gar do warzenia i początkowo wydawało mi się, że jedyny problem to znalezienie wykonawcy, okazuje się jednak, że mam również problem w doborze blachy. Na allegro sprzedają blachę i kwasoodporną i nierdzewną, choć zdarza się, że jak ją tam zwał ma oznaczenie 0H18N9. W miejscu mojego bytowania jedyna firma sprzedająca tego typu asortyment sprzedaje jedynie blachę nierdzewną (muszę zadzwonić i zapytać jakie rodzaje). I mam pytanie jaką najkorzystniej blachę zastosować ? Czy zastosowanie "Zwykłej" (choć to pewnie złe określenie) stali nierdzewnej będzie błędem ? Kegów nie mam w planie adaptować, bo z jednego arkusza zwinę i gar i filtr co załatwi dwa problemy. No i mam problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
henry Posted October 24, 2010 Share Posted October 24, 2010 Tu jest dyskusja na temat stali: http://www.browar.biz/forum/archive/index.php/t-66098.html Nierdzewna 304 w zupełności wystarczy. Przemysł spożywczy na tym hula i jest ok. Kwasówka 316 jest znacznie droższa i dla naszych zastosowań mija się z celem jej stosowanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted October 25, 2010 Author Share Posted October 25, 2010 no właśnie, chemią żadną nie będę traktował kotła, to pewne, więc jeśli w odporności kwasówki na większe stężenia jest jej atut, to faktycznie odpuszczę i zrobię z nierdzewki. Dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skybert Posted November 17, 2010 Share Posted November 17, 2010 Nie będę się tu rozpisywał znowu na temat tych stali, bo było już chyba wałkowane nie raz, zresztą w Internecie można pewnie znaleźć dużo informacji. Muszę jednak sprostować to co henry pisze. Popularna stal 304 lub 304L (oznaczenie amerykańskie norma AISI) jest to stal kwasoodporna (austenityczna) jej odpowiednikiem w PN jest właśnie stal, odpowiednio 0H18N9 i 00H18N10. Stale z serii 300 są to stale kwasoodporne i generalnie im większy numer tym są lepsze (z różnych punktów widzenia), bardziej odporne na kwasy (większe stężenia), zasady, temperaturę i generalni są droższe. Mają też oczywiście wady. Na wolnym rynku możemy, więc spotkać jeszcze stale 316 i 316L. Zawierają znikome ilości węgla i siarki. Są niemagnetyczne. Stosuje je przemysł spożywczy na elementy maszyn które mają bezpośredni kontakt z produktem. Występują również różne odmiany tych stali z dodatkiem molibdenu 00H17N14M2, tytanu H17N13M2T itp, te stosowane są w przemyśle np. lotniczym do produkcji elementów silników itp. Występują tez odmiany żaroodporne. Stale nierdzewne to coś innego. Jako dodatek stopowy zawierają tylko chrom. Np. 0H13, H17, 4H13 itp. W zwięzku z tym nie są odporne na kwasy lub zasady, natomiast odporne są na warunki atmosferyczne i słoną wodę. W związku z tym z powodzeniem stosowana jest w przemyśle okrętowym. Są dużo tańsze niż stale z serii 300, są magnetyczne, zawierają dużo więcej zanieczyszczeń. Z tej stali robione są chińskie naczynia kuchenne (moja obserwacja), sztućce, noże, gary, poręcze itg. Oczywiście sformułowanie, że stale te są odporne na korozję lub kwasoodporne jest skrótem myślowym. Ale w odpowiednich warunkach jest to prawda. Na koniec. Do naszych celów na np kadzie zacierne, fermentatory stale nierdzewne (ang. INOX) w zupełności wystarczą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiu36100 Posted December 22, 2010 Share Posted December 22, 2010 Pytanie czy w marketach jak Obi,Praktiker itd mąja w ofercie armature kwasoodporna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wesoly Posted December 22, 2010 Share Posted December 22, 2010 Nie. Wczoraj na złomie w Oleśnicy widziałem setki ton kwasiaka. Rury, kolanka, KEGi itp. Niestety cena nie za rewelacyjna. 10-12zł/kg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiu36100 Posted December 22, 2010 Share Posted December 22, 2010 Do Oleśnicy to ja nie pojade napewno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted December 22, 2010 Share Posted December 22, 2010 (edited) Nie.Wczoraj na złomie w Oleśnicy widziałem setki ton kwasiaka. Rury, kolanka, KEGi itp. Niestety cena nie za rewelacyjna. 10-12zł/kg. Niedawno kupiłem kilka rur ze stali 316 (kawałki 1 i 2m) po 8zł/kg. Nie na złomie, tylko u lokalnego producenta poręczy i balustrad z nierdzewki. Wyszło bardzo tanio. Edited December 22, 2010 by Maryush Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiu36100 Posted December 22, 2010 Share Posted December 22, 2010 Nie.Wczoraj na złomie w Oleśnicy widziałem setki ton kwasiaka. Rury' date=' kolanka, KEGi itp. Niestety cena nie za rewelacyjna. 10-12zł/kg.[/quote'] Niedawno kupiłem kilka rur ze stali 316 (kawałki 1 i 2m) po 8zł/kg. Nie na złomie, tylko u lokalnego producenta poręczy i balustrad z nierdzewki. Wyszło bardzo tanio. A ten producen wysyła zakupiony towar kurierem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted December 23, 2010 Share Posted December 23, 2010 Pewnie nie, poszukaj u siebie. Takich zakładów jest więcej niż myślisz - u mnie jest zakład który naprawia urządzenia instalacji mleczarskich. Zgadnij, co można tam dostać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted December 23, 2010 Share Posted December 23, 2010 Nie.Wczoraj na złomie w Oleśnicy widziałem setki ton kwasiaka. Rury' date=' kolanka, KEGi itp. Niestety cena nie za rewelacyjna. 10-12zł/kg.[/quote'] Niedawno kupiłem kilka rur ze stali 316 (kawałki 1 i 2m) po 8zł/kg. Nie na złomie, tylko u lokalnego producenta poręczy i balustrad z nierdzewki. Wyszło bardzo tanio. A ten producen wysyła zakupiony towar kurierem. Nie sądzę Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadek Posted December 23, 2010 Share Posted December 23, 2010 Misiu.W Tychach-Wilkowyje ul Wiśniowa jest producent balustrad,jedź pogadaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now