Mati3333 Posted October 25, 2010 Share Posted October 25, 2010 Strasznie zasmakowało mi to piwo (zresztą nie tylko mi) i chciałbym wyprodukować podobne...piłem kilka rodzajów piw pszenicznych ale żadne nie podchodziło mi tak jak to ... czy ktoś wyprodukował coś podobnego ? ... zastanawia mnie słodki smak tego piwa (jak go uzyskać ?) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimbelt Posted October 25, 2010 Share Posted October 25, 2010 Pszeniczniaki chałupniczo wychodzą bardzo dobre. Podstawą są odpowiednie drożdże. To one decydują w dużej mierze o efekcie końcowym. Możesz użyć drożdży płynnych, ewentualnie, jeśli lubisz sporty ekstremalne, to możesz kupić kilka Corneliusów i spróbować z nich odzyskać drożdże. Ktoś ostatnio opisywał jak to zrobić. W skrócie: zostawić w każdym resztkę piwa, wymieszać z osadem i przelać każdą resztkę do wysterylizowanego naczynia. Z tego przygotować starter o odpowiedniej pojemności. Warunek: piwo musi być relatywnie świeże, by były w nim jeszcze jakieś sprawne drożdżaki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted October 25, 2010 Share Posted October 25, 2010 ... zastanawia mnie słodki smak tego piwa (jak go uzyskać ?) Najprościej - dać mniej chmielu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted October 25, 2010 Share Posted October 25, 2010 Pszeniczniaki chałupniczo wychodzą bardzo dobre. Podstawą są odpowiednie drożdże. To one decydują w dużej mierze o efekcie końcowym. Możesz użyć drożdży płynnych, ewentualnie, jeśli lubisz sporty ekstremalne, to możesz kupić kilka Corneliusów i spróbować z nich odzyskać drożdże. Ktoś ostatnio opisywał jak to zrobić. W skrócie: zostawić w każdym resztkę piwa, wymieszać z osadem i przelać każdą resztkę do wysterylizowanego naczynia. Z tego przygotować starter o odpowiedniej pojemności. Warunek: piwo musi być relatywnie świeże, by były w nim jeszcze jakieś sprawne drożdżaki. Czy w corneliusach są żywe drożdże? Coś mi sie zawało że Czes kiedyś szukał i nie znalazł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted October 25, 2010 Share Posted October 25, 2010 W ogóle Cornelius Weizen to taki mało pszeniczniak, z takim stylowym to nie ma wiele wspólnego - ostatnio nie stwierdziłem w nim bananów ni goździków, jedynie kwaskowatość ze słodkim finiszem. Żonie smakował, ale stwierdziła że moje lepsze. Jakbym chciał coś takiego zrobić, to wziąłbym drożdże do pszeniczniaków, ale nie 3068 ani podobne, raczej 3333, bez przerwy ferulikowej, zacieranie 25+35 i fermentowane raczej chłodno niż ciepło żeby bananów było jak najmniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mati3333 Posted October 25, 2010 Author Share Posted October 25, 2010 Czy ma to wyglądać mniej więcej tak ; zasyp: - 2kg pilzneński - 2kg pszeniczny - 10g lubelski - wyeast 3333 zacieranie: 25' - 61-63°C 35' - 71-73°C gotowanie (90') : 90' - 10g lubelski fermentacja: burzliwa - 18 - 19°C cicha - 18 - 19°C ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted October 25, 2010 Share Posted October 25, 2010 Mnie się wydaje, że ten przyciężki smak Corneliusa można uzyskać dodatkiem słodu melanoidynowego. Przy czym Corneliusa dawno nie piłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mati3333 Posted October 25, 2010 Author Share Posted October 25, 2010 Mnie się wydaje, że ten przyciężki smak Corneliusa można uzyskać dodatkiem słodu melanoidynowego. ile należałoby go dodać ? Przy czym Corneliusa dawno nie piłem. ja piłem jakiś rok temu i nie smakował mi zbytnio - był jakiś taki mdły więc albo mi się gusta zmieniły, albo coś pokombinowali z recepturą Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted October 25, 2010 Share Posted October 25, 2010 zacieranie: 25' - 61-63°C 35' - 71-73°C gotowanie (90') : 90' - 10g lubelski fermentacja: burzliwa - 18 - 19°C cicha - 18 - 19°C Od tego bym zaczął, tylko może nawet zacieranie 20+40, żeby było słodko. Albo jak Kopyr proponuje, można spróbować ze słodem melanoidynowym, 200g zamiast pilzneńskiego, żeby nie wyszło zbyt ciemne. I fermentacja najzimniej jak drożdże wyrabiają, tak z 17°C. Bez cichej, bo nie ma potrzeby klarować. Wydaje mi się, że będziesz pionierem w reverse-engineeringu tego piwa, bo lepsze pszenice się robi celując w styl, niż w Corneliusa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mati3333 Posted October 25, 2010 Author Share Posted October 25, 2010 Wydaje mi się, że będziesz pionierem w reverse-engineeringu tego piwa, bo lepsze pszenice się robi celując w styl, niż w Corneliusa "Lepsze" tez mam zamiar uwarzyć ... i to jak najprędzej ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
2artur2 Posted October 26, 2010 Share Posted October 26, 2010 Pszeniczniaki chałupniczo wychodzą bardzo dobre. Podstawą są odpowiednie drożdże. To one decydują w dużej mierze o efekcie końcowym. Możesz użyć drożdży płynnych, ewentualnie, jeśli lubisz sporty ekstremalne, to możesz kupić kilka Corneliusów i spróbować z nich odzyskać drożdże Tu bym się nie zgodził - trudno zrobić rasowego weizena w domu. Zawsze czegoś brakuje w smaku, a to przechmielone, a to a tamto... Do refermentacji w butelce używa się zazwyczaj innych drożdży, niż do fermentacji - często jakichś dolniaków. można spróbować ze słodem melanoidynowym, 200g zamiast pilzneńskiego Tu chyba za dużo - proponuję 50-100g. Cornelius nie jest najlepszym weizenem wg. mnie. Popróbuj tez innych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted October 26, 2010 Share Posted October 26, 2010 można spróbować ze słodem melanoidynowym' date=' 200g zamiast pilzneńskiego[/quote']Tu chyba za dużo - proponuję 50-100g. Cornelius nie jest najlepszym weizenem wg. mnie. Popróbuj tez innych. Ano, właśnie to sugerowałem. Łatwiej trafić w styl, niż w nieudaną podróbkę. Tu bym się nie zgodził - trudno zrobić rasowego weizena w domu. Zawsze czegoś brakuje w smaku, a to przechmielone, a to a tamto... Tu bym się nie zgodził, 2 zrobiłem w tym roku, oba rasowe i wcale nie było trudno. Dobre drożdże, ostrożnie z chmielem i wychodzą. Wręcz wydaje mi się, że przy dobrym przygotowaniu trudno jest takiego pszeniczniaka zepsuć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabllo_Lodz Posted April 14, 2011 Share Posted April 14, 2011 Witam, pozwolę się podpiąć pod ten wątek gdyż nie chce zakładać nowego:) a dotyczy tego samego piwa ale sprawa jest odwrotna czyli jak nie uzyskać aż tak nie dobrego piwa jak Cornelius (w moim odczuciu i porównaniu do piwa z bierhalle w sumie to dla tego postanowiłem uwarzyć to piwo) Ale teraz przejdźmy do meritum Piłem w Bierhalle Weizen-a i Mi bardzo smakował, zamówiłem słody(gotowy zestaw z HB) na taki rodzaj piwka i dziś na próbę kupiłem piwo Corneliusa Weizen i muszę stwierdzić iż był mało pijalny.. Ktoś może doradzić co zrobić że by niemieć tak mocnego posmaku bananowego? Piwo było aż mdłe i obawiam się że jak moje wyjdzie takie to będzie Mi ciężko je wypić.. Pierwsza myśl że to piwo za słodkie i postanowiłem wydłużyć przerwę w 62 do 35 minut aby piwo było bardziej wytrawne.. Dobrze kombinuje? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted April 14, 2011 Share Posted April 14, 2011 Banany = zbyt mała ilość drożdży ("underpitching") + wysoka temperatura fermentacji. Trzymaj się 18°C i zadaj odpowiednio dużą ilość drożdży. Tak mówi potoczna wiedza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted April 15, 2011 Share Posted April 15, 2011 Fermentuj w 16-17°C, będziesz zadowolony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabllo_Lodz Posted April 15, 2011 Share Posted April 15, 2011 Dzięki za odpowiedzi będę się trzymał temp. 16 - 17 stopni i ponieważ nie będę robił cichej fermentacji to przetrzymam 14 dni w fermentatorze (balon od wina bo mam ich kilka ;d ) a potem dekot do butelek Pozdrawiam bardziej doświadczoną brać piwną ;d Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now