Jump to content

No to ładnie dałem ciała.....

Recommended Posts

Ale strzeliłem lola...

Zaplanowałem 5 warek pod rząd na czerwiec, by mieć dużo piwka na wakacje. Wszystko byłoby pięknie, gdyby nie to, że..... jednym z tych piwek jest monachijskie ciemne, które okazało się piwem dolnej fermentacji! Słód jest już ześrutowany, więc czekać mogę najwyżej do połowy sierpnia.

Nie pytajcie, jak ja to zrobiłem...

Tak więc co radzicie? Fermentować w temperaturze 20 stopni (tyle mam w najniższym punkcie mojego domu, w najcieplejszym momencie dnia 21') zamiast zalecanych 12-14 i modlić się, by było zdatne do picia? :ble: (logika wskazuje mi, że w takiej sytuacji byłoby to po prostu piwo górnej fermentacji) Czy wstawić pod prysznic i trzymać to w zimnej wodzie, wymieniając ją co parę godzin? (produkcja lodu niestety odpada, mam za mały zamrażalnik) Choć wydaje mi się niestety, że 14 stopni i tak nie utrzymam w ten sposób.

Jak zawsze dzięki za pomoc. ;)

Fermentuj na gornych. Bedziesz mial cos na ksztalt brown ale.

O prysznicu zapomnij. Sprawdz sobie temp zimnej wody w kranie. Pewnie sie zdziwisz. :ble:

I nie przejmuj sie tym, ze slod jest zesrutowany. Spokojnie moze lezec dluzej, byle w suchym miejscu. Spokojnie wytrzyma do pazdziernika.

Sorry za brak polskich liter.

Edited by kopyr

Guest n-krzychu

Jest taki styl piwa - California Lager, na dolniakach lecz w teperaturze drożdży fermentacji górnej, Nie próbowałem ani oryginału, ani go zrobić. Jak jesteś odważny to możesz spróbować. Myślę że będzie dobre. No ale ja wolę piwa górnej fermentacji. A przypominan sobie - kolega Andrzej takie popełnił - calkiem dobre było - no ale to moje prywatne zdanie.

Jest taki styl piwa - California Lager, na dolniakach lecz w teperaturze drożdży fermentacji górnej, .

To jest dobry pomysl, ale jedyny klopot z tym jest taki ze wtedy potrzebujesz kupic specjalne drozdze California Lager, a temp. fermentacji tych drozdzy jest 14-20° C, czyli nizsza niz typowych ales.

Drozdze jakich bys potrzebowal do tego piwa to White Labs WLP810 San Francisco Lager Yeast, lub Wyeast California Lager 2112.

http://www.wyeastlab.com/com_b_yeaststrain_detail.cfm?ID=131

Edited by scooby_brew