Jump to content

Drożdże na dnie po burzliwej wyglądają jak fusy...

Recommended Posts

Ja teraz miałem coś podobnego wygląda jak małe komórki z otworkiem w środu? miałem coś podobnego spoko myśle że do zebrania, umycia i na nowo będą rządzić :)

Polecam mały tutek na temat mycia...fajnie przedstawiony Przemywanie drożdżaków

Edited by Bartkii

3068 to i tak pryszcz w porównaniu z 3944 (belgian witbier ) te cholery to dopiero nie chcą się dzielić.

Ale spoko loko. Dodaj jeszcze trochę wody. Ładnie zamiąchaj i odstaw w zimne miejsce - ja trzymam w 3°C Po jakimś czasie zacznie się formować cięższy osad na dnie (jakieś 30-50min) reszta płynu nadal będzie mętna. Ten mętny zlewasz do drugiego słoja - to są twoi wojownicy. Reszta (czyli ten ciężki opad) to odpad do kanału. Wojowników znowu stawiasz w zimnym ale tym razem czekasz dłużej. Po jakiś dwóch gadzinach utworzą ładną warstewkę a reszta płynu będzie nieco przypominała świeżą warkę (raczej powinno być to klarowne). Zlewasz to klarowne w kanał i zostają Ci sami wojownicy :) Daj im tylko paszy a zobaczysz co się stanie. :)

J.

Hej!

Planowałem po żytnim zebrać gęstwę z 3068, ale wygląda to to jak jakieś farfocle... czy tak powinno być? Z reguły była to ładna "maź" :rolleyes:

http://www.piwo.org/galeria/albums/userpics/11421/normal_IMAG0243.jpg

Osadów po gotowaniu za dużo wpuściłeś do fermentora i tyle, to nie problem.

Hej!

Planowałem po żytnim zebrać gęstwę z 3068' date=' ale wygląda to to jak jakieś farfocle... czy tak powinno być? Z reguły była to ładna "maź" :rolleyes:

http://www.piwo.org/galeria/albums/userpics/11421/normal_IMAG0243.jpg[/quote']

Osadów po gotowaniu za dużo wpuściłeś do fermentora i tyle, to nie problem.

To chyba nie wina osadów po chmieleniu, odlewam swoje warki podobnie a takie obrazki nie na wszystkich piwach wyskakują. Ja myślę, że to raczej całokształt: drożdże, rodzaj piwa itp.

@nehoshi ale pomijając przyczynę tej architektury ta gęstwa powinna być oki no chyba, że przy robieniu fotek wpuściłeś jakieś mikroby :beer:

Wczoraj Zbierałem gęstwę po gęstwie S-33, myślałem że tak wyglądają bo użyłem gęstwy, ale Wasze komentarze mnie uświadomiły :)

Zebrałem w 2 słoiki, jeden rozmieszałem, drugi tylko przelane. Brak oznak rozwarstwienia. Do następnej warki dodam jak większość, bez kombinacji i zbierania warstw :beer:.

2qdpgfp.jpg