nehoshi Posted October 24, 2010 Share Posted October 24, 2010 (edited) Hej! Planowałem po żytnim zebrać gęstwę z 3068, ale wygląda to to jak jakieś farfocle... czy tak powinno być? Z reguły była to ładna "maź" :rolleyes: Edited October 24, 2010 by nehoshi Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted October 24, 2010 Share Posted October 24, 2010 Ja bym zbierał - kilka razy miałem podobnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted October 24, 2010 Share Posted October 24, 2010 Widziałem coś takiego z WY1007. Zebrałem, postały w lodówce parę dni i ruszyły bez problemu w następnym piwku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartkii Posted October 24, 2010 Share Posted October 24, 2010 (edited) Ja teraz miałem coś podobnego wygląda jak małe komórki z otworkiem w środu? miałem coś podobnego spoko myśle że do zebrania, umycia i na nowo będą rządzić Polecam mały tutek na temat mycia...fajnie przedstawiony Przemywanie drożdżaków Edited October 24, 2010 by Bartkii Link to comment Share on other sites More sharing options...
nehoshi Posted October 24, 2010 Author Share Posted October 24, 2010 Dzięki za wsparcie duchowe Zebrałem wszystko do słoika, tylko się podzielić na warstwy nie chce... Jak nie urok to... (jak to mówią) Link to comment Share on other sites More sharing options...
agrest Posted October 24, 2010 Share Posted October 24, 2010 3068 to i tak pryszcz w porównaniu z 3944 (belgian witbier ) te cholery to dopiero nie chcą się dzielić. Ale spoko loko. Dodaj jeszcze trochę wody. Ładnie zamiąchaj i odstaw w zimne miejsce - ja trzymam w 3°C Po jakimś czasie zacznie się formować cięższy osad na dnie (jakieś 30-50min) reszta płynu nadal będzie mętna. Ten mętny zlewasz do drugiego słoja - to są twoi wojownicy. Reszta (czyli ten ciężki opad) to odpad do kanału. Wojowników znowu stawiasz w zimnym ale tym razem czekasz dłużej. Po jakiś dwóch gadzinach utworzą ładną warstewkę a reszta płynu będzie nieco przypominała świeżą warkę (raczej powinno być to klarowne). Zlewasz to klarowne w kanał i zostają Ci sami wojownicy Daj im tylko paszy a zobaczysz co się stanie. J. Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted October 25, 2010 Share Posted October 25, 2010 Hej! Planowałem po żytnim zebrać gęstwę z 3068, ale wygląda to to jak jakieś farfocle... czy tak powinno być? Z reguły była to ładna "maź" :rolleyes: http://www.piwo.org/galeria/albums/userpics/11421/normal_IMAG0243.jpg Osadów po gotowaniu za dużo wpuściłeś do fermentora i tyle, to nie problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
prusak Posted October 25, 2010 Share Posted October 25, 2010 Hej! Planowałem po żytnim zebrać gęstwę z 3068' date=' ale wygląda to to jak jakieś farfocle... czy tak powinno być? Z reguły była to ładna "maź" :rolleyes: http://www.piwo.org/galeria/albums/userpics/11421/normal_IMAG0243.jpg[/quote'] Osadów po gotowaniu za dużo wpuściłeś do fermentora i tyle, to nie problem. To chyba nie wina osadów po chmieleniu, odlewam swoje warki podobnie a takie obrazki nie na wszystkich piwach wyskakują. Ja myślę, że to raczej całokształt: drożdże, rodzaj piwa itp. @nehoshi ale pomijając przyczynę tej architektury ta gęstwa powinna być oki no chyba, że przy robieniu fotek wpuściłeś jakieś mikroby Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shooter Posted October 25, 2010 Share Posted October 25, 2010 Wczoraj Zbierałem gęstwę po gęstwie S-33, myślałem że tak wyglądają bo użyłem gęstwy, ale Wasze komentarze mnie uświadomiły Zebrałem w 2 słoiki, jeden rozmieszałem, drugi tylko przelane. Brak oznak rozwarstwienia. Do następnej warki dodam jak większość, bez kombinacji i zbierania warstw . Link to comment Share on other sites More sharing options...
nehoshi Posted October 25, 2010 Author Share Posted October 25, 2010 Słoiczek stoi w lodówce i czeka na następną warkę A i ja mam tak po raz pierwszy i po raz pierwszy zadałem gęstwą, może to jakaś prawidłowość? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now