Prynt Posted June 5, 2008 Share Posted June 5, 2008 Ale strzeliłem lola... Zaplanowałem 5 warek pod rząd na czerwiec, by mieć dużo piwka na wakacje. Wszystko byłoby pięknie, gdyby nie to, że..... jednym z tych piwek jest monachijskie ciemne, które okazało się piwem dolnej fermentacji! Słód jest już ześrutowany, więc czekać mogę najwyżej do połowy sierpnia. Nie pytajcie, jak ja to zrobiłem... Tak więc co radzicie? Fermentować w temperaturze 20 stopni (tyle mam w najniższym punkcie mojego domu, w najcieplejszym momencie dnia 21') zamiast zalecanych 12-14 i modlić się, by było zdatne do picia? (logika wskazuje mi, że w takiej sytuacji byłoby to po prostu piwo górnej fermentacji) Czy wstawić pod prysznic i trzymać to w zimnej wodzie, wymieniając ją co parę godzin? (produkcja lodu niestety odpada, mam za mały zamrażalnik) Choć wydaje mi się niestety, że 14 stopni i tak nie utrzymam w ten sposób. Jak zawsze dzięki za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted June 5, 2008 Share Posted June 5, 2008 (edited) Fermentuj na gornych. Bedziesz mial cos na ksztalt brown ale. O prysznicu zapomnij. Sprawdz sobie temp zimnej wody w kranie. Pewnie sie zdziwisz. I nie przejmuj sie tym, ze slod jest zesrutowany. Spokojnie moze lezec dluzej, byle w suchym miejscu. Spokojnie wytrzyma do pazdziernika. Sorry za brak polskich liter. Edited June 5, 2008 by kopyr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Prynt Posted June 5, 2008 Author Share Posted June 5, 2008 No faktycznie się zdziwiłem. A jest sens fermentować drożdże dolnej w 20'? Jeśli nie to jakie najlepiej kupić drożdże górnej do czegoś na kształt brown ale? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted June 5, 2008 Share Posted June 5, 2008 Safale S-04 te polecam. US 05 IMO sa kiepskie. Dolniaki do lodowki i na jesien beda jak znalazl. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest n-krzychu Posted June 6, 2008 Share Posted June 6, 2008 Jest taki styl piwa - California Lager, na dolniakach lecz w teperaturze drożdży fermentacji górnej, Nie próbowałem ani oryginału, ani go zrobić. Jak jesteś odważny to możesz spróbować. Myślę że będzie dobre. No ale ja wolę piwa górnej fermentacji. A przypominan sobie - kolega Andrzej takie popełnił - calkiem dobre było - no ale to moje prywatne zdanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted June 6, 2008 Share Posted June 6, 2008 (edited) Jest taki styl piwa - California Lager, na dolniakach lecz w teperaturze drożdży fermentacji górnej, . To jest dobry pomysl, ale jedyny klopot z tym jest taki ze wtedy potrzebujesz kupic specjalne drozdze California Lager, a temp. fermentacji tych drozdzy jest 14-20° C, czyli nizsza niz typowych ales. Drozdze jakich bys potrzebowal do tego piwa to White Labs WLP810 San Francisco Lager Yeast, lub Wyeast California Lager 2112. http://www.wyeastlab.com/com_b_yeaststrain_detail.cfm?ID=131 Edited June 7, 2008 by scooby_brew Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now